Autor Wątek: Bezzera BZ10 S PM vs. Quick Mill Silvano - czas nagrzewania  (Przeczytany 5151 razy)

Offline kolend Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Macap M2M
Bezzera BZ10 S PM vs. Quick Mill Silvano - czas nagrzewania
« dnia: 27 Kwiecień 2017, 21:50:02 »
Zastanawiam się nad zakupem jednego z dwóch wymienionych w tytule ekspresów.

Bardzo zależy mi na krótkim czasie gotowości ekspresu do przygotowania pierwszego espresso. Czy ma ktoś doświadczenie i może powiedzieć jaka jest realna różnica?

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Bezzera BZ10 S PM vs. Quick Mill Silvano - czas nagrzewania
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwiecień 2017, 22:01:39 »
Kolego, albo nie czytasz swoich wątków, albo nie wiem o co chodzi, pisałem Ci już na ten temat tutaj:

https://r.tapatalk.com/shareLink?url=http%3A%2F%2Fforum%2Ewszystkookawie%2Epl%2Findex%2Ephp%3Ftopic%3D4126%2Emsg101095%2Emsg%23101095&share_tid=4126&share_fid=72823&share_type=t&share_pid=101095

Fizyki nie przeskoczysz.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline kolend Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwiecień 2017, 22:09:41 »
Czytałem, dzięki za odpowiedź. Tamten wątek nie wzbudził zbytniego zainteresowania. Zadałem pytanie inaczej, warto usłyszeć inne głosy. W każdym razie dzięki za zainteresowanie tematem. A swoją drogą, to ile nagrzewa się maszyna z E61 np. Rocket Appartamento w porównaniu z Bezzerą i Silvano?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Kwiecień 2017, 22:14:54 »
Czy teoretyczna, bo jednak nie słyszałem żeby ktoś zalecał krótsze nagrzewanie niż te pół godziny, różnica kilku minut ma jakiekolwiek znaczenie przy czasie rzędu pół godziny?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwiecień 2017, 22:57:29 »
A swoją drogą, to ile nagrzewa się maszyna z E61 np. Rocket Appartamento

Zapytaj się też, do ilu stopni nagrzewa się ta grupa.

Bardzo zależy mi na krótkim czasie gotowości ekspresu do przygotowania pierwszego espresso. Czy ma ktoś doświadczenie i może powiedzieć jaka jest realna różnica?

Tu masz temat o Bezzere BZ13 DE 

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4054.150

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Kwiecień 2017, 23:00:41 »
Domowy ekspres z termoblokiem potrafi się rozgrzać w 13 minut.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Kwiecień 2017, 23:04:14 »
Mój HX też to potrafi, ale czy zrobię wtedy smaczną kawę?

Marek.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Kwiecień 2017, 23:41:11 »
ale czy zrobię wtedy smaczną kawę?
Mam wrażenie, że tak. Temperatura wody na wylocie prysznica jest OK (czyli tyle, co ma być), portafilter też ma zadaną temperaturę (nie mówię o grupie, tylko o wpiętym w nią portafiltrze). Dłuższe wygrzewanie niczego w temperaturach nie zmienia. Ale to był przykład ekspresu domowego i to raczej specyficznego, bo z termoblokiem. HX-owi zajmie to pewnie więcej czasu, bo asymptotycznie musi dochodzić do zadanej temperatury, w termobloku można lekko oszukiwać, nagrzewając na początku do temperatury wyższej, niż ta końcowa.

Offline kolend Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Kwiecień 2017, 00:24:59 »
Mój HX też to potrafi, ale czy zrobię wtedy smaczną kawę?

Marek.
Chodzi mi o rozgrzanie danej maszyny (uwzględniając wielkość bojlera oraz rodzaj grupy) do właściwej dla niej temperatury.

Offline _ADAM_ Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP (na sprzedaż); Gaggia Baby Class D, Jura F90
  • Młynek: Gaggia/Macap M5D Plus; Wilfa
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Maj 2017, 20:53:20 »
Rozgrzanie ekspresu to nie czas potrzebny do wyłączenia grzałki przez presostat, ale czas porządnego nagrzania wszystkich elementów, przez które przepływa woda, a w szczególności korpusu grupy (nie zapominając o kolbie).
Wielokrotnie już było pisane, że w ekspresach HX z E61 minimalny, zalecany czas to 30min. - tyle potrzeba, żeby ten kawał żelaztwa (czyli E61) porządnie się wygrzał.
Oczywiście możesz próbować robić espresso już po 20 min., tyle że stabilną temperaturę będziesz miał przez pierwsze 5-7s ekstrakcji, a potem woda z każdą upływającą sekundą będzie coraz chłodniejsza, a przecież chodzi o to, żeby przez cały czas ekstrakcji, czyli 25-30s była utrzymana taka sama temp. wody.
Bezzera BZ10 nie ma grupy E61 tylko grupę Bezzery z elektryczną grzałką, więc czas gotowości tej maszyny będzie krótszy o jakieś 10min. od ekspresu z grupą E61, tylko pytanie, czy te 10min. oszczędności czasu jest aż tak istotne?

Offline kolend Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Maj 2017, 20:56:47 »
Dzięki za wpis. Decyzja została już podjęta. Wybrałem Rocketa Appartamento. I nie żałuję 😀 Jest przepiękny, robi świetną kawę a zabawa nim sprawia mi wielką przyjemność 😀

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi