Autor Wątek: Wysokość sitka prysznica E61 a IMS The Single 7,5 grama  (Przeczytany 12907 razy)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Wysokość sitka prysznica E61 a IMS The Single 7,5 grama
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Maj 2017, 18:46:20 »

Kawą w domu mocno zajmują się Australijczycy

A jakie mają wyjście? Do najbliższego sąsiada 2h jedziesz a do miasta z kawiarnią musisz brać samolot...

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Maj 2017, 19:18:35 »
Co do kompatybilności odnoszę wrażenie, że masz rację, ale w ten sposób Ascaso odrzuciło (choć wciąż się będę upierał, że to niedoróbka, a nie sabotaż) możliwość używania sitek IMSa i VST. Tyle, że może, jak powiedział kiedyś Janusz, na świecie to są proste ekspresy domowe, a tylko my ich używamy jako prawie high-endowego sprzętu.

W Steel Uno Prof, z 11.2016, na co dzień używam sitek VST 15g i 20g bez żadnego problemu.
IMS The Single 7,5 też używałem.

Zresztą VST to może być odpowiedź dla Ciebie, gdyż one mają większy "prześwit" między kawą a krawędzią sitka niż standardowe.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Maj 2017, 21:39:22 »
Zresztą VST to może być odpowiedź dla Ciebie
Dzięki, ale mam już sitka IMSa. Ponieważ obcięcie sitka prysznica jest dla mnie technicznie możliwe, to to zrobię.

Zaskoczyło mnie tylko, że ktoś w Barcelonie tak bardzo nie pomyślał.

Spojrzyj zresztą, że @Jerzyk, który nie ma Ascaso, też miałby kłopoty z używaniem The Single IMSa bez przetłoczenia (ridgeless). Kiedyś dyskutowaliśmy o odstępie kawy od sitka prysznica - okazuje się to być bardzo względne.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Maj 2017, 11:52:46 »
Sitko IMS nie ma określonej porcji kawy jak VST, jedyne co podają to wysokość i rekomendację na dany ekspres.
Wystarczy że popatrzysz na sitko, które jest takie same ale ma inne porcje kawy od ekspresu ;)

Nawet jak masz VST i przysznic jest nisko to musisz użyć mniejszej porcji.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Maj 2017, 14:06:31 »
Sitko IMS nie ma określonej porcji kawy jak VST, jedyne co podają to wysokość i rekomendację na dany ekspres.
Wiesz, sitka podwójne (B70 2TC H24 E na 12-18g i B70 2TC H28.4 E na 18-24g), kompatybilne z większością ekspresów są odrobinkę za niskie (jakieś 1,5mm) w moim wypadku. Sitka The Single LF1460300 (7,5g) i LF1460301 (9,0g) są w moim przypadku grubo za niskie - podniesienie prysznica o 3mm nie wystarczyło.
Sądziłem, że sitka tej samej serii będą pasowały do tych samych ekspresów, a tu kiszka z wodą. Dwa wymienione jako ostatnie sitka będą pasowały wyłącznie do ekspresów z prysznicem położonym bardzo wysoko.
« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2017, 14:10:34 wysłana przez Krakus »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Maj 2017, 16:35:10 »
Wiesz, sitka podwójne (B70 2TC H24 E na 12-18g i B70 2TC H28.4 E na 18-24g), kompatybilne z większością ekspresów są odrobinkę za niskie (jakieś 1,5mm) w moim wypadku. Sitka The Single LF1460300 (7,5g) i LF1460301 (9,0g) są w moim przypadku grubo za niskie - podniesienie prysznica o 3mm nie wystarczyło.
Sądziłem, że sitka tej samej serii będą pasowały do tych samych ekspresów, a tu kiszka z wodą. Dwa wymienione jako ostatnie sitka będą pasowały wyłącznie do ekspresów z prysznicem położonym bardzo wysoko.

[EDIT]
Znalazłem tego pdf-a. Wynika z niego, że IMS robi mnóstwo różnych sitek The Single o różnych wysokościach, co zupełnie nie przystaje do ich nominalnej wagi - sitko 22,5 ma wagę 7,5 albo 12g. Wygląda też, że Roger sprzedaje nie tę serię sitek The Single, co trzeba - sitko 7,5 grama / 19,5mm / LF1460300 jest po prostu do innego (nie wiem, jakiego, bo do antycznej Faemy Due też nie pasuje) ekspresu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi