Autor Wątek: Severin km 3873 ustawienia żaren  (Przeczytany 15875 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Severin km 3873 ustawienia żaren
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Wrzesień 2017, 00:12:44 »
@Lukas.troch spróbuj proszę chociażby na str. głównej forum  wpisać w wyszukiwarce hasło "kawiarka" i poczytaj tematy które Ci się wyswietlą, a potem kieruj pytania jak coś będzie niejasne. Ja jestem przekonany, że odpowiedzi tam są. Możesz potem przeszukać bardziej szczegółowo będąc już w danym temacie. Wyszukiwarka na forum działą całkiem sprytnie. Trzeba tylko dać jej się wykazać.

Offline Lukas.troch Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka bialetti kawiarka Fagor, ekspres przelewowy, ekspres Zelmer Piano, ekspres Senseo, ekspres tchibo, Hario V60, AeroPress,
  • Młynek: Severin km3874 Severin KM3873
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Wrzesień 2017, 14:50:24 »
@krystians Ok dziękuje za pomoc... Przeczytałem już te wszystkie tematy i zrobiłem kawe tak severin mielenie na "3" woda zagrzana do 85 stopni kawa wyszła nieziemsko gorzko... Nie wiem co zrobiłem nie tak ale w którymś z tematów ktoś pisał że jak jest kawa w kawiarce gorzka to za drobny przemiał a jak jest za kwaśna to za gruby... spróbuję teraz z ustawieniem "4" i myślałem o wodzie 95*C

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Wrzesień 2017, 15:01:25 »
Jaka kawa?

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Wrzesień 2017, 15:10:17 »
Na gorycz naparu z kawiarki mają wpływ chociażby takie rzeczy:
- kawa
- ilość wody w zbiorniku
- stopień mielenia
- początkowa temperatura wody w zbiorniku
- czas całego procesu zaparzania

Generalnie ilość wody zwiększasz dla grubszego mielenia i jaśniej wypalonych ziaren.
Temperaturę zwiększasz dla jaśniejszych ziaren, obniżasz dla ciemniejszych. Początkowo możesz dać wodę w okolicach 80 stopni.

Zmieniaj jeden parametr na raz, czyli temperaturę zostaw tą samą jeśli zwiększasz grubość przemiału.
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2017, 15:16:29 wysłana przez krystians »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Wrzesień 2017, 15:12:13 »
Jak bym nie robił kawy w kawiarce napar wyszedł gorszy lub lepszy, ale zawsze do wypicia. Warunek: dobra kawa.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Wrzesień 2017, 15:20:39 »
@krystians Ok dziękuje za pomoc... Przeczytałem już te wszystkie tematy i zrobiłem kawe tak severin mielenie na "3" woda zagrzana do 85 stopni kawa wyszła nieziemsko gorzko... Nie wiem co zrobiłem nie tak ale w którymś z tematów ktoś pisał że jak jest kawa w kawiarce gorzka to za drobny przemiał a jak jest za kwaśna to za gruby... spróbuję teraz z ustawieniem "4" i myślałem o wodzie 95*C
I ile razy tę kawę zrobiłeś? Raz, dwa, pięć, dwadzieścia?

• Ekspres: Kawiarka bialetti kawiarka Fagor, ekspres przelewowy, ekspres Zelmer Piano, ekspres Senseo, ekspres tchibo, Hario V60, AeroPress,
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Wrzesień 2017, 15:52:52 »
I ile razy tę kawę zrobiłeś? Raz, dwa, pięć, dwadzieścia?
Kawę robiłem już z 10 razy i pierwszy raz mi taka wyszła.
Jaka kawa?

Marek.

Kawa to MK Fresh Brazil Yellow Bourbon

Generalnie ilość wody zwiększasz dla grubszego mielenia i jaśniej wypalonych ziaren.
Temperaturę zwiększasz dla jaśniejszych ziaren, obniżasz dla ciemniejszych. Początkowo możesz dać wodę w okolicach 80 stopni.

Zmieniaj jeden parametr na raz, czyli temperaturę zostaw tą samą jeśli zwiększasz grubość przemiału.
OK cenne informacje będę się tego trzymał. A co do wody to przefiltrowana britą wlana pod sam zaworek o temperaturze 85*C

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #22 dnia: 29 Wrzesień 2017, 16:48:40 »
No to powodzenia. Idź, przeczytaj CAŁY dział o kawie i dopiero wróć.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Wrzesień 2017, 17:25:32 »
Na gorycz naparu z kawiarki mają wpływ chociażby takie rzeczy:
- kawa
- ilość wody w zbiorniku
- stopień mielenia
- początkowa temperatura wody w zbiorniku
- czas całego procesu zaparzania

A ilość wody w kawiarce nie powinna być stała? Wiadomo można nalać mniej, ale chyba w tej metodzie wyjściową wartością jest maksymalny poziom w zbiorniczku. Nigdy nie słyszałem aby ktoś traktował ilość wody jako zmienna.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Wrzesień 2017, 19:32:54 »
Ja też nie słyszałem, ale tak wypraktykowałem. Stała ilość jak najbardziej, ale przy danej kawie i grubości mielenia. Sprawa jest dość prosta. Jeśli chcesz nalać wody do pełna, pod zawór, to musisz zmielić dużo grubiej żeby kawy nie przeparzyć. Ja wolę mniejszą, ale intensywniejszą kawę, którą mogę ewentualnie rozcieńczyć.

« Odpowiedź #25 dnia: 29 Wrzesień 2017, 20:42:13 »
Możesz mi powiedzieć o co Ci chodzi ? Bo trochę cię nie rozumiem ?! Jeżeli nie masz nic ciekawego do wniesienia w temat który założyłem i masz tylko do powiedzenia swoje jakieś dziwne jazdy to po co tu piszesz ? Chcesz pokazać jaki jesteś fajny bo zjedziesz świeżego na forum ? Zostaw swoje komentarze głęboko w kieszeni i daj już spokój, bo jak na razie to nabijasz sobie jedynie posty a nie wnosisz coś do tematu.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 29 Wrzesień 2017, 21:10:31 »
Możesz mi powiedzieć o co Ci chodzi ? Bo trochę cię nie rozumiem ?! Jeżeli nie masz nic ciekawego do wniesienia w temat który założyłem i masz tylko do powiedzenia swoje jakieś dziwne jazdy to po co tu piszesz ? Chcesz pokazać jaki jesteś fajny bo zjedziesz świeżego na forum ? Zostaw swoje komentarze głęboko w kieszeni i daj już spokój, bo jak na razie to nabijasz sobie jedynie posty a nie wnosisz coś do tematu.
Przede wszystkim zacznij od dobrej kawy.

« Odpowiedź #27 dnia: 29 Wrzesień 2017, 21:12:51 »
A wracając do tematu dzisiaj po pracy zmieliłem kawę znowu na "3" ale dostrzegłem poranny błąd jak wsypałem kawę to popukałem w blat ze dwa razy i kawa się delikatnie ubiła i to był chyba mój problem bo po pracy zrobiłem wszystko tak samo tylko nie ubiłem kawy a nasypałem z dziobkiem i wlałem wody mniej niż idealnie do zaworka jak podpowiedział kolega @krystians i kawa wyszła idealna :) I to jest strzał w dziesiątkę. Więc kawa zmielona w severinie na "3" wsypana z dziobkiem, woda zalana z luzem pod zaworkiem z 3 mm , woda wstępnie podgrzana do 85*C, kawiarka postawiona na ogniu nie wystającym poza obrys. Czasowo wygląda to tak że od pojawienia się kropli kawy na dolnym sitku do końca ekstrakcji minęło 40sekund , a całość od postawienia kawiarki skręconej na palnik wyniosła 2:03 min.

« Odpowiedź #28 dnia: 29 Wrzesień 2017, 21:14:26 »
Przede wszystkim zacznij od dobrej kawy.
Kawa będzie i z palarni od forumowych kolegów na spokojnie niech skończę tą co mam mi ona smakuje jeżeli wyjdzie :) Heh ale wiadomo trzeba iść dalej i próbować coraz lepszych :)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 29 Wrzesień 2017, 22:27:44 »
Po pierwsze, to ten licznik postów mało mnie interesuje i równie dobrze mogłoby go nie być. A o co mi chodzi? O pytania zamiast braku wkładu własnego w eksperymenty. Fajnie, że kupiłeś młynek, który wystarczy Ci na bardzo długo(jeśli nie zmienisz na lepszy) ale próbuj sam. Masz na forum milion sposobów i musisz znaleźć odpowiedni dla siebie, bo uniwersalnego nie ma. Ja doskonale rozumiem, że początki są trudne, no ale... Tu jest tyle wiedzy, że dasz radę sam ogarnąć w pewnym momencie. Nerwów sporo, ale nauka i samozaparcie zostają ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi