Dostałem mnóstwo pomocy i wiedzy od innych użytkowników, postanawiam więc dołożyć swoje trzy grosze na temat, który jest mi znany.
Ostatni update był tutaj blisko 4 lata temu, stąd warto odświeżyć temat - tym bardziej, że zbliżają się wakacje.
1) Projekt Nano - przewijało się już to miejsce tutaj kilka razy, wciąż topka. Nano prowadzi Kama Adamiec - Mistrzyni Polski Brewers Cup Champion 2018 (reprezentowała Polskę na Mistrzostwach Świata 2018 w Brazylii). W 2020 i 2021 roku zajęła III miejsce w Mistrzostwach Polskich Barista.
Mówiąc w skrócie: powyższe sprawia, że odnajdziecie tam jakość. Raczej nie ma tam przypadkowych ludzi za barem.
2) Projekt Rano - ten sam rys właścicielski, bardziej kiosk śniadaniowy niż kawiarnia, kawa na wynos, ale pod względem jakości - będzie to samo co Nano.
3) Napar - kawa z własnej palarni, więcej nie potrafię powiedzieć, ale będziecie zadowoleni

4) Przywiśle - koncept wiosenno-letnio-weekendowy, moja ulubiona miejscówka, zdala od turystycznego zgiełku. Idealna do pochillowania na granicy starówki, wśród przyrody. Nie wiem jak z alternatywami, ale espresso/flat jest petarda. To też zdaje się projekt ludzi z Naparu. Obecnie otwarte w pt, sb, ndz, ale w wakacje mają poszerzyć zakres działania.
Wg mnie - którego miejsca byście nie wybrali - nie będziecie żałować.
Info dla zmotoryzowanych: punkty nr 1, 2 i 3 znajdują się w centrum starówki - trzeba wziąć pod uwagę, że może być ciężko zaparkować - szczególnie latem i w weekendy. Punkt nr 4 jest na obrzeżach starówki, o miejsce parkingowe powinno być łatwiej (z naciskiem na powinno).