Hej,
jestem nowym użytkownikiem, aczkolwiek forum przeglądałem już kilka razy i w sumie czytając wiele tematów i opinii zmieniłem zdanie i dlatego teraz zaczynam nowy.
Chciałem kupić z dziewczyną nowy ekspres do kawy, automatyczny, czytałem opinię, przeglądałem tematy i już nawet wybraliśmy nivone 768 lub 778, ze względu na dobre opinie o sprzęcie, podobne parametry do juri i odpuściliśmy wszystko inne.
Wtedy też zacząłem czytać o fakcie, żeby zostać przy ekspresach tradycyjnych, kolbowych. I dlatego założyłem temat.
Aktualnie używamy ekspresu kolbowego Delonghi Caffe Treviso, kawe mielimy używając blendera, jest mały pojemnik do mielienia.
Pijemy z reguły dwie kawy dziennie. Używamy mleka ryżowego, podgrzane w garneczku małym. Proporcja mniej więcej 50:50.
Chcę zainwestować w porządny ekspres i podszkolić się w robieniu kawy, jakieś tutoriale na youtubie, może kurs baristy dla użytków domowych.
To taki mały prezent ma być dla dziewczyny, lubimy pić kawę i jeżeli może to być przyjemniejsze to chcemy z tego skorzystać.
Chcę też dokupić porządny młynek do kawy i cokolwiek będzie potrzebne z akcesoriów.
Całość zamknął bym się w okolicach 3000 złotych najchętniej za ekspres, młynek, akcesoria, sprzęt ma służyć na lata. Jeżeli będzie możliwość to chętnie zapłacę mniej, ale jeżeli będzie trzeba to jestem w stanie podciągnąć budżet w górę, nawet i do 5000 złotych.
Za wszelkie porady dziękuję