Jeśli komuś smakuje mielonka sklepowa i "ekspresso z pianką" z marketowej kolby za 250 zł to nie widzę w tym nic złego. Z gustami się nie dyskutuje...
Dnia 10.03.2017 color1 napisałeś:
"moja stała norma teraz to 2 x single (16-17gr)
na początku mojej zabawy z nowym ekspresem piłem na podwójnym sitku 3 x doppio i zacząłem odczuwać dziwne problemy... "
Wtedy też z tym nie dyskutowaliśmy.
Teraz jest to 14 / 7 ? I odradzanie innym ASCASO bo Tobie coś nie wychodzi ?
A dopiero co w wątku "Pomóż mi robię espresso" resco napisał:
1. Jak na razie ćwiczę na podwójnym sitku z kawą z Coffe Republic - Blue Republic i pierwsze moje pytanie dotyczy dozy. Doczytałem się, że dozę należy potraktować jako wartość wyjściową i do niej dobierać grubość przemiału i siłę ubicia i tak też zrobiłem. Zmieliłem taką ilość kawy aby po ubiciu górny rant tempera znajdował się na wysokości górnej krawędzi sitka a dodatkowo sprawdziłem to metodą z pięćdziesięciogroszóką (po ubiciu położyłem monetę na kawę i założyłem kolbę i moneta zostawiła delikatny ślad na kawie, stawiam, że było to ok 1/3 jej grubości). Okazało się, że ilość potrzebna do uzyskania takiego poziomu w sitku to 19 gr

Nie sądzicie, że to może troszkę za dużo? Wiem, że rzadko spotyka się sitka w których mieści się 14 gr ale 19 trochę mnie niepokoi
Piomic odpisał - 19 g jest OK!
Jak widać dla jednego OK a dla innego nie.
Fugazus, jeśli masz czas i ochotę to zapraszam na Spotkanie Forumowe w Łodzi. Będzie u nas wykonywany pokaz latte art przez Mistrzynię Polski Agnieszkę Rojewską na profesjonalnym ekspresie a także przez Grzegorza na ekspresie DREAM.