Autor Wątek: Ekspres do małej kawiarni do 8-10 tys brutto  (Przeczytany 13401 razy)

Offline arcadio_micruzzi

Odp: Ekspres do małej kawiarni do 8-10 tys brutto
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Kwiecień 2017, 08:55:53 »
Jeszcze nie mam, ale jestem umówiony z lokalną palarnią na jakiś przyzwoity.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Kwiecień 2017, 09:32:18 »
No to ze 3-4 tyś. odlicz lub dolicz od/do budżetu ekspresowego.  ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Kwiecień 2017, 10:21:07 »
jakiś przyzwoity.

Martwi mnie, a raczej wzbudza czujność, słowo jakiś...

Doprecyzuj sobie czy to będzie z dozownikiem, czy on-demand. No i dowiedz się o producenta.

LMWDP #469

Offline arcadio_micruzzi

« Odpowiedź #33 dnia: 27 Kwiecień 2017, 10:52:00 »
Ale ja sie tutaj o ekspres pytam a nie o mlynek :) wole kupic mlynek pod ekspres a nie odwrotnie :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Kwiecień 2017, 11:01:17 »
- ASCASO BARISTA 2GR
W tym Ascaso można wyłączyć jedną grupę i używać tylko jednej Pytanie tylko jak z awaryjnością, dostępnością części i w ogóle jakie są opinie o tej firmie Ascaso?

Oj nie czytasz dokładnie kolego...BARISTA 2GR to klasyczny ekspres 2GR z wymiennikami ciepła. W tym ekspresie nie da się wyłączyć jednej grupy. Ja pisałem o tym przy modelu BAR 2GR Compact (inny niż BARISTA 2GR). Generalnie to obawiam się, że masz nieco za mało wiedzy na temat ekspresów i sądzisz że forum Ci pomoże w wyborze. Ja uważam, że wybór powinieneś dokonać sam poznając specyfikę każdej z możliwych maszyn w tym przedziale cenowym. Wbrew pozorom jest ich całkiem sporo do dyspozycji. Może nie wszystkie dostępne od ręki w Polsce. Ale są...Nie chcę Cię tu zasypywać markami i modelami. Wprowadzi Ci to tylko jeszcze większy mętlik w głowie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Kwiecień 2017, 11:03:11 »
Ale ja sie tutaj o ekspres pytam a nie o mlynek :) wole kupic mlynek pod ekspres a nie odwrotnie :)
No to błąd... Najlepszy z ekspres z kiepskim młynkiem nie zrobią dobrej kawy. Ekspres nie zastąpi niedociągnięć młynka... A nigdy nie wiesz co Ci sprzeda palarnia, jeśli będzie to sprzęt sprzedawany osobie, która nie ma wiedzy w tym temacie.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Kwiecień 2017, 11:08:19 »
Siewcu, kompletny zestaw to ekspres, młynek, kawa i człowiek który ją wykonuje. Kolega albo musi sam zdobyć wiedzę albo zatrudnić kogoś kto wie jak wykorzystać pozostałe elementy zestawu.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #37 dnia: 27 Kwiecień 2017, 11:09:10 »
Dokładnie, ale tutaj to wygląda tak, jakby elementy były składane po kolei. Tu polecą ekspres, do tego się dokupi jakiś młynek...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Kwiecień 2017, 11:19:47 »
I do tego wetknięty przez palarnię kawy. Nie daj Boże w dzierżawie za kawę...

Offline arcadio_micruzzi

« Odpowiedź #39 dnia: 27 Kwiecień 2017, 11:27:41 »
Bardzo dziekuje za wszytkie merytoryczne wpisy. Chcialbym tylko ponownie podkreslic, ze kawiarnia jest inwestycja poboczną do prowadzonej przeze mnie placówki. W związku z tym, a także z tym że nie stać mnie na ekspres i młynek za 20tys, muszę szukać czegos na moją kieszeń. Chcę się dobrze merytorycznie przygotować do rozmów z palarnią w moim mieście i móc im przedstawić kilka propozycji ekspresów, ktore sa na moja kieszen, aby mi dobrali odpowiedni mlynek. Dzieki Waszym wpisom posiadlem naprawde duzo wiedzy o ekspresach i nauczylem sie naprawde sporo. Kazdy dzien przynosi nowe przemyslenia i nowe pytania dlatego prosze o wyrozumialosv mojej niewiedzy. W temacie kaw nie jestem az tak zielony jakby sie moglo wydawac, ale i tak bedziemy przechodzic szkolenie i probnie parzyc kawe przez kilka tygodni przed otwarciem lokalu. Dzis wiem, ze ekspres jaki by spelnil moje potrzeby to: pompa rotacyjna, bojler wiekszy niz 2litry ale mniejszy niż 11, gdyz nie przewoduje wielkiego ruchu - chcialbym byc w stanie zaparzyc 10cappuccino na pod rząd. Ekspres chyba jednogrupowy, ze wzgledu na niewielki ruch jaki przewiduje i chyba niewykorzystanie dwóch grup, jeśli tyle bym miał. A zawsze po dwoch latach mozna wymienic mniejszy na wiekszy ;) Na sama maszyne planuje przeznaczyc 8-10tys, na mlynek tyle ile bedzie potrzeba ale w granicach rozsądku. Dzieki raz jeszcze za pomoc i wszytkie komentarze :)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #40 dnia: 27 Kwiecień 2017, 11:35:14 »
Może lepiej poszukaj sprzętu w innym miejscu, niż palarnia, od której chcesz brać kawę - a przynajmniej porównaj oferty. A sprzęt najlepiej kupować razem, i niekoniecznie taki, jaki Ci wybierze palarnia, która raczej będzie kierować się zarobkiem, a nie zadowolonym klientem...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Kwiecień 2017, 11:48:29 »
Ale odpowiadając na Twoje pytanie, ja wybrałbym Bezzerę.
Dlaczego?
Historia marki, wykonanie, wygląd, wolę napis "made in italy" jeśli mowa o kawie...

Zyniek, chętnie bym usłyszał jakieś inne argumenty na korzyść włoskich ekspresów w tym przedziale cenowym. Jakoś historia marki mnie nie przekonuje. Przykładowo ASCASO ma już ponad 50 lat historii. RENEKA 80 lat. Wygląd - znam dużo ciekawiej wyglądające. Wykonanie - nie raz nasi serwisanci pocięli się o nieogradowane krawędzie włoskich ekspresów. W hiszpańskich i francuskich takie przypadki się nie zdarzały. Wykonanie - we włoskich często brak jest zaworków odcinających ważne z punktu widzenia serwisowego elementy. Chyba że kierujesz się tylko napisem "made in Italy". Ale w takim razie czemu nie stosujesz / stosujemy wyłącznie włoskiej kawy ?

A co do zestawu to Siewcu słusznie napisał. Zestaw bowiem to nie tylko ekspres i mlynek. To także filtr zmiękczający wodę z głowicą, podstawa pod młynek z szufladą na fusy i akcesoria kawowe. Kupując wszystko w jednej, wyspecjalizowanej firmie będziesz miał na pewno ciekawsze ceny, doradztwo i serwis. Wątpię aby palarnia zapewniła Ci serwis zakupionego sprzętu.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Kwiecień 2017, 11:57:23 »
Bardzo dziekuje za wszytkie merytoryczne wpisy. Chcialbym tylko ponownie podkreslic, ze kawiarnia jest inwestycja poboczną do prowadzonej przeze mnie placówki. W związku z tym, a także z tym że nie stać mnie na ekspres i młynek za 20tys, muszę szukać czegos na moją kieszeń. Chcę się dobrze merytorycznie przygotować do rozmów z palarnią w moim mieście i móc im przedstawić kilka propozycji ekspresów, ktore sa na moja kieszen, aby mi dobrali odpowiedni mlynek. Dzieki Waszym wpisom posiadlem naprawde duzo wiedzy o ekspresach i nauczylem sie naprawde sporo. Kazdy dzien przynosi nowe przemyslenia i nowe pytania dlatego prosze o wyrozumialosv mojej niewiedzy. W temacie kaw nie jestem az tak zielony jakby sie moglo wydawac, ale i tak bedziemy przechodzic szkolenie i probnie parzyc kawe przez kilka tygodni przed otwarciem lokalu. Dzis wiem, ze ekspres jaki by spelnil moje potrzeby to: pompa rotacyjna, bojler wiekszy niz 2litry ale mniejszy niż 11, gdyz nie przewoduje wielkiego ruchu - chcialbym byc w stanie zaparzyc 10cappuccino na pod rząd. Ekspres chyba jednogrupowy, ze wzgledu na niewielki ruch jaki przewiduje i chyba niewykorzystanie dwóch grup, jeśli tyle bym miał. A zawsze po dwoch latach mozna wymienic mniejszy na wiekszy ;) Na sama maszyne planuje przeznaczyc 8-10tys, na mlynek tyle ile bedzie potrzeba ale w granicach rozsądku. Dzieki raz jeszcze za pomoc i wszytkie komentarze :)

No to jeszcze, jeżeli nie masz, będziesz potrzebował stację uzdatniania wody, filiżanki, tamper, odbijak, itepe.
Napisano Ci dobrze. Odpuść konszachty sprzętowe z palarnią. Po co chcesz się wiązać?Poszukaj używki, do której będzie ogarniający szybko serwis, doooobry młynek. Kawę kupisz wszędzie. Dzisiaj zamawiasz, jutro masz bez uwiązania do jednej dziury. Takich dywagacji to już tutaj było sporo. Poczytaj wątek o kawiarniach mobilnych, rowerowych. W sumie tematy zbliżone jeżeli chodzi o sprzęt.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Kwiecień 2017, 12:11:55 »
jakiś przyzwoity

A może chcesz raz a dobrze F83E :-)

Offline arcadio_micruzzi

« Odpowiedź #44 dnia: 27 Kwiecień 2017, 12:38:44 »
Fux, to bedzie mlynek uzywany i sprzedany a nie dzierzawiony. A kawe od nich biore od czterech lat. I wiem ze bede musial kupic cala reszte, prosze stick to the topic. Dzieki

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi