Autor Wątek: Młynek do 200 zł do kawiarki i zalewajki.  (Przeczytany 14079 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Młynek do 200 zł do kawiarki i zalewajki.
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Sierpień 2017, 00:39:49 »
Paru lat? Ty się dobrze czujesz? Oczekujesz kilku lat sprawnego działania od młynka za 44 zł?

Offline donger

« Odpowiedź #16 dnia: 04 Sierpień 2017, 00:43:50 »
Paru lat? Ty się dobrze czujesz? Oczekujesz kilku lat sprawnego działania od młynka za 44 zł?

tak, masz lepszą propozycję do 100 zł to wyślij link, nie masz to nie spamuj
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2017, 00:49:37 wysłana przez donger »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Sierpień 2017, 06:47:28 »
@donger - świetny wybór. Szkoda że nie chcesz się uczyć na błędach innych. Wybacz, ale gdybyś jednak choć trochę zgłębił temat nie marnował byś pieniędzy.
LMWDP #469

Offline GrizzzLee Mężczyzna

« Odpowiedź #18 dnia: 04 Sierpień 2017, 07:04:45 »

Szkoda że nie chcesz się uczyć na błędach innych.

Nauczy się jak sam się sparzy. Delikwent woli uczyć się na własnych błędach. Daj mu spokój... Hehe.

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Sierpień 2017, 08:29:59 »
Donger, rozważ jeszcze młynek Zassenhaus Brasilia (stan jak nowy), który wstawiłem na pchlim targu. Cena    niewiele większa niż założony budżet (220zl), a przeskok w jakości mielenia jest ogromny (w porównaniu do Hario slim, porlex itp.)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Sierpień 2017, 08:39:54 »
jakąś tanią chińszczyznę
Co najważniejsze, ta tana chińszczyzna ma żarna odlewane bez śladu szlifowania - tępe i bardzo niedokładne.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #21 dnia: 04 Sierpień 2017, 10:13:25 »
Z drugiej strony, jak chce pić bellaromę z lidla, to taki młynek wystarczy - palone na węgiel łatwiej zmielić... :D

« Odpowiedź #22 dnia: 04 Sierpień 2017, 12:00:06 »
Z drugiej strony, jak chce pić bellaromę z lidla, to taki młynek wystarczy - palone na węgiel łatwiej zmielić... :D
No to może moździerz ;D? Większa precyzja!

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 04 Sierpień 2017, 12:08:52 »
Na warsztatach w Kofeinie w lutym, Pan z Comandante pokazywal wykresy z pomiarami dokladnosci przemialu, z calkowicie profesjonalnej i o laboratoryjnej precyzji maszyny do pomiaru grubosci przemialu(nie wiem do czego ten sprzet sluzy, ale wyglada kosmicznie), mierzac kazda(!!!) grudke. Mlotek wypada lepiej od tanich mlynkow...

« Odpowiedź #24 dnia: 04 Sierpień 2017, 12:22:04 »
Na warsztatach w Kofeinie w lutym, Pan z Comandante pokazywal wykresy z pomiarami dokladnosci przemialu, z calkowicie profesjonalnej i o laboratoryjnej precyzji maszyny do pomiaru grubosci przemialu(nie wiem do czego ten sprzet sluzy, ale wyglada kosmicznie), mierzac kazda(!!!) grudke. Mlotek wypada lepiej od tanich mlynkow...
Już wszystko jasne co jest najlepszym wyborem do 200zł... młotek! To dopiero nowina haha. Zastanawiam się tylko nad ustawieniem grubości przemiału. Zamiast klików, czy podziałek, trzeba liczyć ilość uderzeń.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2017, 12:25:21 wysłana przez GrizzzLee »

Offline donger

« Odpowiedź #25 dnia: 04 Sierpień 2017, 14:57:09 »
Zapoznałem się z forum i opinie są jednoznaczne, ręczne do 200 zł to tępe żarna i brak porządnej podwójnej stabilizacji = dolne żarno lata jak chce podczas mielenia. Te chińczyki mają dokładnie taką samą konstrukcję, która nie ma prawa działać. Co do żaren pewnie są gorszej jakości. Rocznie będę mielił około 11kg kawy, nie sądzę, żeby to było wyzwanie dla młynka. Nie mam zamiaru wydawać 200 zł na coś co i tak uchodzi za szrot. Wolę kupić szrot za 40 zł.

Donger, rozważ jeszcze młynek Zassenhaus Brasilia (stan jak nowy), który wstawiłem na pchlim targu. Cena    niewiele większa niż założony budżet (220zl), a przeskok w jakości mielenia jest ogromny (w porównaniu do Hario slim, porlex itp.)

masz możliwość wystawienia fvat? Szkoda, że design to taka kaszana

Na warsztatach w Kofeinie w lutym, Pan z Comandante

Dziwne, żeby wyszło mu cokolwiek innego. Jakoś trzeba jeleniom uzasadnić(usprawiedliwić?) potrzebę wydania 1000 zł na młynek

Wszystko to jeden pies z tymi samymi, ceramicznymi, tępymi żarnami.

Jeśli koniecznie chcesz taniego ręczniaka, to wybierz cokolwiek. Rhino i porlex dobrze pasują do aero, a w Tchibo masz opcję za 100zł.

Okaże się totalnym badziewiem to go odeślę i kupię za 100 zł z czibo
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2017, 15:22:04 wysłana przez donger »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Sierpień 2017, 15:11:06 »
Następny użytkownik najmądrzejszy na świecie. Jak można być takim aroganckim, żeby wejść w jakieś środowisko i będąc nowym od razu ludzi obrażać?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Sierpień 2017, 15:16:51 »
Myślę, że się trochę zapędziłeś w ocenie onanistów i jeleni - jak dla mnie ban dla Ciebie. Jak wiesz lepiej to kup i nie obrażaj innych.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Sierpień 2017, 15:18:08 »
masz możliwość wystawienia fvat? Szkoda, że design to taka kaszana
A może frytki do tego ? :doh:

Offline donger

« Odpowiedź #29 dnia: 04 Sierpień 2017, 15:27:41 »
jakieś środowisko

Gdyby środowisko miało olej w głowie to po pierwsze byłby przypięty temat o polecanych i niepolecanych młynkach w danych przedziałach cenowych, co by ograniczyło ilość nowych tematów o 90%. Po drugie dla laika nie ma znaczenia czy kupi młynek ręczny za 40 zł czy 5x więcej, smak kawy będzie taki sam. Przyjdzie mi młyneczek to wam zrobię recenzję huehue

Wszyscy spamerzy zostali pozgłaszani. Temat do zamknięcia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi