Autor Wątek: Wymiana ekspresu kolbowego na porządny  (Przeczytany 21272 razy)

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
Wymiana ekspresu kolbowego na porządny
« dnia: 15 Wrzesień 2017, 14:55:43 »
Hej,

jestem nowym użytkownikiem, aczkolwiek forum przeglądałem już kilka razy i w sumie czytając wiele tematów i opinii zmieniłem zdanie i dlatego teraz zaczynam nowy.
Chciałem kupić z dziewczyną nowy ekspres do kawy, automatyczny, czytałem opinię, przeglądałem tematy i już nawet wybraliśmy nivone 768 lub 778, ze względu na dobre opinie o sprzęcie, podobne parametry do juri i odpuściliśmy wszystko inne.
Wtedy też zacząłem czytać o fakcie, żeby zostać przy ekspresach tradycyjnych, kolbowych. I dlatego założyłem temat.

Aktualnie używamy ekspresu kolbowego Delonghi Caffe Treviso, kawe mielimy używając blendera, jest mały pojemnik do mielienia.
Pijemy z reguły dwie kawy dziennie. Używamy mleka ryżowego, podgrzane w garneczku małym. Proporcja mniej więcej 50:50.

Chcę zainwestować w porządny ekspres i podszkolić się w robieniu kawy, jakieś tutoriale na youtubie, może kurs baristy dla użytków domowych.
To taki mały prezent ma być dla dziewczyny, lubimy pić kawę i jeżeli może to być przyjemniejsze to chcemy z tego skorzystać.
Chcę też dokupić porządny młynek do kawy i cokolwiek będzie potrzebne z akcesoriów.

Całość zamknął bym się w okolicach 3000 złotych najchętniej za ekspres, młynek, akcesoria, sprzęt ma służyć na lata. Jeżeli będzie możliwość to chętnie zapłacę mniej, ale jeżeli będzie trzeba to jestem w stanie podciągnąć budżet w górę, nawet i do 5000 złotych.

Za wszelkie porady dziękuję :)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Wymiana ekspresu kolbowego na porządny
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Wrzesień 2017, 14:58:31 »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Wrzesień 2017, 15:20:43 »
Przedział szeroki to i wybór duży. Skontaktuj się na priv to coś doradzimy.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Wrzesień 2017, 19:38:54 »
zanim cokolwiek kupisz napisz JAKIE te kawy chcecie robić, jaka pojemność, bardzo mocne czy nieco rozwodnione itp.
Ekspres to nie jest uniwersalne urządzenie do wszystkiego, jest przeznaczony do espresso (ekstremalnie skoncentrowana mikro-kawka o poj. 25-30ml) i opartych na nim napojów mlecznych. Do "średniej kawy" lub "dużej kawy" używa się innych metod, dużo tańszych.

Podstawą dobrej kawy NIE jest urządzenie zaparzające, ale wysokiej klasy ziarno plus ew. młynek i odpowiednia woda. Ekspres jest najmniej ważny i w wielu przypadkach w ogóle niepotrzebny.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Wrzesień 2017, 20:08:12 »
plus ew. młynek
Bez słowa ew..

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Wrzesień 2017, 20:22:18 »
Porządny ekspres i młynek, razem w parach można spotkać: Rocket appartamento i Fiorenzato f4 nano  :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Wrzesień 2017, 14:58:04 »
Znam znacznie więcej porządnych par. Nie wmawiajmy wszystkim, że to jest to jedyne słuszne rozwiązanie. I do tego w każdym poscie w podobnym temacie. Wygląda to na reklamę. Jak mawiał klasyk - nie idźcie tą drogą. Co innego jeśli ta para będzie prezentowana jako jedno z możliwych rozwiązań.

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Wrzesień 2017, 16:34:50 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
A więc:

Wiem, że blender, nawet z nakładką do mielenia kawy nie zastąpi porządnego młynka, dlatego tu niestety kaleczę trochę robienie kawy.
Po to też właśnie szukam pomocy wśród specjalistów, żeby się nauczyć pić kawę prawdziwą i porządną, jaką można spotkać w porządnym kawiarniach.

Kawę pijamy 2-3 razy dziennie. Jak na razie wygląda to na zasadzie zrobienia espresso, przelania go do kubka i dolania do niego podgrzanego mleka ryżowego w proporcjach mniej więcej 50:50. Czasem pijamy też samo espresso.
Głównie będą robiony kawy to właśnie espresso i kawy z dodatkiem mleka. Niestety mleko ryżowe nie jest dobre do pienienia się i jakkolwiek ja pewnie z czasem będę pił też kawy z normalnym mlekiem używając spieniacza, tak moja dziewczyna zostanie przy mleku ryżowym.
Kawy lubimy mocniejsze, staram się mielić drobno ziarna kawy.

Jeszcze raz dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Czy coś oprócz ekspresu, młynka i porządnej kawy będę potrzebować?

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Wrzesień 2017, 16:49:11 »
Porządny ekspres i młynek, razem w parach można spotkać: Rocket appartamento i Fiorenzato f4 nano  :)
niestety to już jest poza zasięgiem cenowym. Ma być na lata i nie boję się zainwestować, ale myślę, że na moje potrzeby mogę znaleźć coś tańszego.
Mimo wszystko dzięki za propozycje :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Wrzesień 2017, 16:51:45 »
Czy coś oprócz ekspresu, młynka i porządnej kawy będę potrzebować?

Tak. Nieco akcesoriów kawowych - np. tamper, podkładka do ubijania kawy, szczoteczki, dzbanek do spieniania mleka, środki czystości.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Wrzesień 2017, 01:25:44 »
Ekspres jest najmniej ważny i w wielu przypadkach w ogóle niepotrzebny.
Także żadna kawiarka, aeropress, itp. urządzenia alternatywne. W zasadzie to możesz ziarenka gryźć i popijać wrzątkiem :) A tak w ogóle to nic tu nie jest potrzebne.
Chłopie ekspres jest też ważny i nie powiem, że młynek najważniejszy. Dobry ekspres rzadziej zmienisz niż młynek. Ceny młynka są niższe niż porządnego ekspresu kolbowego. A zatem i łatwiej go wymieniać na coraz lepszy. Jak chcesz espresso to wszystko jest ważne, ekspres, młynek, ziarno i ... "twoja ręka". A takie doświadczenie nabędziesz wraz z upływem czasu i PRAKTYKI.
Z innych rzeczy to bardzo ważny jest dobry temper (broń Boże ten plastikowy). Inne rzeczy już nie są tak ważne.
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2017, 01:28:50 wysłana przez hlary »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Wrzesień 2017, 09:54:40 »
Wątek podzieliłem. Rozważania filozoficzno-empiryczne w wydzielonym do tego typu dyskusji. fux

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Wrzesień 2017, 09:51:42 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Jak na razie z propozycji i po rozmowie z Januszem jestem zainteresowany Ascaso Dream. Zastanawiam się pomiędzy wersją podstawową, a wersja PID.

Co uważacie? Czy macie też jakieś inne propozycje?

Edytowany: przeglądam różne opinie na internecie też i w sumie znalazłem stronę, gdzie jest co prawda tylko 11 opinii, ale nie są zbyt pochlebne i nie wiem jak się ustosunkować do tego. Wygooglowałem: product review ascaso dream
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2017, 10:34:48 wysłana przez pmichal »

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Wrzesień 2017, 11:38:43 »
Na rynku jest mój ascaso uno prof pid z bojlerem w stanie BDB :) tak tylko pisze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Wrzesień 2017, 11:46:25 »
A na co zmieniasz ?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi