Autor Wątek: DeLonghi K89 a zielona kawa -uszkodzenie?  (Przeczytany 10290 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: DeLonghi K89 a zielona kawa -uszkodzenie?
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Sierpień 2017, 21:12:35 »
Spróbuj kawy z palarni Proper.

Offline elefterija Kobieta

• Wynajem samochodów w Grecji i na Cyprze :)
  • Ekspres: Bialetti Venus 6tz, Dama 3tz, Frenchpress Bodum, Aeropress, phin, Hario v60
  • Młynek: Wilfa CGWS
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Sierpień 2017, 21:27:02 »
no właśnie to miała być arabika z Kostaryki palona na full city, tu opis :

Arabica Kostaryka Tarazzu

O kostarykańskiej Tarrazu smakosze mówią „niewiarygodnie dobra kawa”. To zasłużona opinia bowiem bogactwo jej smaku łączy w sobie solidność, moc i aromat zaskakujący soczystą nutą dymną z orzechowym akcentem. Kawowce w rejonie Tarrazu rosną na wybitnie żyznych glebach wulkanicznych. Zbiory odbywają się między sierpniem a lutym. Następnie surowiec obrabia się metodą na mokro i klasyfikuje.

Doskonale nadaje się do kaw deserowych o tropikalnym charakterze, połączona z mlekiem kokosowym, ciemnym rumem, lub likierem orzechowym uwalnia niezwykły aromat. Jednocześnie jest znakomita do parzenia po turecku.

Kawa średnio prażona - styl pełny miejski

i to są jedne ziarna z tego samego opakowania. Zieloną kawę zakupiłam osobna i jest zielona ;) Zdjęcia specjalnie zrobiłam nienajgorszym aparatem, żeby nie było nic przekłamane, czy podkoloryzowane.

Palarnię Proper spróbuję w takim razie, dzięki. Tą miałam kilka kilometrów od domu, więc wygodnie było mi podjechać raz a 2 tygodnie i odberać kawkę bez płacenia za przesyłkę.

Być może i w samym opisie ich kaw na stronie, tj. w sposobie ich opisywania widać, że lepiej zdać się na inne miejsca, ale to tym bardziej mnie to wkurza, bo podejrzewam, że jest więcej osób, które przygodę z kawą dopiero co zaczynają i mi się wydawało, że kupując kawę w palarnii, gdzie ta kawa jest niby lepsza niż sklepowa itd., to rzeczywiście robi się jakiś krok naprzód. Idąc dalej, ciekawa jestem, czy osoby, które prowadzą to miejsce nie mają wiedzy na temat kawy, jej wypalania itd., czy wiedzą co sprzedają, mają to w zadku i korzystają na niewiedzy laików.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Sierpień 2017, 21:33:18 »
W Katowicach bez przesyłki możesz kupić świeże ziarenka z różnych palarni w kawiarni Synergia Dobre miejsce przy ul. Andrzeja 29.

• Ekspres: Bialetti Venus 6tz, Dama 3tz, Frenchpress Bodum, Aeropress, phin, Hario v60
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Sierpień 2017, 21:34:10 »
O! Genialnie! Dziękuję za namiary :)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Sierpień 2017, 21:41:00 »
W wolnej chwili możesz też odwiedzić Botanikę i Kafej -- nie wiem czy mają paczki na sprzedaż, ale dobrze się napić i zjeść też można.

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Sierpień 2017, 22:02:39 »
to też wypróbuję, podziękowała!
Zastanawiam się tylko, co robić do czasu, kiedy mi się sprawa z felernym młynkiem nie wyjaśni, rachunku nie mam na miejscu, więc dopiero za kilka dni będe mogła go oddać do serwisu.

Innego młynka w domu brak, kupiłam mieloną kawę sklepową, ale nie da się jej pić  :ohyda:

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Sierpień 2017, 22:05:20 »
W Synergii powinni zmielić -- lepiej w domu, ale jak się nie da to i tak będzie lepiej niż sklepowa. Albo do czasu naprawy młynka popróbować różnych kaw w kawiarni, będzie potem łatwiej wybierać całe paczki do domu.

« Odpowiedź #22 dnia: 19 Sierpień 2017, 22:17:06 »
Donkiszot, do tej kawiarni trzeba jeszcze jakoś doczłapać, a bez porannej kawy czarno to widzę ;-) w ogóle to wygląda to na fajne miejsce, nie byłam wcześniej, więc chętnie je sprawdzę.

Offline Bogusław

• Ekspres: Gaggia Careza; Jura E6;Bialetti Musa
  • Młynek: Sage by Heston Blumenthal the Smart Grinder Pro
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Sierpień 2017, 19:59:36 »
Teraz dojrzałem że jesteś z Katowic  :redface: , możesz też pójść do " Projekt Kawiarnia " na Ligocie ul. Kijowska 44 . Poza kawą z ekspresu podają też alternatywy tj. chemex , aeropres ,przelew no i całkiem fajne ciacho można zjeść .Kawy mają naprawdę dobre - z dobrych palarni .Nie wiem czy dają zmieloną na wynos nie pytałem.

« Odpowiedź #24 dnia: 21 Sierpień 2017, 09:39:19 »
o, to rzut beretem ode mnie, dzięki!

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Sierpień 2017, 13:42:19 »
Muszę przyznać że bardzo zaskoczyłaś mnie tak wypaloną kawą z cafe amor w Katowicach, chyba conajmniej ze 3 lata temu kupiłem sobie tam dwie mieszanki i o ile smaku już nie pamiętam, więc źle pewnie nie było, to zapamiętałem właśnie bardzo twarde niedopalone ziarna i bardzo duży rozrzut w stopni palenia w jednej mieszance. Pamiętam że niektóre były tak twarde, że zaczolem się sam zastanawiać czy młynka nie zajadę i przed mieleniem wybierałem co surowsze sztuki. Założyłem że są młodzi w biznesie i dobrze że palą osobno różne ziarna i się wyrobią, bo sam model kawiarni z piecykiem na sali bardzo mi się podobał, dziwne że mają dalej taki problem i takie ziarna sprzedają.

« Odpowiedź #26 dnia: 25 Sierpień 2017, 14:42:01 »
Trez, dokładnie. Ja kupowałam tam ziarna od jakichś 2 miesięcy, wydawały mi się dziwne, ale jeszcze wtedy byłam większym kawowym ignorantem i myślałam,że widocznie tak ma być. Generalnie to jak sięgam pamięcią wstecz, co paczka, to tak samo wyglądała.

« Odpowiedź #27 dnia: 31 Sierpień 2017, 08:39:02 »
Delonghi przyszedł nowy z serwisu, wykorzystałam, że ma nową gwarancję i jest nieużywany i postanowiłam go sprzedać.  Udało się, kasa poszła na część następcy i od wczoraj dzięki Pafcio jestem posiadaczką Wilfy  :ogien:

Offline GrizzzLee Mężczyzna

« Odpowiedź #28 dnia: 31 Sierpień 2017, 11:55:20 »
Delonghi przyszedł nowy z serwisu, wykorzystałam, że ma nową gwarancję i jest nieużywany i postanowiłam go sprzedać.  Udało się, kasa poszła na część następcy i od wczoraj dzięki Pafcio jestem posiadaczką Wilfy  :ogien:
I tylko od surowego ziarna z dala... hehe

« Odpowiedź #29 dnia: 31 Sierpień 2017, 13:07:26 »
To, co zostało, postanowiłam sama wypalić ;]

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi