Autor Wątek: Ekspres Zelmer  (Przeczytany 10888 razy)

Offline Kornel193

• Ekspres: Aeropress, Hario V60, kawiarka
  • Młynek: AVX DF64 gen 2
Ekspres Zelmer
« dnia: 04 Wrzesień 2013, 14:34:35 »
Witajcie :)

Przeglądając internet, w poszukiwaniu jakiegoś w miarę taniego ekspresu, znalazłem coś takiego :

http://allegro.pl/ekspres-cisnieniowy-zelmer-supremo-13z013-wawa-i3506831096.html

Opłaca się rozważać zakup takiego ekspresu na początek, żeby zaznajomić się z prawidłami ? Nie jest to zakup priorytetowy, ale intryguje mnie metalowa obudowa no i niska cena. U jednego z użytkowników forum zauważyłem ekspres Zelmer, ale posiadał wymienioną dyszę pary (wnioskuję że nie jest to jakimś wielkim problemem).

Pozdrawiam ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ekspres Zelmer
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Wrzesień 2013, 14:49:53 »
Powiem tak - za te pieniądze to bym w to nie wchodził - można taniej dostać.

Poczytaj o jego bliźniaku. Wiele zelmerów jest kopią tego AEG - mają dołożone bajery jak przyciski, LCD. Bebechy takie same.
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Wrzesień 2013, 14:56:51 »
Szczerze mówiąc, to odpuściłbym sobie etap takiego ekspresu.
Możesz się zawieść sprzętem i tym, co uzyskasz.

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Wrzesień 2013, 15:02:00 »
Wiesz Geralt - ale to wszystko od środków zależy - za max 500 PLN to ciężko cokolwiek kupić :( a od czegoś trzeba zaczynać.

Generalnie jak każda używka - trzeba mocno sprawdzić czy jest OK. Tyle że takiej ceny 300 PLN to bym w życiu nie zapłacił. 150 PLN max.

Kornel - na dobry start to potrzebny jest młynek - poczytaj wątki o tanich młynkach. Bo nawet do takiego Zelmera kawę trzeba drobno mielić, więc jeśli nie masz pod nosem kogoś z młynkiem to będzie wtopa. Sklepowe mielonki są zbyt grubo mielone.
LMWDP #469

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Wrzesień 2013, 15:06:44 »
W czerwcu br. miałem taki ekspres u siebie przez 2 tygodnie, kupiony za 260zł na allegro i gwarancja producenta jeszcze nawet na pół roku była. Pobawiłem się trochę i odstąpiłem dla brata. Muszę przyznać, że espresso robił lepsze niż mój automat Jura. Ogólnie byłem z niego całkiem zadowolony, ale pomyślałem, skoro chcę dążyć do idealnego espresso i powtarzalności to muszę coś z wyższej półki znaleźć, tak więc czekam.
Jeśli chcesz coś z tego Zelmera wyciągnąć, to musisz mieć młynek żarnowy, bo z kawami mielonymi to nie ma sensu.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Wrzesień 2013, 15:26:19 »
Wiesz Geralt - ale to wszystko od środków zależy - za max 500 PLN to ciężko cokolwiek kupić  a od czegoś trzeba zaczynać.

Wiem o tym, przecież sam zaczynałem od budżetówki tej klasy i pamiętam, że większość czasu przy tym było przepełnione nerwami i rozgoryczeniem z powodu smaku kawy.
A poza tym bez młynka ani rusz...

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Wrzesień 2013, 17:18:19 »
Ja używam podobnego ekspresu, jego starszą wersję, 13Z010.

Da się z tej maszyny (mojej) uzyskać niezłe espresso, ale...
a) jest to możliwe dopiero do momentu, kiedy kupiłem młynek, od razu dobrej klasy
b) trzeba mocno poznać ten ekspres, jak się zachowuje, kiedy przegrzewa wodę, kiedy jest za zimna, kiedy zrobić flusha, kiedy nie robić go...
c) do spieniania mleka koniecznie trzeba ściagnąc wszelkie plastikowe nakładki (to z resztą jest zalecane w każdym ekspresie tej klasy)

Na początek ok, ale tylko z młynkiem, ale z czasem szybko człowiek zaczyna się irytować na brak powtarzalności, brak kontroli temperatury, brak stabilności temperatury podczas zaparzania, konieczność trzymania przycisku, żeby pompa była uruchomiona (są dwa przyciski do zaprogramowania ilości wody, ale nie zdaje to egzaminu),etc.

ALE generalnie, od tego się zaczyna : )

Offline bigmaciek

• Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Styczeń 2017, 22:48:06 »
Odgrzebuję wątek bo widzę, że nt Zelmera nie ma za dużo informacji.

Tak się składa, że podczas wizyty rodzinnej dziś, zostałem obdarowany nowiutkim, nieużywanym Zelmerem 130Z15 jeszcze w pudełku.   :) Coś na zasadzie robiliśmy porządki, leżało toto w piwnicy, nam niepotrzebny a ty się tym interesujesz, więc może się przyda. Chcę go uruchomić, chociażby z czystej ciekawości i wypróbować. Mam dwa pytanka:

1. Czy to jest model wywodzący się z AEG EA150? O tym podobieństwie jest mowa tylko w kontekście modelu 130Z13, a jest kilka modeli Zelmera różniących się dwiema ostatnimi cyframi i wyglądem.
2. Na co zwrócić szczególną uwagę w tym ekspresie po ok 5 latach leżakowania? Wiadomo, uszczelki i ogólnie szczelność ale czy Zelmery tej linii wymagają uwagi na coś jeszcze?

Dziękuję za pomoc.

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Styczeń 2017, 23:03:17 »
13z013 to klon EA150,  twój 13z015 ma inny termoblok i kolbę.

Jeśli stał w kartonie nigdy nie użyty i uszczelka na grupie jest silikonowa a nie gumowa, to powinien  działać bez wycieków. Jak jest guma to mogła sparcieć.

Kolba ma chyba wbudowany system crema. Powinien dać się wymontować. Sitka maja otworki w dnie czy jeden otworek?

Uszczelka długo nie wytrzymuje przy odokowanych sitkach,  ale na zabawę w espresso maszyna się nada. Temperatura też pewnie mocno zmienna. Trzeba się nauczyć. Można parę odpalać na 5-10sek przed ekstrakcją - dogrzeje termoblok.
« Ostatnia zmiana: 22 Styczeń 2017, 23:05:50 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline bigmaciek

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Styczeń 2017, 23:52:25 »
Próbuję się z sieci dowiedzieć się co nieco o tym ekspresie.  :) Niestety za dużo nie ma. Instrukcja nie jest "user friendly" np. brakuje informacji co w tym pudle powinno być. Ale przypuszczam, że jest komplet. Kolba dziwnie wygląda. Portafilter jest dość głeboki ale to wrażenie z zewnątrz bo wewnątrz jest sitko przykręcone na śrubę. Wygląda na to, że na stałe i jest to jedyne sitko w komplecie. Innych nie ma. Trochę to dziwne bo w opisie jest, że można nim zrobić 1 lub 2 małe filiżanki 40ml, 1 lub 2 duże filiżanki 60ml, w średniej lub wysokiej temperaturze, z kawy mielone lub saszetek. Żadnej informacji jakie to temperatury lub jakie saszetki. Np. illyX3 posiada osobne sitko do saszetek ese. A tu nic, wszytko ma się robić w tym jednym sitku o o stałej pojemności. Wynika z tego, że ta sama ilość wsypanej kawy ma dać, w zależności od wyboru, ww podane ilosci i wielkości filiżanek. Nie zauważyłem jakiegoś trybu manualnego aby to obejść. Wygląda na to, że będę musiał wszystkiego się nauczyć walką.  >:(

Jest w instrukcji taka informacja:

"Unikalnymi rozwiązaniami zastosowanymi w tym ekspresie są 2 systemy: Perfect Brewing System oraz SmartPress System.
Perfect Brewing System dzięki dobraniu optymalnej temperatury parzenia oraz odpowiedniego stopnia sprasowania kawy zapewnia otrzymanie napoju najwyższej jakości.
SmartPress System to zintegrowany system filtracyjny oraz automatyczne ubijanie kawy przed zaparzeniem dające w efekcie kawę o niepowtarzalnym smaku i aromacie z pyszną kremową pianką"

Czy może ktoś mi powiedzieć o co tu chodzi bo pierwszy raz coś takiego czytam?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Styczeń 2017, 00:15:07 »
Te opisy to jak z ekspresu automatycznego dotyczące bloku zaparzacza z jakimiś super funkcjami... Także to chyba nie w tym ekspresie. Pokaż zdjęcia jak ta kolba wygląda z sitkiem, skręcone i rozkręcone. No i pomierz, bo może uda się dobrać sitka od czegoś innego.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Styczeń 2017, 00:47:49 »
o co tu chodzi bo pierwszy raz coś takiego czytam
O co chodzi - wiadomo. Żebyś miał poczucie, żeś najlepszy na świecie ekspres kupił.
Poważnie, to któryś z Zelmerów miał hydraulicznie dociskany prysznic do ciastka. Taki tamping.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Styczeń 2017, 16:46:10 »
Sitka przynajmniej podwójne są na ebay w Chinach po 1-2 USD, po usunięciu z kolby plastikowej wkładki robi się strasznie duże ciśnienie więc to ustrojstwo powodujące zawirowanie i spowolnienie strumienia kawy jest potrzebne żeby nie pryskało, w porównaniu z AEG Zelmer jest zdecydowanie mniej plastikowy, ma preinfuzję ale za to bardziej kapryśny moim zdaniem. Na początek zabawy wystarczy i może sprawić radość, najgorzej przeszkadzają te podwójne dna sitek i system crema od siedmiu boleści ;-)

Ps. Sitka są trzy - normalne, podwójne i do kapsułek plus dzbanuszek w komplecie. 

Offline bigmaciek

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Styczeń 2017, 22:41:09 »
Właśnie do modelu 13z015 nie ma dodatkowych sitek. Do innych modeli są ale też kolba jest "normalna"  :) . Dzbanuszek był. Nie za bardzo mam czas zrobić zdjęcia więc posłuże się z sieci. Kolba wyglada tak:

http://i38.photobucket.com/albums/e127/bigmaciek/zelmer_kolba_3_zpsoenlhmkw.jpg
Ekspres Zelmer

To środkowe przykręcone sitko jest średnicy wnętrza tej plastikowej obudowy czyli ok. 30mm. Wysokość kolby to 50mm. Średnica zewnątrz 60mm, wewnątrz 51mm. Całość tej plastikowej konstrukcji nie za bardzo da się ruszyć. Wygląda jakby była przyklejona na stałe.

Te opisy to jak z ekspresu automatycznego dotyczące bloku zaparzacza z jakimiś super funkcjami... Także to chyba nie w tym ekspresie. Pokaż zdjęcia jak ta kolba wygląda z sitkiem, skręcone i rozkręcone. No i pomierz, bo może uda się dobrać sitka od czegoś innego.

To jest dokładny cytat skopiowany z instrukcji obsługi.

Na szczęście doczytałem się, że jest tryb manualny. Zastanawiam się tylko, czy warto zaczynać zabawę z tym sprzętem. Mam już swoje ustalone nawyki w tym co posiadam.
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2017, 22:43:59 wysłana przez bigmaciek »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Styczeń 2017, 23:01:54 »
No fakt pomyliłem z 13Z012,jak to można życie utrudnić robiąc na siłę kosmiczną kolbę a przecież gdyby można było odkryć w tym temacie cokolwiek nowego to Włosi by już dawno to mieli. Jedno co wiem to że ten Zelmer lubi być awaryjny, rozwiązania AEG, polskie wykonanie i ulepszenia a całość to  własność BSH ;-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi