Autor Wątek: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy  (Przeczytany 87043 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #210 dnia: 25 Listopad 2025, 11:14:03 »
Lepszy byłby jakiś głęboki garnek z mieszadłem na korbkę -- w zasadzie byłby to całkiem fajny piec. Takowe znane były dawno temu. Płaska patelnia kiepska jest do równomiernego transferu ciepła. Lepszy byłby jakiś wok?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #211 dnia: 25 Listopad 2025, 22:57:43 »
https://images69.fotosik.pl/1150/5a7b3956133d7444.jpg
Jak zacząć przygodę z paleniem kawy

Offline marand8

• Ekspres: Rocket Epica
  • Młynek: Mazzer ZM, T-Tamper, Bullet R2 PRO
« Odpowiedź #212 dnia: 03 Grudzień 2025, 12:36:12 »

A tak na marginesie, oddam w dobre ręce Gene
:)
Oddasz, czy sprzedasz? wersja czerwona, czy czarna?
wersja tak jak na zalaczonym obrazku
"oddam w dobre rece", to mam na mysli sprzedanie za paczke np. kawy (jak nam wszystkim wiadomo wg naszego ukochanego U.S. nie ma nic za darmo, podatek sie nalezy nawet od zera) forumowiczowi ktory chce się bawic, a nie stac go na np taki zakup.   

Offline ozgarius

• Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #213 dnia: 01 Luty 2026, 22:26:37 »

A tak na marginesie, oddam w dobre ręce Gene
:)
Oddasz, czy sprzedasz? wersja czerwona, czy czarna?
wersja tak jak na zalaczonym obrazku
"oddam w dobre rece", to mam na mysli sprzedanie za paczke np. kawy (jak nam wszystkim wiadomo wg naszego ukochanego U.S. nie ma nic za darmo, podatek sie nalezy nawet od zera) forumowiczowi ktory chce się bawic, a nie stac go na np taki zakup.   

Chętnie odkupię - fajny sprzęt do nauki na sam początek, zawsze temat mnie interesował, ale zawsze coś i zawsze brakuje środków :) odezwij się proszę na PM.

Offline marand8

• Ekspres: Rocket Epica
  • Młynek: Mazzer ZM, T-Tamper, Bullet R2 PRO
« Odpowiedź #214 dnia: 04 Luty 2026, 14:09:23 »
Fakt, faktem moja wina, powinienem przekazać że już w grudniu jeden z forumowiczów przejął tę palareczkę.
Myślę że trafiła w dobre ręce i kiedyś ten że forumowicz się ujawni jak mu idzie "przypalanie" ziarenek.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #215 dnia: 04 Luty 2026, 22:39:48 »
Hej,

Ja stałem się szczęśliwym posiadaczem Gienka. Uczę się i udostępniam sprzęt przy okazji spotkań kawowych w Łodzi. Także jeśli jesteś z okolic Łodzi lub byłbyś w okolicy, to możemy się jakoś zgadać. 

Gdybym przestał używać sprzęt, to z przyjemnością przekażę kolejnej osobie.

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #216 dnia: 06 Luty 2026, 19:18:07 »
Ja stałem się szczęśliwym posiadaczem Gienka. Uczę się i udostępniam sprzęt przy okazji spotkań kawowych w Łodzi. Także jeśli jesteś z okolic Łodzi lub byłbyś w okolicy, to możemy się jakoś zgadać.

Gdybym przestał używać sprzęt, to z przyjemnością przekażę kolejnej osobie.

Ja już palę tak ze 12 lat, Gienkiem oczywiście, bo  GeneCaffee zbierła wówczas  najlepsze recenzje, bardzo zasłużenie.   Tą palarką można eksperymentować, mieć fajną kawe, zawsze świeżą, robić proste  mieszanki do espresso (np. po 1/3  Brazylia, Etiopia, Indonezja),  ale należy trzymac się pewnych zasad, a  niektórych rzeczy unikać.

1/Najlepiej jak obsługuje zawsze ta sama osoba;
2/Wyrzucać fusy z kolektora po dwóch wypaleniach;
3/ Nie wypalać wiecej niz dwa-trzy razy  w jednej sesji;
4/ Wystawiac rurę wydechowa pionowo za okno (jest lepszy  przepływ powietrza, minimalizuje niedogrzanie ziarna);
5/ Regularnie czyścić,  raz na miesiąc;
6/ Używać dobrego ziarna;
7/ Zakupić cooler  (jest tani) do chłodzenia ziarna. Najlepszy i najtańszy znaleźć można na Aliexpress.

U mnie GeneCaffee działa od 12 lat bezawaryjnie. Ale gdyby coś się stało wszystkie części cały czas można kupić u koreańskiego producenta.

Powodzenia Krystians
« Ostatnia zmiana: 06 Luty 2026, 19:25:26 wysłana przez nto102 »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #217 dnia: 06 Luty 2026, 22:33:26 »
U mnie GeneCaffee działa od 12 lat bezawaryjnie. Ale gdyby coś się stało wszystkie części cały czas można kupić u koreańskiego producenta.

Powodzenia Krystians

Dzięki, co do tych zasad to chaff czyszczę po każdym paleniu, a na koniec sesji myję bęben.

Jak możesz, to podpowiedz proszę jakiś przepis jak palisz jasne, gęstsze ziarna, a jak do espresso. Chodzi mi o wygrzewanie, zasyp, redukcje temperatury w czasie, development. W necie nie ma tego za dużo do Gienka. Głównie są do domowych konstrukcji typu fluidbed lub do poważniejszych maszyn.

Ja jestem jeszcze w fazie testów, dopiero kilka sesji za mną.

O tu już jest wątek o paleniu w gene cafe nawet go czytałem, ale mało tam konkretów niestety.

« Ostatnia zmiana: 06 Luty 2026, 22:49:06 wysłana przez krystians »

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #218 dnia: 07 Luty 2026, 16:04:11 »
Jak możesz, to podpowiedz proszę jakiś przepis jak palisz jasne, gęstsze ziarna, a jak do espresso.

Po pierwsze, najlepiej zapomnieć o tzw.profilach. To się prawie nigdy nie sprawdza, bo warunki (wilgotność, ciśnienie, no i sama kawa etc.) za każdym razem są inne. Wypalam wyłącznie pod espresso kawę kupioną  (najczęściej) w  rohkaffeebohnen.de i tam podają szczegóły temperaturowe  dotyczące wypalenia, o ile w przypadku konkretnej kawy jest to istotne. W praktyce wypalam  na Full City + lub Ful City ++ (dalej FC).  Co to oznacza? Po pierwszym kraku patrzę jak ziarno ciemnieje i zaczyna być bardzo błyszczące. Czas między 1krakiem a 2krakiem może być rózny, od 30 sek. do 2 min., co zależy od kawy.   Szczerbiny ziarna pod koniec palenia mogą   być  nadal jasne jeśli ziarno jest twarde,  rosnące wysoko, na na przykład Etiopia. Z Brazylią już tak zwykle nie będzie, bo to ziarno z nisko położonych upraw. Jeśli szczerbiny ziarna wysokogórskiego są  nadal jasne, choćby trochę, kawa, nawet bardzo ciemna,  nadaje  się do użytku, na pewno nie jest spalona. Pod koniec palenia (30 s. do  120 s. po 1kraku) obserwuję dym, jeśli jest go zdecydowanie więcej niż przedtem i ciemniejszy  to znaczy, że należy zakończyc palenie naciskając czerwone pokrętło. To jest przerwanie palenia (emergency stop) i chłodzenie w metalowym sitku lub coolerze (dodatkowym urządzeniu). Nigdy nie chłodzę w wypalarce, choć jest taka możliwość, bo to mało wydajne i nie mam nad tym kontroli.  W praktyce  zwykle  udaje mi się wyjmować wsad z wypalarki słysząc pierwsze trzaski 2kraku. Wtedy jest ok.  FC +/FC++.,  idealne pod espresso. Przy jasnym paleniu (City) wyjmujesz od razu po zakończeniu 1kraka. Ale nigdy wczesniej.

Bardzo dużo  praktycznych informacji  o wypalaniu jest na amerykańskiej stronie https://www.youtube.com/sweetmarias

Krystians, na pewno dasz radę, to nie jest trudniejsze niż pieczenie ciasta, a wielu mężczyzn to ptrafi. Pewnie ty też.
« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2026, 16:08:38 wysłana przez nto102 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi