Autor Wątek: Comandante - ręczny ubermłynek  (Przeczytany 522851 razy)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #2025 dnia: 14 Wrzesień 2024, 11:04:19 »
Nie gniewam się, konstruktywna krytyka czasem jest potrzebna.
Mam ostatnio gorszy okres, latamy ze szczeniakiem po weterynarzach, mało śpię, jestem nerwowy, co mnie nie tłumaczy.

Ja byłbym chętny na zakup, tylko z tych "924" zł , przy dzisiejszym kursie z vatem i wysyłką i cłem to zrobi się zaraz z 1400-1500 złotych.
Podejrzewam ciężko by złapać amatora zgniłych jabłek na ew.odsprzedaż.

Gdzieś czytałem, jedni byłi zachwyceni młynkiem, zwłaszcza ghost burrsami , a inni krytykowali, że to powinno być sprzedawane jako alfa, albo jakiś prototyp.

Ciągle chodzi mi po głowie Pietro z Pro Burrsami, jako odpowiednik multipurpose, ale to może Lance zrobił trochę hype, że poniekąd miał w to swój wkład.

Przepraszam, że trochę chaotycznie, mało znowu spałem, jakaś wirusówka do pieseła się przypałetała od tego latania po weterynarzach i znowu weterynarz i znowu zastrzyki:/

Wersję "dwu" żarnowe są  na tę chwilę SOLD OUT 🤔

Kurcze poleciałem off topem , heh.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Online ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
« Odpowiedź #2027 dnia: 14 Wrzesień 2024, 17:11:01 »
Dzięki, dostępny jest też podobny jako Potu48, ale widziałem albo płaskie, albo ghost.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2028 dnia: 14 Wrzesień 2024, 17:40:28 »
ale widziałem albo płaskie, albo ghost.
Jak brać, to tylko komplet.
》tertium non datur《

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień 2024, 19:55:44 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline dawiddawido Mężczyzna

• Ekspres: Sage Barista Pro, Aeropress go, v60
  • Młynek: Timemore C2, Comandante c40 Mk4
« Odpowiedź #2030 dnia: 14 Wrzesień 2024, 23:32:02 »
To
Ja czytający różne posty myślałem, że c40 jest najbardziej uniwersalny, a na pewno najbardziej top młynek

« Odpowiedź #2031 dnia: 15 Wrzesień 2024, 08:15:38 »
Eureka jest fajnym młynem, na szczęscie są już nawet dostępne słoiki "zapasowe", ale ta regulacją w przypadku zmiany : przelew/espresso dla mnie osobiście to porażka..
Może w praktyce nie jest tak źle, jestem przyzwyczajony, pewnie jak wiekszość osób która posiada 2-3 młynki, że ustawiam sobie jeden młynek pod jakaś kawkę i później tylko "koryguje" regulację pokrętlęm, albo wagą/ ilością dozy, lub "siłą nacisku"-ciśnieniem.
Z reguły człowiek jak rano robi sobie kawę,  jest zaspany nie zawsze ma ochotę bawić się jeszczcze w ustawianie młynka, zastanawianie się, czy ja mieliłem do espresso ostatnio, czy to był przelew, a może phin, nie chyba jednak  kawiarka?!
Z upływem czasu i  nabrania doświadczenia, na pewno jest łatwiej.
Zawsze można spojrzeć od spodu młynka jak mocno wychylone są żarna, żeby się domyśleć do czego mieliliśmy (jakiej metody).

Ot taka poranna konkluzja. kawka

Naprawdę chylę czoła do osób, które używają c40 do różnych metod i praktycznie za każdym razem "zerują" młynek i liczą kliki...masochizm  :hihihi:

« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2024, 08:18:18 wysłana przez Heniutek »

« Odpowiedź #2032 dnia: 15 Wrzesień 2024, 10:22:19 »
Heniu, doszedłem do wniosku, żeby mieć jeden ręczniak do espresso i alternatyw, to należałoby się kierować wyborem do przelewu, z większym przeskokiem klika, tak 20 ÷ 30 mikronów oraz z górnym i czytelnym "cyferblatem", aby szybko, za jednym obrotem (tj mniej niż 360°) przechodzić z alternatyw do espresso i powrotnie.

Do bardziej szczegółowego dopasowania do espresso, gdy mamy za duży przesuw na kliku, jak napisałeś, wykorzystujemy, manipulujemy ilością dozy. Także mamy dwa młynki w jednym (mój K-plus jest tego przykładem), ale oczywiście, gdy mamy dużo kasy,  to takim niesamowitym rozwiązaniem (w kwestii doznań sensorycznych) byłoby mieć cztery ręczne młynki: po dwa z żarnami płaskimi i stożkowymi stricte do espresso i następne dwa z płaskimi i stożkami stricte do alternatyw, a jakby było mało to na dokładkę z żarnami ghost 😁
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2024, 10:40:30 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #2033 dnia: 15 Wrzesień 2024, 13:14:33 »
Obecnie nie stać mnie na zakup 2 młynków ~1000 zł.
Dla mnie to nie jest problem, żeby sobie pokręcić, jeśli nie chce się bawić odpalam sage i mogę robić szybko kawkę. Tutaj raczej dla mnie jest to fun, żeby sobie poustawiać. Bardziej pytam pod kątem czy comandante jest jeszcze ok, czy już dawno jest daleko z tyłu za 1zpresso, i kupno c40 jest totalnie złym pomysłem. Czy bardziej jest to na zasadzie przepychanek iPhone vs android.

Z tego co się zorientowałem, mielenie pod espresso przy użyciu c40 jest o tyle upierdliwe, że trwa zdecydowanie dłużej niż 1zpresso. Natomiast dla mnie to nie ma być młynek daily tylko raczej przelew (zamiast c2) oraz od czasu do czasu zmielenie pod espresso gdy mam na to czas ( i wówczas chciałbym żeby to espresso było naprawdę dobre , lepsze od tego co uzyskuje gdy uzywam mlynka sage.  c2  albo mieli za drobno do espresso albo zbyt grubo :/ dlatego biorac c40 to pewnie z red clix

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2034 dnia: 15 Wrzesień 2024, 14:07:37 »
Comandante jest bardzo dobrym młynkiem do przelewów. Do espresso moim zdaniem to nie jest dobre narzędzie, nawet z red clixem, zarówno ze wględu na czas mielenia jak i precyzję ustawień. W kwestii uniwersalności i wygody użytkowania młynki 1zpresso będą dużo lepsze. W kwestii uzyskiwanych naparów to już zależy co kto lubi. Oba w przelewach będą bardzo dobre, ale dla mnie ustawianie grubości przemiału u góry, to jest bardzo duża wygoda na co dzień, nie wróciłbym już do kręcenia od dołu klikaczami.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2024, 14:15:10 wysłana przez krystians »

« Odpowiedź #2035 dnia: 15 Wrzesień 2024, 14:51:25 »
Źle Cię zrozumiałem, to w takim razie jakiś młynek w okolicach fi50 lub jak napisałeś C60 (jak nie Ci przeszkadza dolna regulacja), tylko aby dla wygody miał górną numerację klikową.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2024, 14:55:15 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2036 dnia: 15 Wrzesień 2024, 15:26:52 »
C60
Nikt tu chyba w tym wątku o nim nie wspominał. Moim zdaniem nie wart tych pieniędzy młynek, to większe żarno niewiele wnosi oprócz tego, że jeszcze mniej wygodny w użytkowaniu.

« Odpowiedź #2037 dnia: 15 Wrzesień 2024, 17:24:31 »
@dawiddawido Jeśli nakręciłeś się na c40 z red clixem i szukasz potwierdzenia, to kup c40, to dobry młyn.
Ja brałbym k-ultra, ale miałem komesie, posiadam 1zpresso, mam porównanie i wiem czego oczekuję od młynka.

« Odpowiedź #2038 dnia: 16 Wrzesień 2024, 16:57:27 »
@dawiddawido Jeśli nakręciłeś się na c40 z red clixem i szukasz potwierdzenia, to kup c40, to dobry młyn.
Ja brałbym k-ultra, ale miałem komesie, posiadam 1zpresso, mam porównanie i wiem czego oczekuję od młynka.

W sumie rozejrzałem się jeszcze troszeczkę i faktycznie cenowo wychodzi podobnie.
I mam takie pytanie czy czy espresso serio może wychodzić bardziej kwaśniejsze (daily lubie brazylię, natomiast kolumbie lubie czasami wypić w kawiarni, ale raczej, jest dla mnie troche zbyt kwaskowata) I pytanie czy 1zpresso może bardziej wydobywać takie smaczki ?

Bo jak sobie myślę, tak na chłopski rozum, jeśli masz więcej ustawień , to powinnieneś sobie idealnie wręcz ustawić przemiał, chyba, że młynek jest tak skonstruowany specyfincznie ? Bądź po prostu są to kawowe legendy .

2 sprawa, jak wcześniej pisałem dripki piję, ale jednak zdecydowanie espresso jest numer jeden u mnie, wiec raczej jeśli ten 1zpresso nie był by dedytkowany dla dripu to i tak przecież powinnien ładnie zmielić ziarno, chyba, że brakło by mu skali, bo by mielił tak drobno ?

« Odpowiedź #2039 dnia: 16 Wrzesień 2024, 17:08:05 »
Niektórzy twierdzą, że stożki podbijają kwaski, a płaskie dodają słodyczy i ja jestem w tym gronie.

Jeśli więcej pijesz espresso, to ja bym brał taki ręczniak, który ma najmniejszy skok klika w mikronach.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2024, 17:11:28 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi