Autor Wątek: Żarna...  (Przeczytany 9696 razy)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Żarna...
« dnia: 19 Wrzesień 2013, 20:10:47 »
Żarna stożkowe najczęściej spotykam w budżetówkach typy Graef, Ascaso, ale takie żarna ma też Robur, czy inne młyny z górnej półki.
Tańsze wersje Mazzerów, Mahlkonig K30, itd. mają natomiast żarna płaskie.

Co daje jeden i drugi typ żaren.
Nie ukrywam, że chodzi mi głównie o różnice odczuwalne w Roburze i K30.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Żarna...
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Wrzesień 2013, 20:29:08 »
Podobno większa wytrzymałość, o ile pamiętam 4 krotnie więcej kilogramów można przemielić zanim trzeba wymieniać.

Taki Robur, K10 ponadto mieli na mniejszych obrotach - szczegółów nie pamiętam ale jest to bodajże 500 rpm vs. 1500 (K10 vs. K6), więc może więcej na raz mielić - praca ciągła - bez obawy o przegrzanie kawy.

Sama powierzchnia mieląca jest też większa niż żarna płaskie o takiej samej średnicy co stożkowe.
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Żarna...
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Wrzesień 2013, 20:40:01 »
Ta wytrzymałość na pewno nie tyczy się Graefów. Ich żarna są bardzo delikatne.

Te wolniejsze obroty widziałem tylko przy tych droższych modelach.

A czy da się porównać jakość przemiału tych rodzajów żaren? Oczywiście teoretycznie.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Żarna...
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Wrzesień 2013, 21:09:08 »
Jest taka strona z cudowną dźwignią ;) - Londinium i tam jest to rozpisane dość dokładnie z praktycznego punktu widzenia. Z tej nieco długiej i pisanej drobnym maczkiem wypowiedzi warto chyba zapamiętać dwie sprawy

Cytat: Londinium
Mazzer sell the Robur because it heats up more slowly when grinding large volumes of coffee.

Cytat: Londinium
So to conclude, I think anyone who buys a Robur for home use has more money than sense.  I have a Mazzer Mini at home.  What can I criticise?  The taste? No! If I wanted to be super critical I'd say it takes too long to fill the portafilter, and that is the only reason I could think of for moving to a larger grinder.

Ale jeśli już mamy więcej kasy niż zdrowego rozsądku to warto kupić K10 a nie Robura - dlatego. Dla lubiących pornografie młynkową polecam ostatnia stronę z wcześniejszego linku. Nie dość, że pełno golizny to do tego jakie opalenizny...
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Żarna...
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Wrzesień 2013, 21:19:08 »
Z czego się jeszcze żaren nie robi? :o

Naciągane te Roburowe 71mm.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Żarna...
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Wrzesień 2013, 21:29:40 »
DLC - Diamond Like Carbon, 3 razy twardsze od tytanu. Kupujesz raz, a potem używają ich wnuki twoich wnuków :D

Natomiast nie robi się żaren z czystych diamentów - to byłby szał :) pewnie by się nazywały 007 - Diamonds Are Forever

Ale wracając do meritum wątku. Poza wytrzymałością i szybszym przemiałem stożek nie ma wyczuwalnych smakowo różnic w porównaniu do żaren płaskich.  Niemniej chciałbym mieć kiedyś K10 na blacie w kuchni. :pycha:
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Żarna...
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Wrzesień 2013, 21:36:45 »
A ja mimo wszystko Robura i K30  :pycha:

Takie diamentowe żarna, to zaledwie z 40 milionów by kosztowały ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Żarna...
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Wrzesień 2013, 21:44:27 »
Odbiegniemy od tematu
Off-Topic:
ale mi się marzy K10 a obok K30 Twin. Tylko to już chyba jak kiedyś knajpę otworzę
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Żarna...
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Wrzesień 2013, 21:50:31 »
Off-Topic:
Tak to bywa z tymi tematami, wyobraźnia ponosi ::)

A co może dać taka hybryda?
Link już podawałem przy okazji akcji reaktywacji Cadeta.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Żarna...
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Wrzesień 2013, 22:09:45 »
Połączenie wody z ogniem. Stożek w tym wykonaniu jest wieczny bo na dzień dobry kruszy ziarno (fasolki :lol2:) więc teoretycznie do płaskiego żarna trafia już półprodukt. Powinno być mniej roboty z jego rozdrobnieniem, tudzież będzie ono bardziej jednorodne - ale na oficjalne wyniki poczekamy jak już będą gotowe forumowe sita ;)
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Żarna...
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Wrzesień 2013, 22:13:30 »
Tylko jaki to może mieć sens, takie łączenie?
Różnica w przemiale, czy po prostu chęć modyfikacji?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Żarna...
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Wrzesień 2013, 22:31:53 »
Ten młyn powstawał w czasach gdy księgowa nie patrzyła inżynierowi na ręce. Teraz raczej by to nie przeszło.

Może daje równiejszy przemiał, ale przy obrotach 1400 widać, że jest to typowy młynek z płaskimi żarnami. Równie dobrze można by wsypywać ziarna do Jolly wstępnie zmielone pod FP w Tiamo.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Żarna...
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Luty 2014, 10:36:36 »
A propos żaren takie pytanie mnie nęci, to i się podepnę.

Rozmiar żaren płaskich to wiadomo, że po zewnętrznej się mierzy, a żaren stożkowych? Najszerszą, dolną część stożka?


Swoją drogą, co myślicie o wątku, bazie rozmiarów i rodzajów żaren? Podział na płaskie i stożkowe, na ręczne i elektryczne, nazwy młynków i rozmiar żaren. Może ułatwiłoby to porównywanie młynków przed zakupem?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Żarna...
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Luty 2014, 11:46:23 »
Stożki też po zewnętrznej.


Ale akurat w stożkach warto porównać środek - bo okazuje się że Compak K10 ma takie same żarna jak Mazzer Robur, mimo iż Robur podaje wymiar o 3mm większy ;)


LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Żarna...
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Luty 2014, 11:55:53 »
No właśnie dlatego ta zewnętrza średnica stożkowych mi się wydawała efektywnie nieważna (pomijam pytanie czy się zmieści?).

Czytając opisy młynków w sklepach, czy nawet na stronach producentów, najczęściej podawana jest jedna średnica płaskich żaren (domyślam się, że zewnętrzna, ale teraz to już sam nie wiem). Jak dla mnie w stożkach równoznaczną średnicą jest właśnie dół stożka, dobrze myślę? W sumie wysokość stożka też powinna mieć znaczenie.


Przyznam, że nie wiem co przedstawia pierwszy rysunek (lewa, góra).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi