Autor Wątek: Młynek + Ekspres do 2500 ? Help!  (Przeczytany 9127 razy)

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Młynek + Ekspres do 2500 ? Help!
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Październik 2017, 12:50:10 »

Moim skromnym zdaniem i jest  to tylko taka moja własna teza to różnice będą polegały głównie na sposobie i wygodzie użytkowania, bojlera vc termoblok, być może trwałości, konserwacji.

Tylko albo aż. Każdy dąży do wygody i to jeden elementów wyboru produktów użytkowych jakie kupujemy.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Październik 2017, 13:05:14 »
Siewcu zgodzę się ale z drugiej strony pijąc 3 kawy dziennie no to powiedzmy ok 90 ml, dodatkowo zawsze najpierw był flush ok 180 ml (dla zbicia temperatury wody w bojlerze i dogrzania grupy w Gaggia) więc co może być w tej wodzie nieświeże ?
A ja nie widzę potrzeby robienia aż tak dużego flusha, żeby opróżnić bojler. Bez sensu, przy piciu tych 3 kawka dziennie osobno trzeba by za każdym razem opróżniać cały bojler i tracić na to czas.

Offline qla Mężczyzna

• Ekspres: Nuova Simonelli Oskar II
  • Młynek: Baratza Sette 270
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Październik 2017, 13:21:02 »
Kto oprócz nas miał możliwość jednoczesnej degustacji tej samej kawy robionej przez tego samego człowieka na tym samym młynku na obu rozwiązaniach ?

Ja miałem tą przyjemność.
Miałem jednocześnie Basica bojler i termoblok przez ok miesiąc.
Młynek zawsze ten sam i-mini.

Różnica z tego co pamiętam, bo było to ze dwa lata temu, w smaku żadna.

Różnica polegała jedynie na obsłudze :)
Bardziej wierzyłem bojlerowi był dla mnie bardziej przyjazny - cokolwiek to znaczy :)
Może była to też kwestia przyzwyczajenia (bojler był wcześniej).

Nie miałem problemu z nagrzewaniem ponieważ ekspres jest u mnie włączony od rana do wieczora.
Tomek

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Październik 2017, 13:29:26 »
Siewcu więc widać termoblok jest dobry dla ekologòw i oszczędzających wodę ale jak takie oszczędzanie ma sie do świeżości wody w termobloku i zbiorniku ?  :mrgreen: :mrgreen:

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #34 dnia: 18 Październik 2017, 13:41:24 »
Nie chciało mi się spuszczać wody ;) Dlatego wybrałbym termoblok.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Październik 2017, 13:46:38 »
Jeśli powiesz mi ze termoblok jest lepszy bo zużywa mniej wody to może nawet się zgodzę ale w to że jest lepszy bo woda jest świeża to już nie bardzo :-) To dla mnie argument rodem z reklamy TV :-)

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Październik 2017, 13:51:35 »
W termobkoku z tego co pamiętam mieści się 15 ml wody. Kolejna pobierana jest ze zbiornika. Pytanie czy w boilerze jest świeższa woda czy w pojemniku.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Październik 2017, 14:35:53 »
Zdecydowanie szybciej "popsuje" się woda w pojemniku.

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Październik 2017, 15:03:02 »
Zbiornik łatwiej opróżnić i nalać świeżej :) - ja tak robię jak mam wodę z przedwczoraj, po prostu wlewam świeżą.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Październik 2017, 16:03:17 »
termoblok jest dobry dla ekologòw i oszczędzających wodę
tyle, że tu nie chodzi o ekologię ale jakość wody użytej do ekstrakcji. W wielu poradnikach o parzeniu herbaty podkreśla się ważną rolę wody: "niezależnie od jakości wody powinno się używać wody świeżej, zagotowanej jeden raz, gdyż zawiera ona tlen potrzebny do uzyskania najlepszego naparu"

w bojlerze - o ile nie spuścić całej  wody przed każdym parzeniem - masz wodę utrzymywaną w temp. bliskiej wrzenia przez bardzo długi czas, na dodatek bojler rzadko kiedy jest idealnie czysty, zawyczaj sporo tam osadów, o np. takich jak w tym RS: https://www.home-barista.com/forums/userpix/4733_11.jpg Czy do herbatki wybrałbyś wodę świeżą czy gotowaną przez kilka dni w zakamienionym pojemniku?
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2017, 16:19:30 wysłana przez grex »

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #40 dnia: 18 Październik 2017, 16:44:27 »
Grex wycinasz część mojej wypowiedzi i pomijasz to co pisałem trochę wcześniej więc zmienia się sens tego co chciałem przekazać, otwierałem też bojler i wiem jak wyglądał po kilku latach użytkowania na wodzie z Brity. Tyle w termobloku też jest gorąca woda więc nie ma tam syfu i osadów? Nie zatka się przepływ? Oczywiście im lepsza woda tym lepsza kawa ale idąc tym tokiem rozumowania to najgorszy jest HX? Może tak właśnie jest, często to co najlepiej smakuje jest najmniej zdrowe. 

Wysłany przez: mlopus
« dnia: Dzisiaj o 12:47:33 » Umieść cytat
Siewcu zgodzę się ale z drugiej strony pijąc 3 kawy dziennie no to powiedzmy ok 90 ml, dodatkowo zawsze najpierw był flush ok 180 ml (dla zbicia temperatury wody w bojlerze i dogrzania grupy w Gaggia) więc co może być w tej wodzie nieświeże ?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #41 dnia: 18 Październik 2017, 16:52:05 »
Tyle że w HX musisz zrobić flush, żeby spuścić gorącą wodę z wymiennika. Tak jak w termobloku...

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Październik 2017, 16:57:40 »
Mnie najbardziej interesuje finalny efekt w filiżance, przy robieniu espresso w domu. No i z tego co mówicie, przy jednoczesnym porównaniu naparu z termobloka/bojlera, nie ma różnicy w smaku.
Wiadomo że są różnice w ergonomii, wygodzie, ekologi, itp., ale biorąc pod uwagę tylko smak espresso - to chyba na to samo wychodzi  ???

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #43 dnia: 18 Październik 2017, 17:00:48 »
Tyle że w HX musisz zrobić flush, żeby spuścić gorącą wodę z wymiennika. Tak jak w termobloku...

Czyli jednak jestem uratowany ;-)  No przynajmniej moje zdrowie i smak kawy, racja po Twojej stronie i zaryzykuje więc nawet twierdzenie że HX to połączenie termobloku z bojlerem czyli to co tygrysy lubią najbardziej ;-)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #44 dnia: 18 Październik 2017, 17:03:25 »
Tak, tyle że flush w termobloku czy HX to nie kilkaset ml z bojlera... No i przy HX dochodzi kwestia innego filtra przy rota pompie, ale jak to wpływa finalnie na kawka pojęcia nie mam.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi