Autor Wątek: Ekspres do małej kawiarni do 8-10 tys brutto  (Przeczytany 13414 razy)

Offline arcadio_micruzzi

Odp: Ekspres do małej kawiarni do 8-10 tys brutto
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Kwiecień 2017, 15:21:36 »
@Tedi, a dlaczego akurat ten? A czy da się wyłączyć jedną grupę, w przypadku mniejszego ruchu, żeby pobór mocy był mniejszy?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Kwiecień 2017, 15:24:46 »
Tedi ma dziwne pomysły i teorie, na które nie ma zbytnio sensownych argumentów, więc jego propozycje traktuj z dużym dystansem i poczekaj, aż ktoś bardziej doświadczony i ogarnięty wypowie się na temat tego sprzętu.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Kwiecień 2017, 16:25:26 »
@Tedi, a dlaczego akurat ten? A czy da się wyłączyć jedną grupę, w przypadku mniejszego ruchu, żeby pobór mocy był mniejszy?

Tego ekspresu na oczy nie widziałem. A wspomniałem o nim, bo podobają mi się nie tylko jego parametry. Wyślę Ci zaraz PW.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #18 dnia: 26 Kwiecień 2017, 16:39:20 »
Ty już się lepiej o parametrach nie wypowiadaj, ostatnio zachwalałeś cudowną pompę w Graefie, lepszą od innych, która okazała się być zwykłą Ulką stosowaną w wielu ekspresach.

arcadio_micruzzi - Tedi to nie jest dobry doradca czegokolwiek na tym forum. Lepiej słuchaj innych osób, które potrafią użyć SENSOWNYCH argumentów na (nie)korzyść sprzętu, a nie teoretyka, który wbił na forum i próbuje wszystkim wytłumaczyć, że on jako jedyny ma rację. Podważa wszystkie znane fakty, próbując je obalić teoriami, które rozumie tylko on. Nie jest to osoba, której warto słuchać jeśli chodzi o cokolwiek związane z kawą.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Kwiecień 2017, 16:42:57 »
Wystarczającą "rekomendacją" jest stwierdzenie @tedi, że ekspresu na oczy nie widział. Ale poleca...

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Kwiecień 2017, 16:45:14 »
kulka, ale wiedząc o tym jakich on argumentów używa i jak one są(w pewien sposób) natarczywe, to osoba, która pyta o sprzęt, na którym się nie zna, może w te jego bzdury uwierzyć... A on potem pieniędzy nie odda, jak się okaże, że ten sprzęt to straszny badziew. Albo się okaże, że to sprzęt sprzedawany przez jakiegoś znajomego, a on ma prowizję od sprzedaży...
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2017, 16:47:29 wysłana przez siewcu »

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Kwiecień 2017, 16:52:23 »
siewcu, chyba nikt nie bierze na poważnie rekomendacji osoby, która polecanego ekspresu nie widziała, nie dotknęła, nie pobawiła się. Znaczy się, mam nadzieję. Dobra, nie bijmy więcej piany, bo Tedi pewnie tylko na to czekał. @arcadio_micruzzi, idź macać ekspresy do kawiarni, albo popytaj/poczekaj na zasadniejsze wypowiedzi.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Kwiecień 2017, 16:55:19 »
kulka, siewcu. Myślę, że wystarczy. f. ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline arcadio_micruzzi

« Odpowiedź #23 dnia: 26 Kwiecień 2017, 19:43:25 »
 Wielkie dzięki za wszystkie wpisy.

Jeszcze mam takie pytanie - gdyby chcieć brać dwugrupowy, to który byście sugerowali?

- Bezzera C2013 PM 2GR
- ASCASO BARISTA 2GR

?
Dodam tylko, że nie spodziewam się bardzo dużego ruchu i właśnie mam wahania co do ilości grup. W tym Ascaso można wyłączyć jedną grupę i używać tylko jednej Pytanie tylko jak z awaryjnością, dostępnością części i w ogóle jakie są opinie o tej firmie Ascaso?

Jeśli nie dwugrupowy, to przymierzam się do Profitec PRO 700 lub ROCKET R58 V3 Nowość 2017. W grę wchodzi też Bezzera BZ16 S DE, bo jest duużo tańsza i za tę cenę (różnicę) mógłbym mieć młynek. Tylko pytanie, czy oprócz automatycznego parzenia kawy (chyba tak się o tym mówi), Profitec i Rocket czymś się jeszcze różnią od Bezzery? Słyszałem, że Bezzera jest mniej stabilna jeśli chodzi o temperaturę (coś było o grupie 61, czy coś takiego?) - tylko nie bardzo rozumiem co to znaczy... Chciałbym pod rząd móc np. zrobić 6-9 cappuccino. Czy Profitec, Rocket i BZ16 dadzą radę?
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2017, 19:49:42 wysłana przez arcadio_micruzzi »

Offline Zyniek Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP
  • Młynek: Eureka Olympus 75E
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Kwiecień 2017, 20:54:40 »
Oba ekspresy (2gr.) wymienione przez Ciebie zrobią pewnie porównywalną kawe.

Ale odpowiadając na Twoje pytanie, ja wybrałbym Bezzerę.
Dlaczego?
Historia marki, wykonanie, wygląd, wolę napis "made in italy" jeśli mowa o kawie...

Pomyśl o o tych ekspresach ale w wersji 1gr. jeżeli twierdzisz, że 2gr to za dużo.
Tylko jak kawa Ci "podeżre" to będzie kłopot...

PRO 700, BZ16 i R58 to raczej dla zastosowań "home barista" ale przy niewielkim ruchu dałyby radę.

Stabilność temperatury i 6-9 cappu - mam ekspres o parametrach BZ16 i z 6-9 kawami mlecznymi byłby problem (mało komfortowe), podobnie pewnie jak z 700 i R58...

Pozdrawiam

Offline arcadio_micruzzi

« Odpowiedź #25 dnia: 26 Kwiecień 2017, 22:11:25 »
Dzieki Zyniek. A co to znaczy ze kawa podeżre? :) A czy ktos kojarzy firme LaMacatec?

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Kwiecień 2017, 22:49:02 »
Profitec 700 i R58 to dwubojlerowe ekspresy na pompie rotacyjnej.
Bezzera bz16 s to jednobojlerowy z Hx i z pompą wibracyjną. Inna klasa ekspresów.

Do gastromomii zdecydowanie bierz ekspres z pompą rotacyjną.
Bz 16 R jest na rotacyjnej .
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2017, 22:51:37 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Kwiecień 2017, 23:06:41 »
kawa podeżre, czyli zacznie się dobrze sprzedawać :)
@arcadio czy wiesz już jaką kawę chcesz parzyć? czy wiesz już jak przygotowywać kawę by była dobrze zaparzona? może warto zacząć od tego. Jak już opanujesz temat przygotowywania naparu, to będzie Ci łatwiej wybrać jaki ekspres potrzebujesz.
Bo tak mi się trochę wydaje, że chcesz kupić ekspres za 10 tys. ale nie wiesz za bardzo jak go obsługiwać.
U mnie w mieście, jest kawiarnia w której stoi piękna bezzera elisse 3-grupowa, ale dobrego espresso niestety tam nie uświadczysz, bo w młynku błyszczą się węgielki ;)
Poza ekspresem istotnym tematem jest też młynek, nie zapomnij o tym bardzo ważnym elemencie zestawu.
Napisz skąd jesteś, to na pewno dostaniesz podpowiedź gdzie się udać, by posmakować dobrej kawy, gdzie na szkolenie najbliżej etc.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2017, 23:26:26 wysłana przez Drinker »
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline arcadio_micruzzi

« Odpowiedź #28 dnia: 27 Kwiecień 2017, 08:13:40 »
@Drinker - wiem, także dzięki. Te sprawy o których piszesz mam ogarnięte :) Pozostała tylko kwestia ekspresu i wyparzarki :D

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Kwiecień 2017, 08:21:05 »
A jaki masz młynek?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi