Autor Wątek: Zestaw do oceny  (Przeczytany 7244 razy)

Offline TK Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream; Aeropress; Hario V01; GAT 3tz; tygielek
  • Młynek: MSJ; Rhinowares; stare ręczne stożki
Odp: Zestaw do oceny
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Lipiec 2017, 16:01:07 »

W okolicach 500 zł dasz radę kupić jakiś używany młynek gastro, trzeba tylko polować na allegro i olx, na tym forum też jest ciekawy wątek o okazjach :)

Marek.
[/quote]

Potwierdzam - ja swojego Mazzera kupiłem za 700zł, mam go 7 miesięcy i nie narzekam, a w przyszłym roku będzie pełnoletni.
Cierpliwości i wytrwałości, na pewno można kupić dobry młyn w założonym przez Ciebie budżecie.

Offline Lukasz01

« Odpowiedź #16 dnia: 05 Lipiec 2017, 16:11:41 »
Czyli co zamówić ekspres a na młynek polowac jak sie trafi to kupowac? nie przejmowac sie ze stary bo wszystko i tak można wymienic?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Lipiec 2017, 16:27:59 »
Młynki gastro są trwałe, ale przed zakupem warto sprawdzić dostępność części głównie żaren. Jeżeli możesz trochę dołożyć, to za ponad tysiąc znajdziesz młynek z timerem, a to już wygodne rozwiązanie.

Offline Lukasz01

« Odpowiedź #18 dnia: 05 Lipiec 2017, 16:32:28 »
Ehh nawet nie wiem co to jest ten Timer i do czego ma służyć w młynku to ja sie chyba jednak zdecyduje na i-mini może uda sie dostać w dobrej cenie u Janusza bo raczej nie poradze sobie z wyborem gastronomicznego i z ewentualną jego regeneracją. Ale najpierw ekspres może zanim przyjedzie znajdzie sie coś ciekawego używanego ;]

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lipiec 2017, 16:39:45 »
Timer to ustawienie czasów mielenia. Naciskasz przycisk i zawsze tyle samo kawy trafia do portafiltra, nie trzeba tego pilnować.

Offline Lukasz01

« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lipiec 2017, 16:48:07 »
aha czyli można sie obejsc bez wagi wtedy, nie no qrde aż takiego funduszu operacyjnego to nie mam ale temat do przemyślenia, bede poprostu śledził portale aukcyjne moze sie cos trafi

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lipiec 2017, 16:54:28 »
i zawsze tyle samo kawy trafia do portafiltra
Tak, ale takiej samej kawy i tak samo zmielonej. Zmieniając grubość przemiału zmieniasz wagę kawy, zmieniając rodzaj kawy zmieniasz wagę itd.

Na początku myślałem, że timer rozwiąże mi wszystkie moje problemy z przemiałem, odkąd go mam, widzę że nic nie rozwiązał. Na koniec i tak muszę ważyć każdy przemiał.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipiec 2017, 16:57:56 wysłana przez Krakus »

Offline Lukasz01

« Odpowiedź #22 dnia: 05 Lipiec 2017, 17:00:47 »
aha no to mi sie juz mózg rozpuszca czyli lepiej pozostac przy standardzie szukac przemysłówki w dobrych pieniadzach albo kupic i-mini

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Lipiec 2017, 17:06:50 »
Na początku myślałem, że timer rozwiąże mi wszystkie moje problemy z przemiałem, odkąd go mam, widzę że nic nie rozwiązał. Na koniec i tak muszę ważyć każdy przemiał.

To już kwestia jakości młynka, ja nie mam takich problemów. Ustawiam timery po zmianie kawy, a później mam spokój. A często w ogóle nie muszę ich ruszać.

I-mini jest odpowiedni na start. Sugeruję dobry młynek, bo ekspres można zmienić, a młynek zostanie.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipiec 2017, 17:09:26 wysłana przez WS »

Offline TK Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream; Aeropress; Hario V01; GAT 3tz; tygielek
  • Młynek: MSJ; Rhinowares; stare ręczne stożki
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Lipiec 2017, 17:28:08 »
Czyli co zamówić ekspres a na młynek polowac jak sie trafi to kupowac? nie przejmowac sie ze stary bo wszystko i tak można wymienic?

Raczej zaleca sie rozpocząć od młynka. Zawsze będziesz mógł sobie jakiś napar przyrządzić. Ekspres bez dobrego młynka wiele nie zdziała.

Offline Lukasz01

« Odpowiedź #25 dnia: 05 Lipiec 2017, 21:07:09 »
Idac tym tokiem myślenia jakiś tam napar bez młynka tez uzyskam w ekspresie a wole mieć w czym zrobić kawę niż mieć młynek ale nie mieć w czym zrobić kawy w nim zmielonej

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Lipiec 2017, 21:20:55 »
Dajcie człowiekowi kupić sprzęt :)
Ekspres super na start.
Młynek, typowy entry level, ale zmieli pod espresso. Jeżeli za tą cenę to 1-2 latek w dobrym stanie to bierz. Jak starszy albo zniszczony szukaj dalej.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Lipiec 2017, 21:24:12 »
Ustawiam timery po zmianie kawy, a później mam spokój
A jaką masz dokładność mielenia (w sensie rozrzutu wagi przemiału)? U mnie się zdarza +/- 0,2 a nawet 0,4 grama (chyba zależnie od kawy). Zauważyłem też, że dla różnych kaw waga przemiału jest różna. Nie mówiąc o tym, że po zmianie grubości przemiału waga również się się zmienia.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Lipiec 2017, 21:29:07 »
jakiś napar

Idac tym tokiem myślenia jakiś tam napar bez młynka tez uzyskam w ekspresie a wole mieć w czym zrobić kawę niż mieć młynek ale nie mieć w czym zrobić kawy w nim zmielonej

Jakiś napar, w sensie inną metodą, a nie gorszy. Lepszą kawę zrobisz mając kawę młynek i szklankę, niż w ekspresie bez młynka.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Lipiec 2017, 21:37:14 »
A jaką masz dokładność mielenia (w sensie rozrzutu wagi przemiału)? U mnie się zdarza +/- 0,2 a nawet 0,4 grama (chyba zależnie od kawy).

Kiedyś sprawdzałem kilka mieleń, to było 0,1 g. Chodzi mi o K30.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi