Autor Wątek: Młynek + Ekspres do 2500 ? Help!  (Przeczytany 9130 razy)

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Młynek + Ekspres do 2500 ? Help!
« dnia: 10 Październik 2017, 15:44:45 »
Witam,

planuję kupićsobie młynek + ekspres kolbowy do 2500 (za obydwie opcje). Poczytałem trochę forum i internet.. w tych granicach cenowych dużo ludzi poleca Ascaso Basic i I-1Mini (lub I2, czy one bardzo się od siebie różnią?).

Generalnie zależy mi na otrzymaniu przyzwoitego espresso. Do tej pory pijam z kawiarek, tygielka, i Saeco automatycznego, ale nie pamiętam teraz modelu ;).. Żona tak samo, chociaż generalnie woli cappucino itp.

Moja prośba to, czy w tej cenie (bądź odrobinę wyżej lub niżej) warto może wybrać jakieś inne alternatywy odnośnie i młynka i ekspresu? Czy ten młynek dobrze mi posłuży abym sobie zmielił kawę do kawiarki, czy nawet do tygielka (w sumie to tylko kawę z Turcji w nim parzyłem). Czytałem też, że alternatywą może być Eureka Mignon, że niby oferuje szerszy wachlarz zmielenia..

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady!  :)

Pozdrawiam,
Marcin

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Młynek + Ekspres do 2500 ? Help!
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Październik 2017, 15:52:21 »
Zamiast ekspresu BASIC lepiej wziąć ARC Black & Inox lub DREAM (niewielka dopłata). Bardziej od i-2 mini polecałbym młynek i-1 mini. Jednak ze względu na regulację mikrometryczną do kawiarki lub tygielka lepiej dokup sobie młynek ręczny.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Październik 2017, 16:44:09 »
Dzięki za odpowiedź :)

A jaki byś polecił przykładowy młynek ręczny do wspomnianego wyżej zestawu?

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Październik 2017, 16:49:27 »
Czy ten młynek dobrze mi posłuży abym sobie zmielił kawę do kawiarki, czy nawet do tygielka (...) Czytałem, że alternatywą może być Eureka Mignon, że niby oferuje szerszy wachlarz zmielenia..
zgadza się, to trochę taki model 2 w 1, tzn. można skakać między różnymi ustawieniami (super opcja jak ktoś ma kila różnych parzydełek wymagających drobnego lub średniego przemiału, nie chce kupować kilku młynków i zamierza również przy alternatywach używać młynka wysokiej klasy, zamiast taniego ręczniaka) a jednocześnie ma regulację bezstopniową (przydatne pod ekspres). Innym uniwersalnym  modelem w podobnej cenie jest macap m2m, z tym że tam jest regulacja skokowa, a nie płynna. Innym takim modelem jest sporo droższy Vario, który pojawił się niedawno na pchlim targu: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4815.new;topicseen#new

Przy innych młynkach wyposażonych w śrubę mikrometryczną bez podziałki konieczne będzie dokupienie drugiego młynka pod inne metody, tak jak Janusz pisze.

Zakupy bym radził zacząć od dobrego ziarna i młynka właśnie. Mleko da się podgrzać i spienić również innymi metodami: https://www.youtube.com/watch?time_continue=52&v=cwJVA9nlu5M
« Ostatnia zmiana: 10 Październik 2017, 16:58:40 wysłana przez grex »

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Październik 2017, 17:05:27 »
Ok, czyli rozumiem, że ten I-1Mini (lub ww. macap?) będzie uniwersalny do kawiarki i espresso z ekspresu? Pytam, bo Janusz sugeruje, że lepiej dokupić oddzielnie ręczny do kawiarki i tygielka (tak zrozumiałem). ?  Dodam, że zarówno ekspres jaki młynek najlepiej aby były jak najmniejsze, mało miejsca w kuchni ;)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Październik 2017, 17:09:10 »
Ok, czyli rozumiem, że ten I-1Mini będzie uniwersalny do kawiarki i espresso z ekspresu? Pytam, bo Janusz sugeruje, że lepiej dokupić oddzielnie ręczny do kawiarki i tygielka (tak zrozumiałem). ?
źle rozumiesz, uniwersalne będą te wymienione na początku mojego posta (macap, eureka, vario).
W przypadku i2-i1 (i innych podobnych) tzreba będzie dokupić osobny młynek pod inne metody.
« Ostatnia zmiana: 10 Październik 2017, 17:52:38 wysłana przez grex »

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Październik 2017, 17:18:46 »
Ok, dzięki za wyjaśnienie :)

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Październik 2017, 13:00:31 »
Po wizycie na stoisku Ascaso (bardzo miłej wizycie :)).. mam jeszcze jedno pytanie, którego zapomniałem zadać. Wcześniej nastawiałem się na ekspres Basic lub Arc, teraz biorę też pod uwagę także Uno Steel, chociaż to już nieco większy budżet.

Czego nie ma Arc, co ma Uno Steel? Czy ktoś mógłby opisać różnice między tymi dwoma ekspresami? Czy te różnice będą dla mnie jako osoby początkującej w tej materii mocno odczuwalne? (młynek nabyłem macap m2m jakby co ;))..

Z góry dzięki za odpowiedź.

Marcin

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Październik 2017, 13:12:32 »
IMO lepiej dołożyć do młynka a nie ekspresu. Kilka osób z którymi rozmawiałem ma takie samo zdanie...

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Październik 2017, 22:17:29 »
No to tak jak byś pytał czego nie ma opel corsa a co ma insignia? Dwie klasy wyżej więc lepsze materiały, większa stabilność, wydajność, ergonomia, pewnie trwałość i inna grupa docelowa. Na stronie ASCASO masz specyfikację i wystarczy otworzyć żeby porównać.
Lakierowany metal vs stal nierdzewna, OPV, srednica kolby itd

Offline Adam_1234

• Ekspres: Bezzera Magica S, moka Bialetti, FP
  • Młynek: MACAP M2D, Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Październik 2017, 23:54:55 »
To forum jest specyficzne i rzeczywiście króluje na nim marka Ascaso wraz z dystrybutorem tej marki Panem Januszem.
Generalnie w Europie kupuje się Gaggia Classic i Ranclio Silvia w najniższym segmencie. W Polsce kupuje się Ascaso...

Spójrz na statystyki google trends - Rancilio vs Ascaso (w Europie tylko w Hiszpanii, Polsce i Rumunii więcej osób szuka Ascaso). Przy czym Hiszpania to producent.
https://trends.google.pl/trends/explore?q=ascaso,rancilio

W pojedynku Ascaso vs. Gaggia, w Europie Ascaso wygrywa tylko w Hiszpanii (producent) i Portugalii po sąsiedzku.

Ja bym kupił Rancilio Silvia jeśli podnosisz trochę pułap cenowy.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Październik 2017, 08:39:10 »
w Europie kupuje się Gaggia Classic i Ranclio Silvia w najniższym segmencie. W Polsce kupuje się Ascaso...

Zastanawiałeś się dlaczego? Sprzęt to jedno, serwis/obsługa drugie. Jeśli mam wybierać między obecnym właścicielem gaggii a Januszem to nie mam żadnych wątpliwości.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Październik 2017, 09:22:33 »
No nawet niech to będzie gaggia, to nie ma znaczenia. Więcej zrobi się na porządnym młynku i podstawowym ekspresie niż w odwrotnej konfiguracji.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Październik 2017, 10:55:58 »
No jeśli tylko jeden dystrybutor jest aktywny i stający frontem do klienta to trudno się dziwić że nawet w skali kraju sprzedaż jego produktów może dominować ;-) Gaggia i RS to bojler a ASCASO termoblok i każdy może wybrać co woli, każdy z tych ekspresów jest wystarczający na początek więc mamy mimo wszystko możliwość wyboru, jest przecież jeszcze chociażby Lelit.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Październik 2017, 14:32:07 »
Jak dla mnie Gaggia i RS to przeszłość. To modele które zatrzymały się w rozwoju. ASCASO jest natomiast marką innowacyjną która co roku pokazuje nowe rozwiązania i cały czas ulepsza swoje produkty. Nie bardzo mogę się też zgodzić z twierdzeniem, że na tym forum króluje marka ASCASO. Może wśród wypowiadających się użytkowników. Generalnie jednak chyba nie. Raczej nie uda się tego sprawdzić w statystykach. Sądzę, że na tych statystykach nie można się opierać. Co innego bowiem jest zapytanie o to jakiego producenta poszukują potencjalni klienci a czym innym jest rzeczywista wielkość sprzedaży danego modelu na danym rynku. Inna też może być wielkość importu  w porównaniu do sprzedaży krajowej.

No ale nie tego dotyczyło zapytanie MarcinK. Dziękuję za wizytę i odpowiadam. ARC nie ma obudowy ze stali nierdzewnej lakierowanej proszkowo, nie ma zaworu OPV, nie ma możliwości jego regulacji z zewnątrz ekspresu, nie ma profesjonalnej grupy kawowej 60 mm, nie ma profesjonalnego portafiltra z sitkami 58 mm, nie ma profesjonalnej, nienagrzewającej się dyszy pary i nie ma elektronicznego termostatu dającego stabilność temperaturową +/- 1,5 st. z możliwością samodzielnej zmiany temperatury w zakresie od 90 st. C do 107 st. C co 2 st. C. To wszystko ma natomiast UNO PROF Black i bez wątpienia jest to znacznie wyższa klasa ekspresu zapewniająca znacznie lepsze efekty w filiżance.
« Ostatnia zmiana: 15 Październik 2017, 14:34:35 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi