No i stało się.
Byłem u pana sprzedającego. Uparł się, żeby ekspres sprawdzić, chociaż tego nie chciałem. Cały czas twierdził, że coś tam kiedyś ciekło. Nie mogliśmy tego namierzyć. W każdym razie ekspres odpalił, rozgrzał się i zrobiliśmy espresso z kawy chibo
.
Musicie wiedzieć, że nigdy nie obsługiwałem ekspresu kolbowego. Nie wiedziałem do czego służą poszczególne pokrętła.
Dla mnie to wszystko to jest zupełnie nowa przygoda, dlatego tak mnie to cieszy
Czysta improwizacja.
Generalnie ekspres kupiłem. A nawet dwa. Takie same, czyli Junior D/1 (jednak). Facet miał dwie sztuki, oddał za 800zł.
Sprzęt przewiozłem do domu ale jeszcze nie zainstalowałem poprawnie dostępu do wody, więc na razie musiałem zrobić prowizorkę.
Nie mam żadnej nadzwyczajnej kawy, zwykłą marketową. Jak pisałem, mam dobry młynek cimbali. Zrobiłem więc espresso, potem cremę, potem late (pierwszy raz w życiu spieniłem mleko i odrazu wyszło). Napoje wyszły smaczne.
Ale nie o kawiach będę pisać, zwłaszcza że dziś już kilka piłem (moje espresso wyszło lepsze niż w jednej z lepszych cafe w moim mieście, ale chyba o 15% delikatniejsze niż w black & white coffe, czyli moje gorsze). Jutro kupię kawę i będę smakować.
To co mi sprawiło dziś największą frajdę, to sam ekspres. To, że się nagrzewa, że jest jak lokomotywa, wszystko jest solidne, wieczne, oparte na prostych zasadach. Super sprawa. Fascynują mnie takie urządzenia same w sobie, tak jak gaźnikowe motocykle czy wzmacniacze lampowe.
Dostrzegłem problem techniczny, niestety. Otóż w trakcie parzenia trochę wody wypływa po bokach kolby. Być może coś źle robię i nie dociskam. Być może trzeba kupić nowe kolby i tak chcę to zrobić bo są poobijane. Być może ta głowica - grupa wymaga jakiegoś uszczelnienia lub wymiany. Jak z tym postąpić?
Jutro zbuduję półkę do kawiarni domowej i będę instalować. I tu pojawia się pytanie. Wiem, że warto zadbać o wodę. Junior potrzebuje ciśnienia pobieranej wody. Chciałbym jednak docelowo kondycjonować wodę w jakiś sposób. Mogę więc od razu zrobić baniak wody z silnikiem, żeby ją tłoczyć do ekspresu. Potem miast butli wstawię filtrację lub będę wlewać wodę ze sklepu. Wiem, że były już tego typu tematy poruszane. Ale tu jest konkretna sytuacja: cimbali junior. Jaką jakość powinna mieć woda, adekwatnie do tego typu sprzętu?
Oto moje pierwsze espresso