Autor Wątek: Młynek idealny dla uzależnionej od porannej kawy  (Przeczytany 9427 razy)

Offline katwis05

Młynek idealny dla uzależnionej od porannej kawy
« dnia: 21 Wrzesień 2017, 11:49:40 »
Witam, jestem nowym użytkownikiem Waszego forum i przyznac muszę że zwracam się z istotną kwestią dla mnie od której to zależą losy mojego dalszego istnienia na tym świecie!;) KAWA-bez niej nie wyobrażam sobie poranka!
A więc przechodząc do konkretów, czy ktoś z Was jest w stanie pomóc wybrać mi młynek do kawy? Na początku myślałam o firmie HARIO. Obecnie myślę również o firmie Duka.
Pomożenie? Dwa młynki hario o ktorych myślę to hario skerton i hario skerton plus (ma stabilizowane żarna). Kolejna opcja to- zarnowy-mlynek-do-kawy-porcelanowy-duka-vrida

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Młynek idealny dla uzależnionej od porannej kawy
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Wrzesień 2017, 11:54:46 »
Witaj, fajnie ale zdradź nam może jaka to jest ta poranna kawa, albo inaczej czemu ma służyć ten młynek? ;-)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Wrzesień 2017, 11:58:25 »
Z tego co widzę to są ręczne, idealny - dla wielu najlepszy jest Comandante MK3

Offline katwis05

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Wrzesień 2017, 12:03:42 »
Kawę pije w ilości około 2 do 3 dziennie. Bedę ja pażyła w kawiarce. Nie wiem co jeszcze moge powiedzieć. Nastawiłam się na młynek reczny do 150 zl

Offline GrizzzLee Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Wrzesień 2017, 12:10:46 »
Nie ma młynków idealnych. A tak poza tym są już takie informacje na forum. Wystarczy poszukać.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Wrzesień 2017, 12:15:40 »
Mogę swój polecić Porlex Tall, używam do espresso i daje radę, do kawiarki będzie jeszcze lepiej, metalowy - spotkanie z ziemią mu niegroźne. Może ciut ponad budżet, ewentualnie daj ogłoszenie że kupisz, może ktoś lekko używany sprzeda (tej klasy młynki raczej nie są mocno użytkowane).

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Wrzesień 2017, 13:26:39 »
Porlex do espresso? W Basicu?

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Wrzesień 2017, 13:39:10 »
Porlex do espresso? W Basicu?
Lurpresso.

Offline tom517

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Wrzesień 2017, 13:41:15 »
Też działał, ustawiony między 2-3 klik. Teraz mam razem z Gaggia. Po tym co poczytałem pewnie bym myślał, że będzie lipa, ale kupiłem zanim przeczytałem i sprawdziłem :) (miał być do phina w początkowym założeniu).
Skręcony na max - nic nie leci, 1 klik kapnięcie na koniec, 2 kliki - trochę więcej kropel, 3 kliki za dużo, myślę cóż trzeba było Comandante, ale cofnąłem po trzecim kliku do drugiego tuż przed kliknięciem i mam idealnie :)
« Ostatnia zmiana: 21 Wrzesień 2017, 13:43:24 wysłana przez tom517 »

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Wrzesień 2017, 13:48:23 »
Wiara czyni cuda.

Offline tom517

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Wrzesień 2017, 14:09:31 »
Może nie jest idealne, ale właśnie ukręcona w Porlex i przeciśnięta przez Gaggię (26 sekund)  Etiopia 18 gram w filiżance bola 60ml, zawartości już nie ważyłem :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Wrzesień 2017, 15:31:36 »
Te jasne plamy wróżą kanałowanie.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Wrzesień 2017, 16:02:27 »
Z nowych za 150 zł można trafić w tk maxx Zassenhausa lub Peugeota ze stalowymi żarnami i to byłaby najlepsza opcja. Można też poszukać używanego starego młynka ze stalowymi żarnami poniżej 100 zł, który dalej będzie znacznie lepszy niż jakikolwiek z ceramicznymi żarnanu.  Najlepiej w takim wypadku dać ogłoszenie na forum. Czasem ktoś ma do sprzedania.

Za około 200 zł można kupić na aukcjach internetowych outletowe młynki ze stalowymi stożkowymi żarnami.

Offline katwis05

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Wrzesień 2017, 17:24:25 »
Teraz wiec ostateczne starcie pomiędzy:
-Kalita drewniany KH 3
a
-Rhinowares Hand Grinder
co Wy na to? Który lepszy?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Wrzesień 2017, 17:50:07 »
Jak dla mnie ani jeden, ani drugi nie jest dobry. Jeden żarna ceramiczne drugi żarna żeliwne. Oba odlewane i tępe, raczej porównywalne w kwestii mielenia. Jeśli tylko taki wybó wchodzi w grę, to w Rhino może być wygodniejsze ustawianie grubości przemiału, ale skoro tylko do kawiarki, to chyba można brać, który się bardziej podoba.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi