Autor Wątek: Ascaso Arc - problem z grupą (?)  (Przeczytany 2473 razy)

Offline B737

• Ekspres: ECM Classika II PID <- Ascaso Arc
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Ascaso Arc - problem z grupą (?)
« dnia: 31 Sierpień 2017, 08:39:31 »
Hej, kupiłem kilka miesięcy temu Ascaso Arc (nowy). Jestem bardzo zadowolony z ekspresu. Właśnie próbowałem zrobić sobie kawę i pojawił się dziwny problem - nie jestem w stanie wsadzić dobrze portafiltra do grupy. Tj - wchodzi na dobrą głębokość, ale przy próbie jego dokręcenia do pozycji zablokowanej stawia baaaardzo duży opór - nie da się go spokojnie dokręcić jedną reką - dwoma musiałbym użyć takiej siły, że boję się, że coś uszkodzę - to po pierwsze, a po drugie - to nie tak powinno działać.

Co ciekawe - dzieje się tak z wszystkimi 'sitkami' - używam podwójnego do espresso, ale wyciągnąłem na próbę pojedyńcze, nieużywane - to samo. Natomiast 'goły' portafiltr się wkręca normalnie. Próbowałem oczyścić rowki w które wkręca się portafiltr (sprężone powietrze i pędzelek), ale to chyba nie to, bo dalej nie jestem w stanie dokręcić portafiltra z zamontowanym sitkiem. Ktoś się spotkał z taką sytuacją? (na myśl o wysyłce na gwarancję jest mi słabo :P)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Ascaso Arc - problem z grupą (?)
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpień 2017, 08:53:54 »
Wyjmij zbiornik z wodą, połóż na plecki i oczyść okolice tam gdzie się zapina, powietrze i pędzelek może są  za słabe, użyj czegoś mocniejszego (tak na szybko jakaś drewniana wykałaczka od szaszłyków np. i podłub :) ), popatrz na te sitko na prysznicu i sprawdź czy się nie odkręciło, przy okazji możesz je odkręcić i przeczyścić.

Offline B737

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpień 2017, 09:15:06 »
Właśnie w takiej pozycji go czyściłem - na boku i do góry nogami. Patyczki do uszu, wykałaczki i waciki, nie pomaga  [emoji22]

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpień 2017, 09:28:49 »
Może coś uszczelka się przemieściła, tak się do niej dobrać (ta gruba 7:50), tu masz podobnie jak w ARC:

Offline B737

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpień 2017, 09:46:13 »
Give that man a cookie!  :szampan:
Rozkręciłem, przeczyściłem i wszystko wróciło do normy. Właśnie grzeję ekspres na poranną kawę. Super dzięki!

Wątek zostawiam dla potomnych ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi