Autor Wątek: Bezzera ciśnienie pompy  (Przeczytany 3406 razy)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Bezzera ciśnienie pompy
« dnia: 03 Czerwiec 2017, 10:30:40 »
Mam Bezzerę Magica S PIS. Nie wiem czy użytkownicy Bezzer też tak mają.
Włączam ekspres i po pół godzinie ekspres jest rozgrzany, ale ciśnienie pompy w stanie spoczynku wskazuje na 12 bar. Wg instrukcji, gdy ekspres nie pracuje, ciśnienie pompy winno być bliskie 0 lub 2 (punkt wyjściowy).
U mnie dopiero po ok. 1,5 - 2 godzinach używania Bezzery ciśnienie na pompie spada w stanie spoczynku do 2 bar.
Tak samo po ekstrakcji kawy i odpięciu kolby ciśnienie pompy wskazuje dalej 10-12 bar. Muszę spuścić wodę przepłukując sitko i ciśnienie spada do 2 bar.
Chyba to taka uroda.
Wygląda, że ciśnienie pompy zależy od ogólnego rozgrzania Bezzery.
Teraz dla siebie wiem, że jak ciśnienie pompy spadnie do 2 bar to ekspres jest prawidłowo rozgrzany.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Bezzera ciśnienie pompy
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwiec 2017, 15:33:44 »
Włączam ekspres i po pół godzinie ekspres jest rozgrzany, ale ciśnienie pompy w stanie spoczynku wskazuje na 12 bar.

Dobrze, że nie ma 20 bar. Masz 12 bar, bo ot tej wartości zaczyna działać zawór bezpieczeństwa. Praktycznie ten zawór zaczyna działać od niższej wartości bar.

U mnie dopiero po ok. 1,5 - 2 godzinach używania Bezzery ciśnienie na pompie spada w stanie spoczynku do 2 bar.

Tak samo po ekstrakcji kawy i odpięciu kolby ciśnienie pompy wskazuje dalej 10-12 bar. Muszę spuścić wodę przepłukując sitko i ciśnienie spada do 2 bar.

Napływa świeża woda{zimna} wiec ciśnienie spada. Ta woda co miała  120-130 stopni, wyleciała przez grupę.

Chyba to taka uroda.

Fizyka, jest to normalne, bo nie ma cyrkulacji.

Wygląda, że ciśnienie pompy zależy od ogólnego rozgrzania Bezzery.

Ciśnienie z pompy to 1 rzecz, ciśnienie w układzie to 2 rzecz.
Tej pierwszej nie ma potrzeby bać się, ale te drugie ciśnienie może doprowadzić do tego, że HX wyleci w kosmos. Dosłownie.

Mówię ogólnie, tego ekspresu nie mam przed sobą.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwiec 2017, 21:11:16 »
Tu filmik pokazujący w czym problem. W mnie w czasie ekstrakcji jest 12 bar, ale po niej też nie spada do 0.

Offline _ADAM_ Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP (na sprzedaż); Gaggia Baby Class D, Jura F90
  • Młynek: Gaggia/Macap M5D Plus; Wilfa
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Czerwiec 2017, 23:21:51 »
Tedi'ego trochę poniosło w swoich teoriach ;-)
@Hlary - zarówno u Ciebie, jak i na załączonym filmie problemem (na 95%) jest sam manometr - albo jest uszkodzony, albo do rurki od manometru dostał się jakiś śmieć/paproch/kamień i zakłóca jego prawidłowe wskazanie.
Wystarczy przeanalizować układ hydrauliczny ekspresu, żeby widzieć, że nie ma takiej opcji, żeby po zakończeniu ekstrakcji i wyłączeniu pompy w układzie było ciśnienie 12 bar'ów. Opuszczenie dźwigni na grupie (mowa o E61) powoduje wyłączenie pompy i zrzut ciśnienia do tacy ociekowej (w ekspresach z innymi grupami funkcję tę pełni elektrozawór 3-drożny). Jeśli ciśnienie nie schodzi do zera, to jedynym wytłumaczeniem jest "ciało obce" w obwodzie manometru, które blokuje zejście ciśnienia.
Niejednokrotnie spotkałem się już z podobnymi przypadkami w ekspresach (również fabrycznie nowych), gdzie włosi  podczas produkcji nałożyli za dużo kleju przy skręcaniu, w efekcie czego po rozgrzaniu ekspresu klej blokował wejście do manometru, który zwyczajnie świrował.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Czerwiec 2017, 00:21:14 »
U mnie manometr tez tak się zachowuje. Dodatkowo da się prosto zejść do zera: wystarczy wyłączyć ekspres i dźwignię przestawić do położenia w jakim robi się kawę (włączona ekstrakcja). Zaczyna z sitka kapać woda, a ciśnienie wskazywane przez manometr spada. Przełączenie dźwigni na zrzut do tacki nic nie daje...
Widocznie nazwa "Magica" nie jest przypadkowa ;)

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Czerwiec 2017, 09:15:29 »
Tu filmik pokazujący w czym problem. W mnie w czasie ekstrakcji jest 12 bar, ale po niej też nie spada do 0.

Widocznie w dobrej kondycji masz Ulkę. Ciśnienia nie puszcza.  :mhh: Wiec manometr pokazuje wartość jaka jest w układzie.
Co do instrukcji pokazanej na filmiku, może być to 1 instrukcja do kilku ekspresów. :mhh: Albo taka co będzie pasować objawom zużytej w jakimś tam stopniu Ulki.  :mhh: Czyli naprawa na gwarancji {pompa} jest niezasadna.  :mhh:
Co do tego, że ciśnienie "samo" rośnie, zawieś ekspres do serwisu żeby sprawdzili i odczytali ciśnienie na odłączonej grzałce.
W tym przypadku sprawdzi się ciśnienie wytwarzane z samej pompy.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Czerwiec 2017, 12:49:15 »
Żeby po ekstrakcji ciśnienie nie spadało do 0 wystarczy że za pompą a przed manometrem będzie zawór jedno drożny czy jak on się tam nazywa. A potem woda zamknięta w takim układzie HX będzie się jeszcze trochę nagrzewać, poduszka powietrzna tam pewnie mała lub żadna więc ciśnienie może "samoczynnie" rosnąć

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Czerwiec 2017, 13:26:48 »
Przełączenie dźwigni na zrzut do tacki nic nie daje...
Bo zrzut do tacki otwiera drogę z grupy, do tacki. Droga z HXa do grupy jest zamknięta. W innym wątku pisałem, że manometr jest pewnie włączony przed HXa, żeby pracował tylko na zimnej wodzie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi