Autor Wątek: Saeco Aroma - para wydostaje się uchwytem kolby  (Przeczytany 3283 razy)

Offline maniek21

• Ekspres: Lelit Anna
  • Młynek: Demoka M205
Saeco Aroma - para wydostaje się uchwytem kolby
« dnia: 02 Czerwiec 2017, 22:08:42 »
Cześć.
Mam problem z moim Saeco Aroma.
Po wciśnięciu przycisku spieniania, para zaczyna wydostawać się uchwytem kolby. Oczywiście jeżeli przekręcę pokrętło od dyszy to można w miarę normalnie spieniać.
Jaka może być tego przyczyna?
Sytuację dokładnie obrazuje znaleziony przeze mnie film na YouTubie: "Saeco Aroma Steel Problem".

W komentarzach piszą by odkamienić, ewentualnie wyjąć jakąś kulkę. Domyślam się, że chodzi o tą kulkę ze sprężynką tuż pod boilerem (nie wyciągałem nigdy tego).
Dodam, że nigdy nie miałem takiego problemu w Saeco Poemia, a to wewnętrznie ten sam ekspres właściwie.

Offline _ADAM_ Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP (na sprzedaż); Gaggia Baby Class D, Jura F90
  • Młynek: Gaggia/Macap M5D Plus; Wilfa
Odp: Saeco Aroma - para wydostaje się uchwytem kolby
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwiec 2017, 23:26:16 »
Przyczyny mogą być dwie - kamień na "grzybku" zamykającym wyjście z grupy (to właśnie ta "kulka" ze sprężynką opisywana w komentarzach pod filmem), przez co "grzybek" jest nieszczelny i para wydostaje się przez grupę. Druga przyczyna to pęknięcie sprężynki dociskającej grzybek. Jeśli para zaczyna wychodzić przez grupę po kilku sekundach od włączenia przycisku pary, to raczej tylko kamień, a jeśli niemal od razu po załączeniu to pęknięta sprężyna. Odkręć sitko w grupie, potem wykręć tulejkę, która trzyma grzybek ze sprężynką i będziesz wiedział, która przyczyna wystąpiła u Ciebie.
Powodzenia.

Offline maniek21

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwiec 2017, 15:17:37 »
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, zabiorę się do niego jutro.
Czym bezpiecznie odkamieniać? Stary ekspres odkamieniałem kwaskiem cytrynowym.

Offline maniek21

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwiec 2017, 21:44:23 »
Przyczyny mogą być dwie - kamień na "grzybku" zamykającym wyjście z grupy (to właśnie ta "kulka" ze sprężynką opisywana w komentarzach pod filmem), przez co "grzybek" jest nieszczelny i para wydostaje się przez grupę. Druga przyczyna to pęknięcie sprężynki dociskającej grzybek. Jeśli para zaczyna wychodzić przez grupę po kilku sekundach od włączenia przycisku pary, to raczej tylko kamień, a jeśli niemal od razu po załączeniu to pęknięta sprężyna. Odkręć sitko w grupie, potem wykręć tulejkę, która trzyma grzybek ze sprężynką i będziesz wiedział, która przyczyna wystąpiła u Ciebie.
Powodzenia.

Odkamieniłem cały ekspres odwapniaczem (nie kupowałem oryginalnego Saeco).
Wyjąłem zawór wraz z "cylinderkiem", a w otwór wlałem trochę odwapniacza.
Obecnie przelałem ekspres dwoma zbiornikami wody i włączyłem parę. Poleciało trochę na początku i ustało, ewentualnie leci bardzo malutko, bo wypluło trochę wody i się uspokoiło.
Rozumiem w takim razie, że docelowo pewnie będę musiał kupić nowy zaworek. Widzę, że około 30zł taka przyjemność.
Na pewno problem jednak ustąpił w 99%. Bardzo dziękuję za pomoc.

Offline _ADAM_ Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP (na sprzedaż); Gaggia Baby Class D, Jura F90
  • Młynek: Gaggia/Macap M5D Plus; Wilfa
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Czerwiec 2017, 00:11:19 »
Jak już wyjmowałeś zaworek ze sprężynką, to dobrze jest wyczyścić jego "gniazdo", czyli miejsce w którym gumka styka się z powierzchnią metalu - czasem zostają w tym wgłębieniu zgrubienia z kamienia, których odkamieniacz nie jest w stanie dokładnie usunąć. Najlepiej wyrównać powierzchnię wiertłem o odpowiednio dobranej średnicy (tylko nie przy użyciu wiertarki, a obracając nim delikatnie ręcznie).
Możliwe, że zaworek (gumka/grzybek) jest już zużyty (wygnieciony) i to też może być przyczyną nieszczelności - wtedy tylko wymiana.

Pozdrawiam

Offline maniek21

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Czerwiec 2017, 08:33:37 »
Gniazdo wyczyściłem w miarę dokładnie, kamień się rozpuścił.
Zaworek pewnie profilaktycznie trzeba będzie wymienić w najbliższym czasie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi