Autor Wątek: O zębach w żarnach stożkowych dywagacje wszelakie  (Przeczytany 5337 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
O zębach w żarnach stożkowych dywagacje wszelakie
« dnia: 14 Wrzesień 2017, 08:39:04 »

Dowalę.  ;) Najwyżej będę na celowniku.  Być może fota przekłamuje, ale z tego co widzę na zdjęciu. :mhh:
Kąt noża jest do bani. Gdyby nie to skośne nacięcie biegnące z góry ku dołowi, powiedziałbym, że te żarno jest dwukierunkowe.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: O zębach w żarnach stożkowych dywagacje wszelakie
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Wrzesień 2017, 09:27:04 »
Tedi, Ty rozpatrujesz problemy techniczne z jakiejś abstrakcyjnej , zawieszonej w próżni perspektywy. Jakie to ma znaczenie jeśli młynek działa znakomicie i kawa jest wyjątkowo smaczna?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Wrzesień 2017, 09:37:02 »
Może i działa znakomicie, lecz nie będzie to w długim czasie. Jest tak wielkie skrzywienie w obróbce, że ten wyrób powinno się nazwać stosownym słowem.
W odwiecznie krytykowanym przeze mnie Comandante tego skrzywienia nie ma. Chcąc nie chcąc pochwaliłem Comandante. :lol2:

Edit. Pytanie. Do jakiej ilości przemiału jest przypisana budowa młynka recznego?
Bo jak do małej, powiedzmy kilka razy na tydzień, to co jest wadą techniczną, nie musi być już wadą użytkową.
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień 2017, 10:05:35 wysłana przez Tedi »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Wrzesień 2017, 10:17:42 »
Ciekawe. Oceniasz twardość i gatunek oraz sposób obróbki stali bez spektrometru...

Offline tored Mężczyzna

• Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Wrzesień 2017, 10:22:30 »
Żarna były przewidziane na na (teraz dokładnie nie pamiętam) kilkadziesiąt/sto-kilkadziesiąt kg ziaren.

U mnie po +/- 4 kg kawy żarna wyglądają tak:

Przy czym zarysowania i "uszczerbki" są mocno przerysowane, na żywo widać je dopiero jak ktoś się przyjrzy.
Gdybym miał teraz kupować młynek - m47 nadal byłby moim pierwszym wyborem ;)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Wrzesień 2017, 10:38:58 »
Szczerze mówiąc, nie wiem o jakie skrzywienie chodzi, możesz zaznaczyć na zdjęciu?

Po co ja się wdaję w jakieś abstrakcyjne dyskusje?  :picardpalm:
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline tored Mężczyzna

• Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Wrzesień 2017, 10:43:20 »
Miklas

Jeżeli ktoś się chce do do czegoś przyczepić, to zawsze coś znajdzie/wymyśli ;)

Prawda jest taka, że wszystkie te młynki (Kinu, Comandante) stoją na świetnym poziomie, ale mają swoje niedociągnięcia. Zwróćmy jednak uwagę, że żaden elektryk za tą samą kwotę (a nawet dwukrotnie większą, prawda?) nie zbliża się do jakości i równości przemiału, jakie oferują te cudeńka.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Wrzesień 2017, 10:48:22 »
Po co te pytanie.
Po co ja się wdaję w jakieś abstrakcyjne dyskusje? 

Ok. Skoro tak niski poziom przedstawiają moje słowa.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Wrzesień 2017, 10:56:44 »
Żarna były przewidziane na na (teraz dokładnie nie pamiętam) kilkadziesiąt/sto-kilkadziesiąt kg ziaren.
Żarna w m47 są przewidziane wg producenta na kilkaset kilogramów kawy (już teraz nie pamiętam które do ilu kg). Niestety żadne żarna nie są przygotowane na niespodzianki w ziarnach. Tak jak sobie policzyłem, to przynajmniej raz na kilogram zdarza się coś twardszego niechcianego, a to kamyczek, a to betonik, więc sprawa nie jest bez znaczenia dla użytkownika jakiegokolwiek młynka.

« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień 2017, 12:35:47 wysłana przez krystians »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Wrzesień 2017, 10:59:13 »
Tedi, Twierdzisz, że się znasz na konstrukcjach, mechanice, projektowaniu ogólnie pojętych. Wypowiadasz się o konstrukcjach i zjawiskach fizycznych jakie zachodzą przy ich użytkowaniu nie mając tych przedmiotów w ręku, oceniając ich konstrukcję na podstawie zdjęć z forum, dla tego piszę o abstrakcyjnych dyskusjach. Ja nie jestem konstruktorem, nie znam się na tym w związku z czym nie mam jak zweryfikować Twojej wiedzy. Mimo to mam jakiś tam pociąg do prac manualnych i potrafię pobieżnie zrozumieć pewne rzeczy i czasami jak coś napiszesz, to świeci mi się czerwona lampka, że to raczej nie jest prawda.

Ponadto trudno uniknąć tutaj odniesienia do smaku kawy w omawianiu tych konstrukcji, a Ty nie lubisz takiej kawy jak pijemy tu wszyscy na forum, tym bardziej te dyskusje stają się abstrakcyjne.

Marek.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Wrzesień 2017, 11:06:29 »
Panowie jeśli nie chcecie rozmawiać o fizyce, mechanice itd. w wydaniu alternatywnym, to po prostu tego nie róbcie.
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień 2017, 12:30:33 wysłana przez krystians »

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Wrzesień 2017, 11:44:40 »
Tak jak sobie policzyłem, to przynajmniej raz na kilogram zdarza się coś twardszego niechcianego, a to kamyczek, a to betonik
Z tym kamyczkiem to jakiś żart? Oczywiście nie mam pewności, że mnie się nie przytrafił, niemniej jeden na każdy kg kawy to bardzo dużo.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Wrzesień 2017, 11:49:09 »
Wypowiadasz się o konstrukcjach i zjawiskach fizycznych jakie zachodzą przy ich użytkowaniu nie mając tych przedmiotów w ręku, oceniając ich konstrukcję na podstawie zdjęć z forum,

Często jedna lub 2 foty są dla mnie wystarczające by stwierdzić wadę lub coś pochwalić. Zrobię rysunek na kartce papieru z różnymi kątami noża tnącego przypiszę wytrzymałość i ostrość wynikającą tylko z budowy, kształtu ostrza.

Ponadto trudno uniknąć tutaj odniesienia do smaku kawy w omawianiu tych konstrukcji, a Ty nie lubisz takiej kawy jak pijemy tu wszyscy na forum, tym bardziej te dyskusje stają się abstrakcyjne.

Co Ty masz cały czas problem z tym smakiem?  Po co o tym wspominać. :mhh:  Metal jest zimny, a kawa w tym stanie jest niesmaczna.
Mam tak wiele tolerancji w tej materii, że nigdy mi nie przyszło do głowy krytykować kogoś za coś co lubi.
Lubi ktoś kwaśną, niech ją pije. Mi ten smak  nie odpowiada. Jak ktoś robi 1 do 2 espresso niech sobie robi, ja też robię nie raz w tej proporcji, lecz to nie jest tak częste z przyczyny trudniejszej jak dla mnie weryfikacji poszczególnych smaków. Uważam, że robię dobrze. Smaki wyczuwam, są one dodatkowo potwierdzane kolejnymi ekstrakcjami. Inaczej bym o tym nie wspominał wypowiadając się na forum.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Wrzesień 2017, 12:03:33 »
Tak jak sobie policzyłem, to przynajmniej raz na kilogram zdarza się coś twardszego niechcianego, a to kamyczek, a to betonik
Z tym kamyczkiem to jakiś żart? Oczywiście nie mam pewności, że mnie się nie przytrafił, niemniej jeden na każdy kg kawy to bardzo dużo.
To nie żart, największe moje znalezisko - kawałek jak podejrzewam patio, na którym suszyły się ziarna, miał wymiary ok. 20x10x3 mm.
Taki kawałek dość łatwo wypatrzeć, gorzej z tymi małymi dodatkami. Dlatego zamierzam kupić jakieś dość grube sitko na które będę wrzucał kawę.
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień 2017, 12:33:11 wysłana przez krystians »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Wrzesień 2017, 13:26:18 »
Taki kawałek dość łatwo wypatrzeć, gorzej z tymi małymi dodatkami. Dlatego zamierzam kupić jakieś dość grube sitko na które będę wrzucał kawę.
Szczerze, to tą pracę powinna wykonać palarnia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi