Autor Wątek: Saeco incanto classic Ustawienia młynka  (Przeczytany 9398 razy)

Offline mikus1987

• Ekspres: saeco incanto classic
Saeco incanto classic Ustawienia młynka
« dnia: 15 Czerwiec 2017, 11:40:58 »
Witam,
na wstępie witam forumowiczów i miłośników kawy:)

Od wczoraj posiadam ekspres automatyczny saeco incanto classic. I mam do was pytanie.
Używając kawy 100% arabica w ziarnach, jaką polecacie grubość mielenia ustawić w mlynku?
Młynek ma regulację od 0 do 18. serwisant, u którego był ekspres kilka dni temu w naprawie (wymiana zaworu) również regulował młynek,
ustawił go na poziom 11 i powiedział, żeby najlepiej tak go zostawić, bo to najbardzie uniwersjalny i optymalny stopień mielenia.
Mówił, że sam posiadał taki ekspres wiele lat, i był z niego bardzo zadowolony.

Do tej pory używalem kolbowego delonghi, więc kawę kupowałem już zmieloną espresso.
Najczęściej piję i najbardziej lubię typowe prawdziwe espresso. czarne bez dodatkow w małej filiżance do espresso.

Nie wiem jaki stopień młynka będzie najbardziej optymalny. Proszę o podpowiedź jak wy macie ustawione.
to jest mój pierwszy automatyczny ekspres, jest uzywany ale przeszedł naprawę i pełną konserwację mam nadzieję, że trochę mi posluży:)

ps. czy lepiej będzie kupować wodę źródlaną w butelkach do kawy czy dzbanek z filtrem i lać kranówkę?

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: Saeco incanto classic Ustawienia młynka
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Czerwiec 2017, 08:47:14 »
W automatach z reguły najlepiej skręcić młynek na najdrobniejsze mielenie, ale wszystko zależy od kawy i tego co chciałbyś mieć w filiżance. Regulacja grubości jest po to by regulować, dlatego najlepiej jak trochę popróbujesz i wybierzesz grubość mielenia najlepszą dla siebie i Twojej kawy :)

Co do wody moim zdaniem lepiej dzbanek filtrujący
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwiec 2017, 10:30:48 »
Od wczoraj posiadam ekspres automatyczny saeco incanto classic. (...) Najczęściej piję i najbardziej lubię typowe prawdziwe espresso.
jeśli lubisz espresso no to czemu wybrałeś plastikowy automat, który nie nadaje się do tego typu kawy? Nie zastanowiło Cię nigdy czemu w kawiarniach NIE używa się takich automatów?
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwiec 2017, 10:36:35 wysłana przez grex »

Offline mikus1987

• Ekspres: saeco incanto classic
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwiec 2017, 11:55:40 »
Jak wspomniałem zamieniłem kolbowe delonghi na automat, ponieważ już brakuje mi czasu na bawienie się z robieniem każdej kawy osobno jakiś czas;) do tego jak przychodzi rodzina to zrobienie np. 5-6 latte zajmowało pół godziny:) albo dlużej;) hehe do tego wiecznie rozsypana kawa itd. No i przed pracą jak zawsze mało czasu, jak robiłem sobie espresso było to nieporęczne.
A tak stwierdziłem, że będzie szybciej. Może nie aż tak smacznie jak z kolby, ale zawsze szybciej i wygodniej:)

Co do wody, znalazłem w auchan wodę źródlaną z jeszcze mniejszą zawartością niż żywiecki kryształ. Bo madokładnie 202mg/l (kryształ żywiecki ma 250mg/l)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Czerwiec 2017, 16:44:00 »
To wszystko tłumaczy, myślę, że będziesz zadowolony z tego automatu :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi