Autor Wątek: Poszukiwania słodkiej kawy  (Przeczytany 9425 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Poszukiwania słodkiej kawy
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Październik 2017, 10:46:33 »
Obszerny artykuł na temat:

https://www.perfectdailygrind.com/2017/04/coffees-sweeter-others/

Znamienne, że zaczyna się od słów o goryczy jako opozycji wobec słodyczy. Kwaskowatość często idzie w parze ze słodyczą.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Październik 2017, 11:07:48 »
Dla mnie to zagadka, skąd kawa jest słodka. Z jednej strony czytamy że w zielonym ziarnie są węglowodany.
Ale jak patrzymy potem na tabele kaloryczne, w kawie zawsze mamy 0 po stronie węglowodanów i cukrów prostych.
Więc skąd ta słodycz? :) Cukru w kawie brak teoretycznie. Kalorii w zasadzie też.
Trochę o tym tu: http://www.jimseven.com/2010/08/06/sugars-in-roasted-coffee-a-conversation/
« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2017, 11:10:40 wysłana przez pj.walczak »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Październik 2017, 11:56:53 »
W tym artykule jest odpowiedź. Cukry biorą udział wraz z aminokwasami w reakcjach Maillarda. Potem mamy do czynienia z karmelizacją... Walka o słodycz zaczyna się w trakcie zbiorów, potem podczas obróbki, palenia a na końcu w trakcie zaparzania. Słodyczą w kawie jest moim zdaniem jej smakowa równowaga, przyjemność -- a to dla każdego z nas bywa inne.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Październik 2017, 13:28:53 »
Nie zapominajmy, że 98,75% naparu to woda, która też jest mniej lub bardziej słodka w odczuciach, a cukru w sobie nie ma.

Offline Adam_1234

• Ekspres: Bezzera Magica S, moka Bialetti, FP
  • Młynek: MACAP M2D, Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Październik 2017, 23:40:20 »
Jedno mnie zaintrygowało w Twojej historii. Zrobiłeś tyle poszukiwań, a nie otworzyłeś Kenii Slopes  8.
Ja jestem fanem słodkich kaw (jednocześnie kwaskowatych, aromatycznych) i wg mnie ta Kenia to po prostu mistrzostwo świata. W ogóle jestem  wielkim fanem marki Synestezja (kawy jasno palone w Mastro Antonio przez p. Elę). Mi Ariadna również w ogóle nie podchodzi. Kiedyś mi bardzo smakowała, ale odkąd zacząłem pić jasno palone, wszystko inne przestało się liczyć. Jeśli chodzi o Kenę Slopes, to  kupiłem juz 1,5 kg i prześladują mnie lęki, że się skończy i zabraknie w sklepie...

Offline apa13

« Odpowiedź #20 dnia: 15 Październik 2017, 10:11:55 »
Geisha Hacienda Esmeralda Natural nie pilem nigdy.
Gdzie zakupie ziarna?
Pozdrawiam

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Październik 2017, 10:29:42 »
(przyjmuje cięgi, że tylko automatycznym)

Wydajesz osąd na podstawie przyrządzonej kawy w jakiejś bździnie? Wolne żarty

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Październik 2017, 12:36:43 »
Gdzie zakupie ziarna?
A masz samochód? Jeśli masz, to można sprzedać -- będzie łatwiej ;)

Offline Ness

• Ekspres: Alternatywy
  • Młynek: Comandante MK3 nitro
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Październik 2017, 12:56:40 »
Gdzie zakupie ziarna?
Pozdrawiam

Odezwij się do Coffee Grange (Filip B.), może coś się znajdzie.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Październik 2017, 13:14:17 »
Teoretycznie my też mamy próbki. Wychodziłoby jednak bardzo drogo, bo próbki są niewielkie i chodzi o palenia na samplerze. Nikt nie zapłaci ponad 100 zł za 50 g..Wszystko zależy, "który" mikrolot.

Offline jacek.m

• Ekspres: french press, drip hario
  • Młynek: albański, severin3873
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Październik 2017, 17:45:29 »
Obszerny artykuł

Dzięki za wskazówki. Najważniejszą jaką zapamiętam jest to, że znalezienie słodkiego miejsca kawy jest jak znalezienie Świętego Graala. Jednocześnie wymaga to nieco wysiłku (oprócz technicznego również sensorycznego) "Dobrze przygotowana kawa może być cudownie słodka. Musimy tylko nauczyć się słuchać. Musimy tylko nauczyć się smakować."

Dla mnie to zagadka, skąd kawa jest słodka. Z jednej strony czytamy że w zielonym ziarnie są węglowodany.
Ale jak patrzymy potem na tabele kaloryczne, w kawie zawsze mamy 0 po stronie węglowodanów i cukrów prostych.
Więc skąd ta słodycz?  Cukru w kawie brak teoretycznie. Kalorii w zasadzie też.

Też tak można, ale to już czysta alchemia - najsłodsza jest kawa przed paleniem.

Wydajesz osąd na podstawie przyrządzonej kawy w jakiejś bździnie? Wolne żarty

Parafrazując mistrzów "nie aparat robi zdjęcia lecz fotograf". Czy prawidłowo sporządzone kawy to tylko te z kolby, ewentualnie z profesjonalnych(tylko po odpowiednim przygotowaniu baristycznym) alternatyw? Poszukiwanie kawowego Świętego Graala dla każdego jest innym punktem startu i inną drogą dojścia oraz da w rezultacie różny efekt końcowy.  Kawę spożywa 90% dorosłych Polaków. a na typowego Kowalskiego przypada ok. 95 l kawy rocznie. Czy każdy osiągnie niebo? Odpowiedź jest prosta(nie jestem wszechwiedzący) - nie. Czy zdecydowana większość szuka dobrego smaku - tak. Są też tacy, którzy uważają, że dotknęli Graala, ale nikt poza nimi nie jest w stanie tego sprawdzić. By tego doznać muszą mieć to swoje ziarno i tego dotyczy ten temat w mikro skali.

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Październik 2017, 17:57:16 »
Parafrazując mistrzów "nie aparat robi zdjęcia lecz fotograf". Czy prawidłowo sporządzone kawy to tylko te z kolby, ewentualnie z profesjonalnych(tylko po odpowiednim przygotowaniu baristycznym) alternatyw?
Dlatego też prawidłowym i podstawowym sposobem oceny kawy (zwłaszcza w przypadku poszukiwania konkretnych jej walorów) jest zalanie średnio-grubego jej przemiału gorącą (94-96 stopni) wodą, zwane cuppingiem. Nie mamy wtedy wspomnianego aparatu powodującego dystorsje rzeczywistości, tylko zachwycamy się "czystą naturą".

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Październik 2017, 18:00:01 »
Piszesz bardzo kwieciście ale temat jest prosty. Pewne kawy są przeznaczone do zaparzania espresso, a do alternatywy nie bardzo się nadają. Niestety na automacie espresso nie zaparzysz, więc Twoja ocena jest niewiarygodna. Tyle w temacie.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline jacek.m

• Ekspres: french press, drip hario
  • Młynek: albański, severin3873
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Październik 2017, 18:06:17 »
Staram się czytać ze zrozumieniem i kolejne spłycanie tematu do kwestii automatu, i to szczególnie przez bardzo aktywnych uczestników forum, bez sprawdzenia wstępu jest uderzeniem w podbrzusze. Dziękuje za merytoryczną pomoc.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Październik 2017, 19:18:58 »
Dlatego też prawidłowym i podstawowym sposobem oceny kawy (zwłaszcza w przypadku poszukiwania konkretnych jej walorów) jest zalanie średnio-grubego jej przemiału gorącą (94-96 stopni) wodą, zwane cuppingiem. Nie mamy wtedy wspomnianego aparatu powodującego dystorsje rzeczywistości, tylko zachwycamy się "czystą naturą".

I wynik może być tylko jeden na pewno nie taki jaki zapodał jacek.m. A odnośnie fotografii to jednak w dzisiejszych czasach zdecydowanie sprzęt mam znaczenie i to nie tylko fotograficzny ale każdy inny.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi