Autor Wątek: Kawa z kawiarki - nie taka jak powinna  (Przeczytany 14183 razy)

Offline greydon

• Młynek: Severin KM3783
Kawa z kawiarki - nie taka jak powinna
« dnia: 16 Wrzesień 2017, 13:32:49 »
Witam wszystkich. Dopiero zaczynam swoją przygodę z lepszymi kawami. Docelowo zamierzam kupić jakis niedrogi ekspres kolbowy, jednak po trafieniu na  to forum, postanowiłem zrobić to po bożemu, czyli  najpierw zaopatrzyć się w dobre ziarna i młynek. Tak więc zakupiłem Severina KM 3873 i ziarna Mujeres z Eurocafe. Póki co odkładam pieniążki na kolbę, ale za nim to się stanie chciałbym już teraz nacieszyć się nowym zakupem. Z przyrządów do parzenia kawy obecnie mam tylko kawiarkę (jakiś noname za 30 zł). No więc cały podekscytowany zacząłem ją parzyć i tutaj wielkie rozczarowanie. Próbowałem parzyć na stopniu mielenia 1,3 i 6 z zimną wodą jak i 2 minuty odstaną po zagotowaniu przy jak najszybszym zdjęciu jej z palnika po ekstrakcji i kawa nie różni się niczym od marketówek które piłem z tej kawiarki wcześniej. Ze smaku to czuję tylko silną goryczkę, zapachu to chyba tylko ziemisty, niezbyt intensywny (ogólniejakikolwiek aromaty są słabo wyczuwalne). Ziarna tej kawy pachną świetnie, ale sama kawa po zaparzeniu już nie. Zakładam oczywiście, że albo ja robię coś źle, albo moja kawiarka nie nadaje się do niczego. Czy w takim przypadku powinienem zakupić jakieś nowe urządzenie? Póki co nie uśmiecha mi się wydawać około 100 zł na Bialetti, skoro i tak odkładam na kolbę. Polecilibyście jakiś inny sposób na zaparzenie kawy, który będzie tani i efekt będzie zadowalający? Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2017, 13:35:53 wysłana przez greydon »

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawa z kawiarki - nie taka jak powinna
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Wrzesień 2017, 13:46:38 »
Nie ma jak dobry start. I zadać sobie trud przeczytania choćby kilka postów o kawiarkach. Po co się trudzić

Offline greydon

• Młynek: Severin KM3783
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Wrzesień 2017, 13:52:23 »
Poczytałem i dowiedziałem się jak poprawnie parzyć kawę w kawiarce, co zaznaczyłem wcześniej jednak dalej z marnym efektem, dlatego napisałem posta.

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Wrzesień 2017, 14:12:32 »
Jako początkujący również mam podobne problemy z kawiarką. Z lektury forum wynika, że bardziej doświadczeni kawosze również mają niezłą zakałę z ogarnięciem tego urządzenia. Dlatego zamówiłem też wietnamskie urządzonko o nazwie phin - podobno łatwiej w nim zrobić dobrą kawę. Rozglądam się również za tygielkiem.
Dla mnie kawa z kawiarki wychodzi za mocna, pijalna ( powiedzmy...) tylko po zmieszaniu z gorącą wodą 50:50 i posłodzona.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Wrzesień 2017, 15:15:57 »
Docelowo zamierzam kupić jakis niedrogi ekspres kolbowy, jednak po trafieniu na  to forum, postanowiłem zrobić to po bożemu, czyli  najpierw zaopatrzyć się w dobre ziarna i młynek. Tak więc zakupiłem Severina KM 3873
Taki zestaw nie zadziała. Ten młynek nie będzie współpracował z ekspresem jeśli chodzi o espresso.

Offline pistolero

• Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Wrzesień 2017, 15:18:34 »
Też mam od kilku tygodni kawiarkę i jestem nią zawiedziony.
Kawa z phina jest dużo smaczniejsza. Napar z phina jest klarowny, bardziej zrównoważony, nie tak kwaśny i mulisty jak z kawiarki.
A i roboty z phinem mniej.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Wrzesień 2017, 16:02:54 »
Tak więc zakupiłem Severina KM 3873 i ziarna Mujeres z Eurocafe. kawa nie różni się niczym od marketówek
najważniejszym elementem "parzenia kawy" są ziarna, również młynek i użyta woda ma znaczenie. Przy najtańszym możliwym młynku jaki kupiłeś, budżetowych ziarnach (68zł/kg) wrażenia będą diametralnie inne niż przy ziarnach za 130-150zł, również dobry młynek ułatwia ekstrakcję, drobiny kawy mają wówczas bardziej równomierną wielkość, mniej jest pyłu i ekstrakcja częściej przebiega tak jak powinna. W kawiarce równy przemiał na znaczenie.

Chcesz efektów - musisz trochę kasy odżałować. I nie na ekspres czy inne parzydła, bo przy słabej kawie to i tak nic ci nie da. Tylko na surowiec.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2017, 16:06:37 wysłana przez grex »

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Wrzesień 2017, 16:28:17 »
Mujeres z Eurocafe. kawa nie różni się niczym od marketówek
Przy najtańszym możliwym młynku jaki kupiłeś, budżetowych ziarnach (68zł/kg)
[/quote]
He he. Polecam kilka głębokich oddechów i dwie szklanki Tedipresso, ewentualnie zmianę dilera.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Wrzesień 2017, 16:29:00 »
Kupuję single z euro cafe w tej cenie do kawiarki i do espresso. Są naprawdę przyzwoite efekty, tylko ja lubię jak są owocowe kwaski. Moim ulubionym jest Gwatemala Coban, ale nie zawsze ją można dostać. Zdarza się też zaparzyć w V60 jak jadę na łódkę i akurat bardziej szlachetne ziarenka wyszły.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Wrzesień 2017, 16:42:59 »
Cytat: grex w Dzisiaj o 16:02:54

Ciekawe dlaczego akurat Mujeres, nie raz została wybrana najlepszym espresso na Festiwalu Kawy :smiech:.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Wrzesień 2017, 17:16:03 »
Cytat: grex w Dzisiaj o 16:02:54
może zanim zaczniesz śmieszkować nauczysz się cytować poprawnie, bo jak nic takiego nie napisałem tylko autor tematu.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Wrzesień 2017, 17:35:38 »
Poprawnie zacytowałem z #7 postu Edwina Jaggera.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2017, 17:38:32 wysłana przez WS »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Wrzesień 2017, 20:56:02 »
Też mam od kilku tygodni kawiarkę i jestem nią zawiedziony
Dziwne, ja jestem bardzo zadowolony jak i większość znanych przeze mnie osób.

Ze smaku to czuję tylko silną goryczkę, zapachu to chyba tylko ziemisty,
Piję Mujeres co jakiś czas zarówno w domu w kawiarce jak i w kawiarni z ekspresu ciśnieniowego. Jakoś nigdy goryczkowo-ziemista mi się nie wydawała, ani też podobna do ogólnodostępnych mielonych kaw. Jakże byłbym szczęśliwy mogąc kupić taką kawę za 40zł/kg jak kosztuje wiele marketowych kaw. Podejrzewam że ta tania kawiarka może być winna.  Zobacz w działach outlet, promocje itd. Można spokojnie kupić markową kawiarkę 3tz w okolicach 60 zł.

Możesz spróbować zmielić podobnie jak cukier i zrobić cupping. Na forum znajdziesz informacje jak to zrobić. W ten sposób bez żadnych dodatkowych urządzeń można sprawdzić smak kawy.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Wrzesień 2017, 21:02:12 »
Nikt przy zdrowych zmysłach nie pije kawy z kawiarki. Piję ja ale z mlekiem i wtedy to mi smakuje :-) Sama kawa to jakiś mega kwas. Nawet jakby mi tu z Etiopii Etiopczycy przynieśli super ziarna  :picardpalm:

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Wrzesień 2017, 21:05:57 »
może za grubo mielisz albo za zimna woda w zbiorniku. Nie pamiętam już kiedy kwaśna kawa z kawiarki mi wyszła

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi