Autor Wątek: fiorenzato f64 evo CZY eureka olympus 75e?  (Przeczytany 9811 razy)

Offline jaadam

• Ekspres: chemex, drip v60, clever, aeropress, frenchpress
  • Młynek: Rhinowares Hand Coffee Grinder, Wilfa Svart CGWS-130B
fiorenzato f64 evo CZY eureka olympus 75e?
« dnia: 15 Maj 2017, 15:44:16 »
Witam,
Szukam młynka do Kawiarni. Spośród bardzo szerokiej oferty zostały mi dwa modele, nad którymi się zastanawiam:
1)Eureka Olympus 75E
2)Fiorenzato f64 Evo

Obydwa spełniają wszystkie podstawowe aspekty, na których mi zależy. Czy ktoś może mi doradzić na który powinnam się zdecydować?

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: fiorenzato f64 evo CZY eureka olympus 75e?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maj 2017, 17:22:05 »
Młynek z żarnami 75 mm, powinien nam zagwarantować lepszy przemiał niż 64 mm. Czy tak jest na przykładzie tych 2 młynków? Tego nie wiem.
Mam Macapa z żarnami 75 mm i Evo z 64 mm. Dokładnie jeszcze tych 2 młynków nie porównywałem między sobą. :redface:
Wiem, że Evo 64 i MXD są "słodziakami", bo dobrze{na mój smak}} "wyciskają" słodycz z kawy. Metoda  doppio.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maj 2017, 17:39:09 »
A czy miałeś jakieś doświadczenia ze "zgorzkniałymi" młynkami? :-D

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maj 2017, 17:42:41 »
Miklas, nie zaczynaj ;) Ja już się powstrzymuję od komentarzy :D

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maj 2017, 17:58:28 »
Przepraszam, musiałem :-D

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Maj 2017, 18:25:16 »

Tak. Po ok. 2 miesiącach użytkowania Graefa CM 800, kupiłem nowe EVO 64.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Maj 2017, 18:33:57 »

Tak. Po ok. 2 miesiącach użytkowania Graefa CM 800, kupiłem nowe EVO 64.

:picardpalm: :picardpalm: :picardpalm: :picardpalm:

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Maj 2017, 19:08:51 »
@Tedi
"Młynek z żarnami 75 mm, powinien nam zagwarantować lepszy przemiał niż 64 mm." ....

Tedi ,sama średnica żaren nie świadczy o klasie młynka.... oprócz żaren jest jeszcze wiele części w młynku, które złożone w całość maja zapewnić równomierny przemiał, bez zbytniego ogrzewania kawy.
Co z tego ze żarna będą wielkie jak podczas mielenia nie będą trzymać odległości miedzy sobą. Możesz mieć wtedy młyn z żarnami 120 mm i espresso nie wyjdzie takie jakiego się spodziewasz.
ps.To troche tak jak bys twierdził ,że kazdy silnik 2,5 litrowy jest lepszy od 2 litrowego. ;)

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Maj 2017, 19:10:22 »
@Tedi, masz jakiś sens pisania postów, czy po prostu lubisz przy swoim nicku mieć ich dużą liczbę?
Proszę podaj mi odpowiedź w jaki sposób młynek wpływa na to jakie ziarna do niego wsypiesz?  W jaki sposób młynek nadaje słodycz kawie? Wypowiadaj się wtedy kiedy masz do czegoś podstawę, a nie Twoje "wydaje" się. Zgadzam się, że w tym zestawieniu 75mm będzie lepsze w kawiarni niż 64, ale argument o słodyczy, którą uzyskuje się poprzez młynek w ogóle do mnie nie trafia.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Maj 2017, 19:35:50 »
W jaki sposób młynek nadaje słodycz kawie?

:hihihi: Jestem pewny, że nigdy nie doświadczysz tego smaku w kawie, tak samo nie zrozumiesz moich słów.  :hihihi:

Wiem, że Evo 64 i MXD są "słodziakami", bo dobrze{na mój smak}} "wyciskają" słodycz z kawy. Metoda  doppio.

------------------------------------

@Tedi
"Młynek z żarnami 75 mm, powinien nam zagwarantować lepszy przemiał niż 64 mm." ....

Cały cytat:

Młynek z żarnami 75 mm, powinien nam zagwarantować lepszy przemiał niż 64 mm. Czy tak jest na przykładzie tych 2 młynków? Tego nie wiem.

-----------------------------------------

Witam,
Szukam młynka do Kawiarni. Spośród bardzo szerokiej oferty zostały mi dwa modele, nad którymi się zastanawiam:
1)Eureka Olympus 75E
2)Fiorenzato f64 Evo

Obydwa spełniają wszystkie podstawowe aspekty, na których mi zależy. Czy ktoś może mi doradzić na który powinnam się zdecydować?

Dam Ci dobrą radę. Zadzwoń lepiej w parę miejsc, i szukaj porady u osób które się znają.
Na tym forum, jest tylko bicie piany.
Dla mnie koniec tematu.
Wolę żebyście nie wiedzieli, niż mi rację przyznawali. Cześć.

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Maj 2017, 19:41:15 »
Faktycznie, rzeczowo odpowiedziałeś na moje pytanie. Dzięki! 
@jaadam myślę, że jak spełniają podstawowe kryteria, to warto patrzeć na kolejne - cena, szybkość przemiału (zależy ile będzie kaw na raz) raczej 75 mm będą szybciej mieliły. Czy mówimy tylko o espresso czy też będą przelewy?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Maj 2017, 20:08:10 »
Z tą szybkością też nie warto się cackać... Kiedyś w naszej kawiarni robiliśmy po 500 kaw dziennie, mając do dyspozycji poczciwego dziś a wtedy świetnego Mazzera Super Jolly z tradycyjnym dozownikiem. Pracowaliśmy w trybie z pustym dozownikiem, dozując kawę ręcznie, na oko, na żądanie, bardzo precyzyjnie :). Wciąż jeszcze mamy dwa takie młyny i z nich aktywnie korzystamy.

Moje subiektywne 3 grosze na temat młynka Fiorenzato... Wady: strasznie ciężka regulacja stopnia zmielenia; niestety stopniowa regulacja; touchscreen zamiast guzików.

Eureka... Wady: problemy przy zmianie stopnia zmielenia na grubszy.

Zalety: oba młynki są OK, oba sprawdzą się przy dobrym ekspresie i przy dobrej, czułej obsłudze.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Maj 2017, 20:56:20 »
To chyba tak jak w muzyce należy więc szukać neutralnego w wyrazie i smaku młynka, tak żeby nie dosładzał albo nie dokwaszał ziarna  :smiech:
Stawiał bym w takim razie na analogowe i ręczne młynki bez cyfryzacji przemiału przez sterowanie  :jezyk:

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Maj 2017, 01:07:04 »
@Miklas @siewcu @PiotrekBM @flexooo
Poważnie? Znowu? Coście tacy w gorącej wodzie kąpani? Kolega wyraził swoją opinie (nie znajduję w niej nic z czym chciałbym polemizować), a armia już gotowa do szukania dziury w całym?! Proszę pójdźcie po szklankę zimnej wody za każdym razem gdy chcecie Tediemu odpisać.

Czy rozmiar ma znaczenie? Ma! jak np. w EK43 Czy zawsze ma znaczenie? Ano nie! jak np. w Comandante.

Czy młynek może być słodki? ano może. Wszystkie napary zaparzone z kawy zmielonej w Comandante są słodsze i czystsze niż z Wilfy np.

Czy zrobił się niepotrzebny OT? Zdecydowanie tak! A fakt, że piszę to ja, miłośnik OT i luźnego gadania na forum, powinien dać Wam do myślenia podwójnie.

Offline flexooo

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Maj 2017, 06:36:54 »
@donkiszot w temacie mamy odpowiedzieć na zadane przez nowego użytkownika pytanie, przynajmniej tak chciałbym aby było. Nie porównujemy tutaj średniej klasy młynków gastronomicznych do wyższej półki. Równie dobrze możemy podpowiedzieć koleżance aby w tym co bierze pod uwagę nie kupowała Graefa CM 800...
Mamy zestawienie, pytanie i spróbujmy dać odpowiedź... Przepraszam za niepotrzebne 3 grosze do OT.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi