Autor Wątek: proszę o pomoc - ekspres na prezent, JURA A7?  (Przeczytany 16483 razy)

Offline martak

Odp: proszę o pomoc - ekspres na prezent, JURA A7?
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Lipiec 2017, 14:28:19 »
Ponoć kawy z ciśnieniowych są najzdrowsze i dlatego mąż kiedyś się na ekspres zdecydował, a nie alternatywy (dzis kolejny wywiad, mój tata się rozgląda za ekspresem, miałam pretekst ;)). Nie wiem czy tak jest faktycznie, ale dlatego też ostatecznie stawiam na automat i duże mleczne, skoro lubi. Na pewno kawy jakieś inne kupię na spróbowanie. Ale najpierw ten ekspres muszę wybrać 😕

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Lipiec 2017, 15:05:11 »
Co do zdrowotności kawy to jest wiele różnych teorii. Zdaje się, że prawdziwa jest ta, która mówi że najważniejszy jest surowiec. Czyli jakościowe ziarna, nie będące super ciemno palone. Czy to akurat będzie komuś smakować to rzecz gustu.

Drodzy współforumowicze nie każdy ma ochotę spędzać tyle czasu nad kawą co my. Poza tym różne są upodobania. Nie ma co kogoś na siłę zadowalać jeśli lubi kawę w trybie komfort.  Doradźcie więc co z automatów w tym budżecie 4500 zł najlepszego można dostać. Fajnie by było żeby Marta otrzymała jakieś konkretne i uzasadnione odpowiedzi. Na konkretnie postawione pytanie.

P.S. piłem zupełnie pijalne kawy z różnych automatów oraz niepijalne z profesjonalnych urządzeń za setki razy większe pieniądze. Nie mniej nie użytkuję żadnego z nich na co dzień, więc nie odważyłbym się czegokolwiek doradzać
« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2017, 15:17:32 wysłana przez krystians »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Lipiec 2017, 15:57:45 »
Zerknij sobie na opcję będącą czymś pomiędzy kolbą a automatem.
Np. Spinel Pinocchio czyli ekspres na saszetki ESE.
Jak dotąd, zawsze kawa z ESE/kapsułek smakowała mi bardziej niż z automatu typu Jura. Moim zdaniem jest to kawa zdecydowanie bliższa espresso.
Masz ten ekspres w dwu wersjach ze spieniaczem mleka i dyszą pary także można dobrać wersje pod umiejętności baristy.
Tak to może np.: działać:

« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2017, 16:35:00 wysłana przez pj.walczak »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Lipiec 2017, 16:08:38 »
Oj i tu się nie zgodzę zdecydowanie, nie mówimy o espresso a kawie mlecznej dodatkowo opcja kawy z saszetki ogranicza ponownie jej wybór do produktów rodem z marketów co do których jakości jakoś nie jestem przekonany.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Lipiec 2017, 16:22:38 »
Bazą dla napojów mlecznych typu cappuccino, latte, flat white powinno być coś podobnego do espresso.
Mi jak dotąd zawsze bardziej smakowały kawy z Nepsresso, Illy czy ESE od Kimbo, Izzo, Bezzary niż kawa z automatu (robiona z podobnych ziaren: to prawda nie piłem kawy z automatu z kaw speciality, ale nie wiem czy taka konfiguracja w ogóle by miała sens).
I zaryzykuje stwierdzenie, że cappuccino zrobione np. z saszetki ESE Bazzary w pokazywanym ekspresie, będzie o niebo lepsze niż to co teraz jest pite robione na kolbie Saeco z mielonej Lavazzy.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Lipiec 2017, 16:29:27 »
Ponoć kawy z ciśnieniowych są najzdrowsze
Trudno znaleźć podstawy takiego twierdzenia, jeśli już to zupełnie odwrotnie. Jeśli coś miałoby być zdrowsze, to kawy z grubego, papierowego filtra, zatem chemex.

Ale i ja przychylam się do wersji z surowcem.

Offline martak

« Odpowiedź #36 dnia: 28 Lipiec 2017, 23:58:14 »
Ekspresy saszetkowe są śliczne i wszystko wydaje się łatwe, lekkie i przyjemne, byłabym na tak, ale... ja mam jakieś paskudne skojarzenie z kapsułkami. Wiem, że tu sama kawa, ale jednak nie jest świeżo mielona... no nie wiem, czy to to?
A idąc sugestią <krystians> jeśli wygodny automat do 4,5 tys., na kawy mleczne, to co?

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Lipiec 2017, 13:14:03 »
Właśnie wypiłem espresso + 300ml mleka, miodzio. Jak duże mleczne to tylko kolba, dzbanuszek 300ml i spieniamy, najwyżej late art nie wyjdzie, ale mleko uda się podgrzać, a jak jakieś serduszka zaczną wychodzić, to człowiek zacznie się bardziej wkręcać. Nie wiem czy byłaś we włoszech, tam wszędzie, nawet w obskurnej knajpie używają kolby.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Lipiec 2017, 16:33:40 »
I w dużej mierze marnie im to idzie, niestety.

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Lipiec 2017, 23:05:14 »
Ekspresy saszetkowe są śliczne i wszystko wydaje się łatwe, lekkie i przyjemne, byłabym na tak, ale... ja mam jakieś paskudne skojarzenie z kapsułkami. Wiem, że tu sama kawa, ale jednak nie jest świeżo mielona... no nie wiem, czy to to?
A idąc sugestią <krystians> jeśli wygodny automat do 4,5 tys., na kawy mleczne, to co?
Może ten wpis Ci troszkę rozjaśni http://popularcoffee.pl/ekspres-automatyczny-jura-nivona-delonghi/
« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2017, 23:09:41 wysłana przez Drinker »
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline martak

« Odpowiedź #40 dnia: 31 Lipiec 2017, 19:10:53 »
Dziękuję Wam wszystkim za rady i pomoc :) Artykuł oczywiście czytałam, chyba najbardziej wyczerpujący i rzetelny z obecnie dostępnych w sieci. Ostateczna decyzja pewnie dla większości rozczarowująca - Nivona 778. Ta Jura jeszcze mnie kusi, zwłaszcza wyglądem, tym bardziej, że z Niemiec faktycznie zdecydowania tańsza. Ale i tak w tej cenie już będą dodatki i kawa. Może kiedyś się mąż rozsmakuje w espresso i będzie fajna kolba i młynek, albo lepszy automat. Nie wszystko od razu. Mam nadzieję, że to dobra decyzja :) Pozdrawiam!

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #41 dnia: 31 Lipiec 2017, 22:37:54 »
Ekspres ma być dla Was i każdy wspiera Cię w tej decyzji bo po tym wszystkim nie była łatwa. Kup dobrą kawę z odrobiną robusty bo z tego co się orientuję takie lepiej smakują z automatów. Robusta wymaga mniejszej temperatury parzenia a taka dają automaty. Może ktoś mądrzejszy też się wypowie
 Daj znać czy mąż był zadowolony z prezentu.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #42 dnia: 31 Lipiec 2017, 23:05:33 »
Może kiedyś się mąż rozsmakuje w espresso i będzie fajna kolba i młynek, albo lepszy automat. Nie wszystko od razu. Mam nadzieję, że to dobra decyzja :) Pozdrawiam!
Obyś była zadowolona :) choć zestawienie espresso i automatu to bluźnierstwo...

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #43 dnia: 31 Lipiec 2017, 23:12:17 »
Ekspres ma być dla Was i każdy wspiera Cię w tej decyzji bo po tym wszystkim nie była łatwa. Kup dobrą kawę z odrobiną robusty bo z tego co się orientuję takie lepiej smakują z automatów. Robusta wymaga mniejszej temperatury parzenia a taka dają automaty. Może ktoś mądrzejszy też się wypowie
Kawę trzeba dobrać do możliwości ekspresu, to fakt, ale czy z robustą czy nie, to zupełnie nie ma znaczenia. Może być bez, może być z, to zależy od tego kto pali i jak miesza, od naszych preferencji, od wielu różnych niuansów.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #44 dnia: 31 Lipiec 2017, 23:14:23 »
W żadnym razie to nie jest zła decyzja. Spełnia wszystkie założenia i wybrałaś jeden z lepszych automatów. Na pewno lepszy niż ten który był na celowniku na początku.
BRAWO.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi