Autor Wątek: Wymiana ekspresu kolbowego na porządny-dyskusja poboczna.  (Przeczytany 11663 razy)

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Odp: Wymiana ekspresu kolbowego na porządny-dyskusja poboczna.
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Wrzesień 2017, 22:29:12 »
Chęć wchodzenia na forum mi mija jak w co drugim temacie czytam takie dywagacje...

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Wrzesień 2017, 22:31:57 »
Proszę nie wmawiaj mi co mi wystarczy i czemu mam ufać.
Pojechałeś po bandzie, odrobinę w poprzedniej wypowiedzi.
Skoro nic do nich nie masz, to czemu im nie ufasz?
Dość sporo w swoim życiu widziałem obliczeń, testów, zapewnień, lecz to może tylko w jakimś małym procencie miało pokrycie w praktyce.
Mam swój rozum i jakieś tam życiowe doświadczenie. To mi wystarczy by w coś wierzyć lub nie. Moim zdaniem.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline andy Mężczyzna

• Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Wrzesień 2017, 22:33:48 »
Tak offtopikiem. Zauważyłem, że czasami tak bardzo zatracacie się w tych wszystkich idealnych parametrach, przemiałach i technikach voodoo, że z oczu tracicie to co najważniejsze - dobrą kawę. Czy chodzi o to aby temperatura miała margines 0.1 stopnia czy aby to coś czarnego w filiżance smakowało? Mam podobnie przy tym jak grzebię przy rowerze, jak bawię się linuksem czy picuje swojego Androida. Taka perfekcja pozbawiona trochę sensu.

Co do procedury WBC. @Tedi skoro wiele osób znających się na tym uznało, że ma ona sens to o co chodzi? Fajnie jest stawać okoniem tylko czasami trzeba mieć dowód, że ma się racje. Masz? Skoro uznajesz, że coś nie działa to udowodnij.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Wrzesień 2017, 22:35:54 »
Dość sporo w swoim życiu widziałem obliczeń, testów, zapewnień, lecz to może tylko w jakimś małym procencie miało pokrycie w praktyce.
Mam swój rozum i jakieś tam życiowe doświadczenie. To mi wystarczy by w coś wierzyć lub nie. Moim zdaniem.

Nie, nie, nie, nie pytam Cię o ich wyniki, tylko co budzi brak Twojego zaufania, gdybyś to Ty to przeprowadził ich metodologią?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Wrzesień 2017, 22:47:58 »
Chęć wchodzenia na forum mi mija jak w co drugim temacie czytam takie dywagacje...
Ja bym to nazwał po prostu bzdurami... Dziwnym trafem nie przyjechał na spotkanie forumowe, gdzie mógł obecnym tam osobom udowodnić, że wszyscy są w błędzie. A tak jedyne co ma znaczenie to temperatura w filiżance, która nic nie mówi o działaniu ekspresu...

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #50 dnia: 18 Wrzesień 2017, 22:49:31 »
Co do procedury WBC. @Tedi skoro wiele osób znających się na tym uznało, że ma ona sens to o co chodzi? Fajnie jest stawać okoniem tylko czasami trzeba mieć dowód, że ma się racje. Masz? Skoro uznajesz, że coś nie działa to udowodnij.

Ja tylko daję pewne rzeczy do zrozumienia. Konkretnie mówię o oddziaływaniu cieplnym. W tym temacie o tym już pisałem.
Nie mając tego na uwadze, wybacz o czym my rozmawiamy. Zresztą czas pokaże jakie gorące doppio będzie w filiżance z termobloku.

Nie, nie, nie, nie pytam Cię o ich wyniki, tylko co budzi brak Twojego zaufania, gdybyś to Ty to przeprowadził ich metodologią?

A robią test z kawą w sitku?

Offline andy Mężczyzna

• Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Wrzesień 2017, 22:55:09 »
@Tedi ale tam o tym pisali:
Cytuj (zaznaczone)
Technical rationale: A reasonable substitute for the coffee cake enhances practicality. Filling
the portafilter with coffee prior to each test run would be wasteful of coffee. Variations in
dosing would introduce varying water flow rate, and therefore varying boundary conditions.
While tamping the coffee cake is possible if bare thermocouple sensors are employed, use of
more robust, sheathed probes complicates tamping by normal means due to the probe
position above the coffee cake.
Replacing the coffee cake with a substitute introduces potential measurement errors.
However, the proxy cake is located downstream from the temperature probe, and is not
likely to affect the temperature of the brew water above the proxy cake, provided that it is
not constructed from material possessing high heat capacity. The specified thermal
conductivity range from .1 W/m*K to .5 W/m*K encompasses the thermal conductivity of
dry wood to wet foodstuffs such as bananas and apples, and is a reasonable approximation
for the thermal conductivity of coffee as it transitions from dry to saturated grinds. Many
easily machined plastics such as poly vinyl chloride (PVC) fall within the specified range of
thermal conductivity.
The proxy cake further deviates from a coffee cake in its water absorption characteristics.
This topic will be discussed further in the measurement procedure.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #52 dnia: 18 Wrzesień 2017, 22:58:26 »
Dziwnym trafem nie przyjechał na spotkanie forumowe, gdzie mógł obecnym tam osobom udowodnić, że wszyscy są w błędzie.

Wybacz, ja mam komuś coś udowadniać. Co, może mam jakiś dług moralny.
Nie przyjechałem, bo po co. Wasze słowa: żeby Wam spotkanie popsuć.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Wrzesień 2017, 22:59:40 »

Zresztą czas pokaże jakie gorące doppio będzie w filiżance z termobloku.

Kto by chciał pić gorące doppio i dla czego? Żeby sobie usta sparzyć? Mi wystarczy jak będzie miało tak na oko z 60 stopni C. :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Wrzesień 2017, 23:09:26 »
Nie da się do forum dodać skryptu automatycznie przesyłającego całość twórczości do specjalnego działu "Klechdy IT"?

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Wrzesień 2017, 23:16:46 »
Ja mam prośbę do @Tedi
- idź na jakieś inne forum, odreaguj gdzieś indziej swoje fantazje. Pomimo, że mam Cię w ignorowanych, to czytam jak inni zmagają się z Twoja twórczością. Ja mam już dość. Twoje argumenty nigdy nie są poparte uzasadnieniem, tylko czymś co Ci się wydaje. Dyskusja z Tobą może ograniczyć się z wpisywaniem pod każdym Twoim postem zdania: Nie, nie masz racji kolego.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Wrzesień 2017, 23:46:30 »
A dlaczego mnie pytasz? nie czytałeś?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Wrzesień 2017, 00:07:24 »
Cytat: Tedi w 18 Wrzesień  2017, 22:49:31

A dlaczego mnie pytasz? nie czytałeś?
Tedi - nie robią. Przyczyna jest jedna - trudno by było o powtarzalność. Scace Thermofilter daje przepływ wody w czasie inny niż przez ciastko (może to mieć znaczenie dla ekspresów z termoblokiem, dla ekspresów z bojlerem, szczególnie dużym, nie ma to najmniejszego znaczenia), ale jest perfekcyjnie powtarzalny, w dodatku dając możliwość przeprowadzenia identycznych pomiarów w różnych miejscach.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Wrzesień 2017, 00:14:37 »
Krakus, jak widać test z użyciem Scace jest mało wiarygodny, o ile w ogóle :) Co z tego, że zrobisz 10 shotów i wyjdzie to samo i tak jak powinno być, skoro temperatura w filiżance będzie za niska :D

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Wrzesień 2017, 08:36:09 »
Cytat: donkiszot w 18 Wrzesień  2017, 22:35:54

I tak po raz kolejny Tedi nie raczy odpowiadać na postawione konkretne pytania.  :sciana:

Administracyjnie: Tedi - nie wiem jaki jest twój cel udziału w tym forum - poza sianiem fermentu - skoro na proste i konkretne pytania nie jesteś w stanie odpowiedzieć. A skoro nie odpowiadasz na pytania to może czas przestać pisać banialuki. Jak możesz się wypowiedzieć w odniesieniu do konkretnego dokumentu skoro się z nim nawet nie zapoznałeś...

LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi