Autor Wątek: Młynki od Chińczyka  (Przeczytany 253388 razy)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Młynki od Chińczyka
« Odpowiedź #750 dnia: 18 Listopad 2025, 17:39:02 »
Dzisiaj przyszedł nowy młynek SD od Chińczyka, Jt83 Plus. Żarna stożkowe 83mm,

PXL_20251118_081214446.jpg
PXL_20251118_083955449.jpg

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #751 dnia: 26 Styczeń 2026, 22:36:45 »
Wrzucam jako "ciekawostkę" - elektryczny młynek z jakimiś niewielkimi płaskimi żarnami i 28 stopniową regulacją (mikroregulacja pomiędzy) za ~80 zł.  :o https://pl.aliexpress.com/item/1005006648722487.html

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #752 dnia: 26 Styczeń 2026, 22:55:57 »
To jest typ żaren, który jest chyba najgorszy ze znanych mi rozwiązań. Ma straszny rozrzut frakcji przemiału. Szkoda mielić tym kawy. Większość tanich młynków marketowych ma takie żarna.

Offline Łukasz z TengoCafe Mężczyzna

• TengoCafe.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • tengocafe.pl
  • Ekspres: obecnie bez, korzystam z dripa60
  • Młynek: obecnie młynek Aeropress
« Odpowiedź #753 dnia: 27 Styczeń 2026, 19:23:36 »
Ach te chińczyki ;) Ja ostatnio skusiłem się na zaparzacz do espresso - też jakieś 50-60 zł. Ogólnie jakość wykonania nie najgorsza, nawet ten plastik całkiem całkiem. Funkcja podgrzewania wody, przekładka na kapsułki i przemiał. Tylko ciśnienia brak, dość duży i ciężki, ale generalnie spodziewałem się dużo gorszego wykonania  :ogien:

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #754 dnia: 10 Luty 2026, 15:39:52 »
Nie do końca od Chińczyka bo z Konesso, ale jest świetna promka na Timemore C5 Esp Pro - z kodem HOTDEALS 239 zł, to jest nawet taniej jak na Aliexpress z kuponami i monetami. ;)
https://www.konesso.pl/product-pol-24637-Mlynek-do-kawy-Timemore-C5-ESP-PRO-Czarny.html

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #755 dnia: 10 Luty 2026, 18:16:48 »
Dzisiaj przyszedł nowy młynek SD od Chińczyka, Jt83 Plus. Żarna stożkowe 83mm,
A jak ten młynek się spisuje ? Teraz DF coś podobnego wypuścił tyle że z 63 mm żarnami.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #756 dnia: 10 Luty 2026, 21:13:44 »
Młynek spisuje się na tyle dobrze że sprzedałem Fiorka i przeszedłem całkowicie na SD.
Jest cały metalowy, ma wystarczająco mocny silnik, nie zdarzyło się jeszcze żeby się zająknął czy spowolnił obroty, który działa cicho i mieli bardzo szybko, chociaż obroty jak wypada na stożkowe są dosyć niskie to jednak rozmiar żaren robi robotę. 8)
Ja stosuję metodę gdzie najpierw odpalam młyn a później wsypuję powoli ziarna, coś jak slow feeder, bo po obejrzeniu Lance i później próbach samemu przekonałem się że to rzeczywiście robi różnicę w przemiale.
Młynek dosyć łatwo się rozbiera i czyści, wylot trzyma się na magnesach. Żeby dostać się do żaren trzeba odkręcić pierścień z podziałką pod którym są umieszczone 3 śruby, a po ich odkręceniu schodzi górna część młynka z przymocowanym zewnętrznym żarnem, po czym możemy wszystko łatwo wyczyścić, chociaż przy zastosowaniu RDT retencja w komorze jest praktycznie zerowa. Czasami może zostać odrobina pyłu między młynkiem a wylotem ale to jest marginalne i nie trzeba do tego nic rozkręcać.
Młynek jest prosty i mimo że jakość wykonania nie jest na poziomie topowych Włoskich, to konstrukcja jest solidna i z takim rozmiarem żaren w tych pieniądzach nie mogę narzekać.
Nie napiszę nic o różnicy w smaku w porównaniu do poprzednich bo w tym samym czasie przesiadłem się na dźwignię więc nie miałem porównania na tym samym ekspresie.
Zakupiłem go wyłącznie pod espresso i z tego co obejrzałem w recenzjach jest to młynek który do tego najlepiej  się nadaje.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi