Autor Wątek: Ascaso Prof Pid - woda kapie do zbiornika  (Przeczytany 5512 razy)

Offline Jackob

• Ekspres: Ascaso Uno Prof PID, Aeropress
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Ascaso Prof Pid - woda kapie do zbiornika
« dnia: 18 Sierpień 2017, 17:01:04 »
Po powrocie z dłuższych wakacji zauważyłem (a właściwie usłyszałem) że z zaznaczonego na obrazku kolanka cały czas pomału kapie woda. Kapie tak długo, aż opróżni się większość bojlera (to w ogóle możliwe?). Przed zrobieniem kawy muszę chwilę uzupełniać bojler przyciskiem water, aż dźwięk stanie się niższy. Woda z kolanka leje się również podczas ekstrakcji i dopełniania bojlera. Nie jestem specem-inżynierem-hydraulikiem, ale jakąś uszczelkę czy element mogę sam wymienić. Gdzie szukać przyczyny wycieku?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ascaso Prof Pid - woda kapie do zbiornika
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpień 2017, 18:11:33 »
Gdzie szukać przyczyny wycieku?
Przedziwne. Element do którego jest podłączona rurka którą zaznaczyłeś, jest jednocześnie zaworkiem zwrotnym i odpowietrznikiem pompy. Jak masz pustą pompę, to tamtędy wychodzi powietrze - ale w trakcie normalnej pracy woda w rurce lekko pulsuje, ale nie wycieka. Twój opis wskazuje na uszkodzenie zaworu zwrotnego - możesz część kupić (typowy element pompy Ulka), możesz próbować go rozebrać - jak odkręcisz metalowy wężyk, to pod spodem zobaczysz wewnątrz gwintu okrągły element, który możesz ostrożnie wykręcić np. odpowiednio zagiętym spinaczem. Wtedy ostrożnie wyjmij sprężynkę i grzybek i sprawdź, czemu cieknie.

Pamiętaj robić wszystko bardzo ostrożnie, bo plastik, z którego wszystko jest wykonane, jest mimo wszystko dość kruchy. Przy montażu używaj silikonu jako uszczelnienia.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpień 2017, 19:21:49 »
Możesz go spokojnie wykręcić i wpiąć wężyk do pompy z pominięciem tego zaworu. wężyk z zaworka do zbiornika wody usuwasz i masz święty spokój. Miałem tak w ekspresie i bez tego zaworka ekspres normalnie pracował ponad 2 lata. Pracuje pewnie do dzisiaj. Jak chcesz wymienić ten zaworek, to go kupisz "u Janusza". Cena coś około 30zł. Wymiana jest prosta, ale trzeba uważać, żeby coś nie urwać. To jest zaworek z tworzywa. Musi być dobrze dokręcony na kleju.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sierpień 2017, 20:12:43 »
ekspres normalnie pracował
Bo do normalnej pracy ten zaworek jest raczej niepotrzebny. Potrzeba go do napełniania pompy wodą. Pytanie tylko, jak często napełniamy pompę wodą?

dobrze dokręcony na kleju.
Klej o którym myślisz, działa tylko w obecności metalu. Między dwoma częściami plastikowymi może się nie sprawdzić - lepszy będzie silikon.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2017, 20:15:08 wysłana przez Krakus »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpień 2017, 11:44:44 »
Pytanie tylko, jak często napełniamy pompę wodą?
Właśnie niechcący sprawdziłem. Pompę odpowietrzamy za każdym razem, gdy skończy się nam w trakcie ekstrakcji woda w zbiorniku i pompa zacznie głośno pracować.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpień 2017, 11:47:04 »
...a wtedy wystarczy otworzyć zawór gorącej wody. W tańszych ekspresach tak się odpowietrza pompę. Działa doskonale.

Offline Jackob

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpień 2017, 16:47:58 »
Dziękuję za zainteresowanie. Odkręciłem metalowy wężyk od odpowietrznika, wykręciłem delikatnie sitko, wyjąłem sprężynkę i gumowy grzybek. Pooglądałem, skręciłem i oczywiście nic się nie zmieniło. Na zaznaczony przeze mnie gwint dopasuję tymczasowo jakąś nakrętkę z grzybkiem a w międzyczasie postaram się gdzieś zamówić taki odpowietrznik.

Znalazłem ten element w jakimś sklepie w USA, ale rozumiem, że w Polsce za części odpowiada Janusz?: 1st-line.com/store/pc/viewprd.asp?idproduct=8175

@edit
Znalazłem też na litwie 12,29 eur z wysyłką ascaso.lt/en/ascaso-s-2-reinforced-valve-for-vibration-pump.html
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień 2017, 16:52:45 wysłana przez Jackob »

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpień 2017, 17:25:45 »
TU zaglądnij.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpień 2017, 18:51:12 »
TU zaglądnij
To jest nie do końca to samo. Nie ma pierścienia wzmacniającego (wkręcając wężyk możesz go rozerwać), poza tym, ma zieloną końcówkę, czyli może mieć inną funkcję.

Na zaznaczony przeze mnie gwint dopasuję tymczasowo jakąś nakrętkę
Raczej zrób, jak radził Jeżyk - całkowicie zdemontuj element. Jak zaślepisz, to Ci wężyk spadnie z zaworu, bo w tym miejscu nie ma normalnie ciśnienia.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień 2017, 18:54:31 wysłana przez Krakus »

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpień 2017, 19:00:44 »
To jest nie do końca to samo. Nie ma pierścienia wzmacniającego
Pierścienia nie ma i dlatego jest tańszy, pierścień przekładasz z uszkodzonego elementu. Jaką funkcję miałby spełniać ten element jak nie odpowietrzenie pompy i zapobieganie cofaniu wody z bojlera?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Sierpień 2017, 19:05:00 »
Jaką funkcję miałby spełniać ten element
Tu masz katalog Ulka. Są w nim trzy rodzaje zaworków, każdy inny.

Offline Jackob

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Sierpień 2017, 19:21:32 »
Podłączyłem wężyk z łącznikiem bezpośrednio do pompy (zaznaczyłem na żółto), przetestowałem pompę zarówno spuszczając wodę z grupy jak i dopełniając bojler i wydawało się ok. Po podłączeniu do pompy wężyk był już dosyć naprężony więc dla pewności chciałem zrobić jakiś stress test i zrobiłem backflusha z pustym sitkiem. Niestety w miejscu zaznaczonym na czerwono i gdzieś przy jego drugim końcu przy pompie zaczęło kapać :/  :doh: Kapiąca woda nie zaszkodziła elektronice i pozostałym elementom ponieważ zabezpieczyłem złącza ręcznikiem. W każdym razie wydaje mi się, że teraz będę potrzebował zarówno odpowietrznika, dla pewności nowego plecionego wężyka i tego kleju uszczelniającego do plastikowych elementów którego resztki wykruszyły się przy demontażu. Nie widzę takiego węża na north.pl czy to znaczy, że ostatnia nadzieja została w Januszu?

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Sierpień 2017, 20:59:56 »
Są w nim trzy rodzaje zaworków
Popraw link. Cztery. Każdy z nich ma funkcję odpowietrzenia. Jeden z nich ma dodatkowo zawór bezpieczeństwa.
Jackob, zadzwoń do Janusza, powinien Ci pomóc.

Offline Jackob

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Sierpień 2017, 11:22:15 »
Taśma teflonowa do uszczelnienia powinna zdać egzamin?

Offline Jackob

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Sierpień 2017, 17:08:07 »
Zadzwoniłem na serwis do Janusza, zamówiłem odpowietrznik. Podobno taśma teflonowa jak najbardziej nada się do tego zadania. Dam znać jak już będzie po operacji ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi