Autor Wątek: Lelit Anita PL042TEMD vs ASCASO Dream + Eureka Mignon  (Przeczytany 13877 razy)

Offline Fugazus

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Nuova Simonelli Grinta
Odp: Lelit Anita PL042TEMD vs ASCASO Dream + Eureka Mignon
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Czerwiec 2017, 22:26:13 »
Jestem ciekaw jak się temat rozwinie. Też powoli się rozglądam za sprzętem, który pozwoli w miarę ogarnąć 2 latte. Na youtubie mnóstwo filmików, gdzie spokojnie ekspresy z jednym bojlerem/termo-blokiem  dają rade. Nawet mam wrażenie, że łatwiej się rozwijać przy ekspresie z termo-blokiem - gdyż ekspresy z wymiennikiem HX czy dużym bojlerem trudno jest początkującemu ogarnąć. Osobiście myślałem o Oscarze - ale sporo osób piszę, że ciężko im prawidłowo przygotować mleko do latte art (mocno schładzają mleko, mrożą kubki itd, żeby kupić kilka sekund zanim mleko się przegrzeje). Jest też filmik jak ktoś spokojnie na Ascaso Dream - robi 2 latte art (spienia mleka w sumie jakieś 600ml). Ekspres z młynkiem - sporo osób kategorycznie odradza. Ale np. moja druga połowa jak mi pozwoli wydać 2-3tys. na ekspres, a ja wydam 4tys bo jeszcze młynek - to zginę śmiercią męczennika. A jak przemycę młynek z ekspresem - to jakoś tak łatwiej mam nadzieję to przyjmie (choć wolałbym młynek oddzielnie).

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Czerwiec 2017, 22:40:41 »
Jeśli komuś smakuje mielonka sklepowa i "ekspresso z pianką" z marketowej kolby za 250 zł to nie widzę w tym nic złego. Z gustami się nie dyskutuje...

Dnia 10.03.2017 color1 napisałeś:
"moja stała norma teraz to 2 x single (16-17gr)
na początku mojej zabawy z nowym ekspresem piłem na podwójnym sitku 3 x doppio i zacząłem odczuwać dziwne problemy... "

Wtedy też z tym nie dyskutowaliśmy.
Teraz jest to 14 / 7 ? I odradzanie innym ASCASO bo Tobie coś nie wychodzi ?

A dopiero co w wątku "Pomóż mi robię espresso" resco napisał:
1. Jak na razie ćwiczę na podwójnym sitku z kawą z Coffe Republic - Blue Republic i pierwsze moje pytanie dotyczy dozy. Doczytałem się, że dozę należy potraktować jako wartość wyjściową i do niej dobierać grubość przemiału i siłę ubicia i tak też zrobiłem. Zmieliłem taką ilość kawy aby po ubiciu górny rant tempera znajdował się na wysokości górnej krawędzi sitka a dodatkowo sprawdziłem to metodą z pięćdziesięciogroszóką (po ubiciu położyłem monetę na kawę i założyłem kolbę i moneta zostawiła delikatny ślad na kawie, stawiam, że było to ok 1/3 jej grubości). Okazało się, że ilość potrzebna do uzyskania takiego poziomu w sitku to 19 gr  :o Nie sądzicie, że to może troszkę za dużo? Wiem, że rzadko spotyka się sitka w których mieści się 14 gr ale 19 trochę mnie niepokoi  :-(

Piomic odpisał - 19 g jest OK!
Jak widać dla jednego OK a dla innego nie.

Fugazus, jeśli masz czas i ochotę to zapraszam na Spotkanie Forumowe w Łodzi. Będzie u nas wykonywany pokaz latte art przez Mistrzynię Polski Agnieszkę Rojewską na profesjonalnym ekspresie a także przez Grzegorza na ekspresie DREAM.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Fugazus

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Nuova Simonelli Grinta
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Czerwiec 2017, 23:03:40 »
Bardzo dziękuje za zaproszenie. Bardzo bym chciał, niestety nie dam rady. Chciałbym spróbować zanim mnie espresso wciągnie na maksa. Na razie musi starczyć kawiarka i ręczny spieniacz. Ogarniam już 3 wzorki, przestałem slodzić kawe i nawet wypiłem espresso w kawiarni bez cukru tylko ze szklanką wody. Teraz następny krok - ekspres muszę tylko sprzedać rower szosowy i będę znał budżet.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Czerwiec 2017, 23:54:03 »
Cytuj (zaznaczone)
Nawet mam wrażenie, że łatwiej się rozwijać przy ekspresie z termo-blokiem - gdyż ekspresy z wymiennikiem HX czy dużym bojlerem trudno jest początkującemu ogarnąć.
Wadliwe wrażenie. Rok temu jako początkujący kupiłem Bezzera Magica S PID z HX-em. To tylko sama przyjemność dochodzić do espresso. Więcej mi sprawiał problemów drugi młynek Nuova Simonelli MDX On Demand. Ale i jego można opanować w domu. Nie wiem na czym miałaby polegać ta trudność z ogarnięciem HX-a ? Sercem jest młynek. Jeżeli dobrze zmielisz dobrą kawę to zrobienie espresso w HX-ie nie zajmie wiele czasu.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Czerwiec 2017, 07:07:55 »

To tylko sama przyjemność dochodzić do espresso. (...) Nie wiem na czym miałaby polegać ta trudność z ogarnięciem HX-a ?

O to to to...
Ale koledzy kilka wątków w bok zaraz Ci wytłumaczą że to same problemy bo temperatura zła, woda nieświeża i co tam jeszcze wymyślą. Czasem mam wrażenie że ci dwaj haiksa widzieli tylko na obrazku, i to niewyraźnym.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Czerwiec 2017, 08:02:35 »
 :smiech:

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Czerwiec 2017, 09:39:13 »
Ale koledzy, tu nie chodzi o ogarnięcie espresso (chociaż jest to element podstawowy i niezbędny) ale o opanowanie spieniania mleka na latte art dla osoby początkującej.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Czerwiec 2017, 10:15:41 »
Ale koledzy, tu nie chodzi o ogarnięcie espresso (chociaż jest to element podstawowy i niezbędny) ale o opanowanie spieniania mleka na latte art dla osoby początkującej.
Spienianie mleka jest prościutkie. Wystarczy kilka filmików i kilka prób. Gorzej jest z "latte arte".

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Czerwiec 2017, 12:55:38 »
każda osoba początkująca, z czasem staje się osobą zaawansowaną... ;)

ale żeby nie być całkiem na nie - w ascaso jest system stałej (w miarę stałej) pary gdyż woda jest dozowana do thermobloku i podgrzewana (w trybie pary) czego nie uświadczysz w marketowych kolbach za 250 zł

@Janusz - chciałbym na tym ekspresie osiągnąć "sztukę" robienia wzorcowego espresso (zarówno z 14 jak i 7 gr) ale niestety - NIE DA SIĘ.
o ile da się poprawić efekt dozą na podwójnym sitku (czyli minimum 16g),  tak pojedyncze sitko jest praktycznie bezużyteczne... a i tak ekstrakcja jest daleka do ideału.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwiec 2017, 12:57:57 wysłana przez color1 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Czerwiec 2017, 14:15:17 »
Co to jest "wzorcowe espresso" ? Masz na myśli wzorzec INEI ? Odnosi się on do profesjonalnych maszyn a nie domowego użytku. To po pierwsze. Po drugie będąc często we Włoszech rzadko spotykałem się z wykonywaniem espresso z pojedynczego sitka i pojedynczej wylewki. Najczęściej wykonywane było z podwójnego sitka i podwójnej wylewki do dwóch filiżanek jednocześnie. Zdaje się że podobnie jest na Mistrzostwach. Dlaczego ? Bo tam nikt nie waży kawy wsypując ją do sitka. Stosują podwójne sitko o gramaturze 16 g i lejąc na dwie filiżanki jednocześnie uzyskują w każdej z nich napar z 8 gramów kawy. Chcąc uzyskać dobre espresso z pojedynczej dozy trzeba zmienić grubość mielenia na młynku. Inaczej młynek powinien być ustawiony pod doppio a inaczej pod espresso z pojedynczego sitka. Opisana metoda nie wymaga co chwila wprowadzania zmian grubości mielenia. Najwyżej jedna doza pójdzie do zlewek.
Pozwolisz, że zacytuję:
 "To guarantee consumers who choose to drink espresso at coffee bars bearing this mark, a strict technical specification has been issued, requiring the use of a certified coffee blend, certified equipment (machine and grinder-dispenser) and licensed personnel. The compliance of the three conditions above is supervised by the experts of the Italian Espresso National Institute and by the auditors of the Certifying Body."

Jak więc widać wzorcowe espresso według INEI musi być wykonane z certyfikowanej mieszanki kawy, na certyfikowanym wyposażeniu (ekspres do kawy i młynek) oraz przez licencjonowany personel. Zgodność z powyższymi warunkami jest nadzorowana przez ekspertów włoskiego Instytutu Espresso i przez audytorów jednostki certyfikującej. Nie sądzę abyś w domowych warunkach spełnił te wymagania. Powiem więcej - nie wszyscy producenci kaw, profesjonalnych ekspresów do kawy oraz profesjonalnych młynków posiadają certyfikaty INEI. Poza tym INEI jest tylko jedną z organizacji zajmujących się tematyką espresso. To jest nieco podobnie jak u nas z różnymi rodzajami certyfikatów krążących po firmach: Rzetelna Firma, Laur Konsumenta itp. W gruncie rzeczy chodzi o to aby dana firma zapłaciła za ten certyfikat...
Faktem jest, że aby dany producent mógł się zareklamować użyczając np. ekspres do kawy na Mistrzostwa Świata Baristów to musi on posiadać certyfikat. Co nie znaczy wcale (przynajmniej moim zdaniem), że ekspres innej firmy nie zrobi równie dobrego espresso i nie spełnia warunków INEI. Po prostu ta firma mogła nie starać się certyfikat.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Czerwiec 2017, 15:45:17 »
null taki fetysz i to zawsze na punkcie ekspresu[/quote]Zobacz, jakie te HXy błyszczące ...

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Czerwiec 2017, 22:44:29 »
Inaczej młynek powinien być ustawiony pod doppio a inaczej pod espresso z pojedynczego sitka.
Niezupełnie. Dobierając dozę da się spokojnie uzyskać poprawne espresso przy tym samym mieleniu na pojedynczym i podwójnym sitku jednocześnie. Owszem, nie będzie to 7g i 14g. Owszem, różnice w smaku mogą się pojawić, ale oba będą poprawne i smaczne. Oczywiście wiele zależy od sitek, szczególnie tego pojedynczego, jak są wyprofilowane.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Czerwiec 2017, 22:53:27 »
W tym zakresie - pełna zgoda. Ale z Twoim zastrzeżeniem - różnice w smaku będą. No i chodziło o te magiczne 14 g i 7 g.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwiec 2017, 22:56:25 wysłana przez Janusz »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Czerwiec 2017, 09:47:01 »
magiczne 14 g i 7 g
No właśnie, magiczne to właściwe słowo. Smak się liczy, magia dla magików (ze dwóch czy trzech się tu znajdzie).

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Czerwiec 2017, 23:32:03 »
Przy najbliższej okazji (niestety tym razem w Łodzi) nie omieszkam rzucić wyzwania i poprosić o prezentację robienia udanego naparu 25ml espresso (pal licho z 7 czy 8 czy 9g) na pojedynczym sitku Ascaso.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi