Autor Wątek: Ascaso Basic 2017 vs Gaggia Classic 2007  (Przeczytany 3789 razy)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Ascaso Basic 2017 vs Gaggia Classic 2007
« dnia: 23 Sierpień 2017, 19:10:36 »
Jako, że przez parę dni na jednym blacie miałem Ascaso Basic i Gaggię Classic postanowiłem dokonać małego porównania.
Młynki jakie stosowałem to Fiorenzato F4 nano i Prolex Tall
Kilka spostrzeżeń:

- w Ascaso trzeba natrudzić się, żeby mieć równomierny przemiał, Gaggia wybacza więcej, można ubić nierówno, niepasującym tamperem (z Ascaso ciut mniejszy) i zawsze jest równiutki przepływ aż miło popatrzeć, z Ascaso o ile pierwsze 10-15 sekund jest poprawnie pod koniec prawie zawsze widać zaburzenia w przepływie a to jakiś pęcherzyk powietrza, a to inne skoki. Bez kolby w Gaggi z prysznica leci prawie taki deszczyk, a nie wali woda z 3 kanałów jak w Ascaso
- Przy drobniejszym przemiale z Gaggi prawie nic nie leci, z Ascaso prawie takie ristretto,
- przyzwyczaiłem się do spieniania na termobloku, także jakoś przyjemniej mi się spieniało w Ascaso, moc w Gaggi większa ale spada, chociaż można do niej wstawić dyszę z Rancilio także pewnie byłaby górą, ta z Ascaso (dokupiona od Dream)  jest taka sobie.
- w Gaggi latwiej uzyskać tygryski (równy przepływ, taki mysi ogonek wisi i nie drgnie)
- opinia żony :) Basic jest ładniejszy.
- jeśli ktoś kazałby mi wybrać 1 to bym się zastanawiał, dzięki termoblokowi mam zawsze świeżą wodę, niekończącą się parę, Gaggia ma za to ten cudowny równomierny przepływ, smakowo tu i tu jest dobrze teoretycznie patrząć na ekstrakcję z Gaggi powinno być lepiej, ale tylko 1 rodzaj kawy testowałem, w Ascaso może na +działała świadomość świeżej wody, w Gaggi mam w swiadomości, że po spienianiu woda się przegrzewa traci tlen, a później jak nie spuszczę całego bojlera to to piję :)
Ostatecznie Basic zostaje w domu głównie do Cappuccino, Gaggia do pracy do espresso.

Takie moje subiektywne porównanie :)
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpień 2017, 19:50:44 wysłana przez tom517 »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ascaso Basic 2017 vs Gaggia Classic 2007
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpień 2017, 20:57:42 »
A ta Gaggia ma OPV? Bo jak ma, to niestety inna liga i kłopoty z ekstrakcją w Ascaso stają się zrozumiałe.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpień 2017, 21:18:51 »
Jak fabrycznie miała to ma, myślałem że główne różnice to termoblok i bojler 😀

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpień 2017, 21:40:33 »
Ani termoblok, ani bojler nie mają nic do ekstrakcji. Mają coś niecoś do temperatury.

Offline tom517

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpień 2017, 10:58:56 »
Zastanawiam się czy ten opv to nie jest tak tylko do estetyki. Coś a'la naked portafilter  (urządzenie bez opv) gdzie widzimy zaburzenia kanały itp. vs zwykły portafilter (urządzenie z opv) gdzie ukrywa się niedoskonałości/kanały.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpień 2017, 11:59:52 »
ukrywa się niedoskonałości/kanały.
Raczej nie dopuszcza się do ich powstania. Przy okazji stabilizuje się ekstrakcję.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpień 2017, 13:32:19 »

Raczej nie dopuszcza się do ich powstania. Przy okazji stabilizuje się ekstrakcję.

Znów OPV i przeinaczenie ekstrakcyjne. Końca nie ma.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpień 2017, 16:31:38 »
Zastanawiam się czy ten opv to nie jest tak tylko do estetyki. Coś a'la naked portafilter  (urządzenie bez opv) gdzie widzimy zaburzenia kanały itp. vs zwykły portafilter (urządzenie z opv) gdzie ukrywa się niedoskonałości/kanały.
Ma, niestety ma.

Co do smaku to jest wiele zmiennych, ale równomierny przepływ, przy zadanym ciśnieniu  z dobrym rozłożeniem na ciastku to właśnie zasługa 
 pompy, OPV, tłumików za pompą i konstrukcji prysznica.

Offline tom517

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sierpień 2017, 17:57:47 »
No to czekam na opv do Basica 😀

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi