Autor Wątek: Młynek do single dose espresso  (Przeczytany 21499 razy)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Młynek do single dose espresso
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Sierpień 2017, 22:03:20 »
Jakoś średnio chce mi się wierzyć w to ze w moim ekspresie nie da się zrobić poprawnego shota z npf. Chociaż...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Sierpień 2017, 22:15:03 »
U mnie kanałowanie było wyłącznie winą ekspresu
Mówisz o zarośniętym sitku? Też mi się zatkało IMS (nie oszukuję się, moja wina) z niedoboru backflusha i piękny kanał wierciło w ciastku. Nie dziwne skoro cała woda musiała przejść przez powierzchnię 3x6mm. Moczenie w Puly i szczoteczka załatwiło sprawę, teraz bywa że ślepe z chemią leci trzy razy w tygodniu...

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Sierpień 2017, 22:38:16 »
Pod światło widać ze prysznic jest drożny.. przynajmniej tak to wyglada

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Sierpień 2017, 22:58:01 »
A kontnuowałeś swoje próby z C40? Pierwsza z tego co pamiętam była dość obiecująca, rozbiłeś się chyba tylko o dosyć mały zakres regulacji w C40. Natomiast możesz sobie czas podregulować wtedy dozą.
Jeżeli miałbyś ładny shot z C40 to wtedy miałbyś pewność co do MSJ młynka/żaren.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2017, 23:00:09 wysłana przez pj.walczak »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Sierpień 2017, 23:02:54 »
Poczytaj o moich bojach z sitkiem IMS, którego przez chwilę nie czyściłem backflushem. Po wyczyszczeniu w znywarce - niebo a ziemia. Druga sprawa była z prysznicem w Ascaso Arc, który jest tak skonstruowany, że służy do cięcia kawy wodą.
Zanim zaczniesz sprzedawać Mazzera (swoją drogą chętnie go odkupię), to sprawdź prysznic, bo wierzyć mi aię nie chce, że to wina przemiału.
Używam sitek IMSa i pomijając, że ubijanie kawy przy wklęsłym denku nie jest łatwe, to z kanałowaniem nie mam żadnych problemów.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Sierpień 2017, 23:59:43 »
Tak w ogóle to mam zamiar zmienić SJ dlatego ze jeszcze na npf z sitkami vst i IMS nie udało mi się zrobić shota bez sikania na boki... do tego zawsze mam na 20% sitka dead spoty. Różne kawy różne sposoby dystrybucji efekt zawsze mniej lub więcej ten sam

Czasami kanały to nie jest kwestia brudnego sitka prysznica ale wżerow na rozpraszaczy i faktu ze przepuszcza na styku przy sitku.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Sierpień 2017, 00:43:43 »
ze przepuszcza na styku przy sitku.
Fakt, na to nie wpadłem. Mam sitko E-61 w którym takie zjawisko nie występuje, ale to też całkiem możliwa wersja.

PS. Brudne sitko nie jest bezpośrednim źródłem zła - problem polega na tym, że na brudnym sitku zawsze znajdą się miejsca, gdzie łatwiej woda przechodzi i już mamy maszynę do cięcia ciastka kawowego wodą.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2017, 00:46:12 wysłana przez Krakus »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Maj 2020, 07:44:21 »
Skorzystam z tematu, choć parę lat minęło. Wydaje się, że rasowy młynek SD to parę tysięcy $$. Może Niche -- OK, pozdrawiam użytkowników tego młynka ;). Tutaj kolejny, ciekawy projekt:

-->> Molar SD grinders

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Maj 2020, 08:44:59 »
Skorzystam z tematu, choć parę lat minęło. Wydaje się, że rasowy młynek SD to parę tysięcy $$. Może Niche -- OK, pozdrawiam użytkowników tego młynka ;). Tutaj kolejny, ciekawy projekt:

-->> Molar SD grinders
Ale w sensie, że Niche się nadal nie mieści w tej kategorii, czy może jest wyjątkiem? Pytam serio, gdzieś tam kiełkuje mi myśl o niche do espresso.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Maj 2020, 08:47:59 »
Nie mam pojęcia jak wygląda w praktyce Niche, więc tak to ująłem. Chyba faktycznie jest wyjątkiem, bo ostatnio pojawiło się dość dużo znacznie droższych młynków SD.

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Maj 2020, 10:02:40 »
"Rasowe" młynki SD to konstrukcje premium, bezkompromisowe pod względem jakości materiałów i obróbki, a do tego produkowane w niewielkiej liczbie egzemplarzy. Zapewne to powoduje, że cena szybuje dość znacznie. Niche z kolei został zaprojektowany bardziej jak produkt AGD, z myślą o masowej produkcji i rozsądnych kosztowo rozwiązaniach. Wydaje się jednak, że konstruktorzy Niche dali duży priorytet na jakość przemiału i rozwiązania pozwalające pracować w trybie SD, dzięki temu jest to tak interesująca i już popularna pozycja. Ciekawe czy dopłacając $$ dostajemy lepszy smak kawy, czy właśnie tylko tą jakość premium produktu.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Maj 2020, 16:01:11 »
W drodze do mnie są już młynki ZF64W. Wyposażone także w mini hopper w postaci harmonijki. Opisywałem je w innym wątku. Dla zainteresowanych podaję link do sklepu z opisem tego młynka i filmem.
https://www.ekspresdokawy.pl/pl/o/mlynek-do-kawy-delicio-zf64w---grind-by-weight-10227.html
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Maj 2020, 17:05:23 »
-->> Molar SD grinders
Młyny imponujące. Żarna 83mm płaskie (450 RPM), 83mm stożkowe (30 RPM) i płaskie 120mm (0-700RPM). Cena między 2150 a 3700 USD. Młynki z pewnością lepsze niż Niche (choć w jakiś sposób oparte o podobny zamysł), tyle że on Niche wielokrotnie droższe (Niche kosztuje 500 GBP). Przy okazji - sprzedano już ciut ponad 7100 sztuk Niche.

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Maj 2020, 18:34:02 »
Podobno najwieksza roznica miedzy Niche a Kafatek/Lagom/Molar z duzymi plaskimi żarnami jest widoczna w jasno palonych kawach. Zastanawia mnie tylko o jaka „jasnosc” chodzi. Czy bardziej o takie palenie jak pod filtry? Bo w polskich palarniach niektorzy maja w ofercie jasnopalone pod espresso, ale porownujac z kawami pod filtr, to jednak jest ciemniej.

Druga kwestia to dystrybucja przemialu. Wiadomo ze stozki maja troche wiekszy rozstrzal w porownaniu do plaskich. Wiec generalnie na plaskich mozna drobniej zmielic, bo mniej pylu, i dzieki temu uzyskac wyzsza ekstrakcje dla mniejszych uzyskow.

Dlatego wydaje sie, ze jak ktos pija typowe espresso ze srednio palonych kawek, to w kwestii smaku, Niche jest optymalnym wyborem.

Offline martinovic

• Ekspres: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Pro postmill with upgrades
  • Młynek: DF 64 + SSP MP + HU, Ceado E37J, Comandante NB
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Maj 2020, 21:52:20 »
Answer to grinder question seems not as straightforward as it may appear (at least from my observations) that more uniform grinder gives better in cup result with any coffee for any coffee geek. SD can be considered big advantage for most home barista, however conical vs flat, construction, manufacturing tolerance (alignment) comes to play with less soluble coffee (lighter roast). The less soluble coffee means more you have to push to bring out the flavours (finer grind, higher extraction potential of water (magnesium and calcium ions), higher temperature, higher brew ratio (more solvent - water), longer extraction time. All this translates that grinder with worse alignment or conical with burr geometry with wider particle distribution cause fine particles to overectract (bitterness/astringency) but conical grinder with hard, less brittle beans produce significant amount of boulders - these gives weird underectracted acidity, salty tones. However there are also disadvantages of high uniformity grind: it does reduce mounthfeel, espresso is not that thick as with big conical burrset this comes to play if the one want to use beans roasted to city + and darker. With light roasted beans longer preinfusion and slow ramp up is a must to prevent channeling (wdt and perfect tamp of course too), I also had to decrease maximal pump pressure to 7 bars. The more uniform grind in most cases really shines in high brew rations, there are many of us that simply do not accept 50g watery espresso shot. So to sum up, if you are on budget want a high quality espresso grinder and dont mind manual kinu M47 is exeptional grinder (bplus apollo and kazak tura are probably similar), good burrset, fair alignment, easy and repeatable grind setting, if manual is not accetable niche is a very good option (alignment and reliability bit questionable but reviews are very good), if you want to explore secrets of light roasted beans, you have to pay...
Video ethiopian nansebo beans stopped around 1st crack (declared as filter roast), lm strada 17g basket 17g in 50g out, slow preinfusion, juicy, sweet, no weird acidity / signs of overextraction diy water from barista hustle SCA recipe, only magnesium ions for extraction, bicarbonate as buffer:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi