Autor Wątek: Wysokie ciśnienie wylotowe kawy - Gaggia classic  (Przeczytany 2843 razy)

Offline Wemakeanicepear

• Ekspres: Gaggia Classic, ECM Technika IV
  • Młynek: Ascaso i2 mini, Mazzer Super Jolly
Wysokie ciśnienie wylotowe kawy - Gaggia classic
« dnia: 22 Kwiecień 2017, 18:02:41 »
Dzień dobry,
Niedawno nabyłem GC. Jestem na etapie zapoznawania się z tym ekspresem. Czasem przy parzeniu kawy pierwsza porcja ( trwająca kilka sekund)spokojnie leje się do filiżanki, następnie kawa o jaśniejszej, bardziej brązowej barwie wypływa pod wysokim ciśnieniem i wylewa się na blat. Czy problem jest związany z nieodpowiednim ubiciem kawy czy może chodzi o zmielenie ?
Pozdrawiam serdecznie

Offline maccredens

• Ekspres: Ascaso Steel Uno PID, Moka
  • Młynek: i2, F64 EVO
Odp: Wysokie ciśnienie wylotowe kawy - Gaggia classic
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwiecień 2017, 19:02:08 »
Witaj
Prawdopodobnie występuje u Ciebie kanałowanie, czyli powstawanie kanału w ciastku kawowym, przez który woda znajduje ujście. Tak jak przypuszczasz ubicie lub przemiał mogą być przyczyną. Może też być to spowodowane zbyt małą ilością kawy w sitku. Kwestia prób i znalezienia właściwych parametrów, czyli zabawa jaką przechodzi każdy z nowym ekspresem/młynkiem.
Jakim młynkiem mielisz kawę?

Offline Wemakeanicepear

• Ekspres: Gaggia Classic, ECM Technika IV
  • Młynek: Ascaso i2 mini, Mazzer Super Jolly
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwiecień 2017, 13:02:00 »
Kawę mielę młynkiem ręcznym, zastanawiam się nad używanym Ascaso i-2 mini, tak czy owak przy najdrobniejszym zmieleniu ekspres się zatyka. Tamper do Gaggi jest trochę za wąski i ciężko jest równomiernie ugnieść kawę. Używam Kimbo Aroma Intenso, w porównaniu z moim starym Delonghi 156, kawa jest niesamowita ale podejrzewam, że mogłoby być jeszcze lepiej.

Offline maccredens

• Ekspres: Ascaso Steel Uno PID, Moka
  • Młynek: i2, F64 EVO
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwiecień 2017, 22:33:27 »
Nie wiem jaki masz ten ręczny młynek, są takie które powinny dać radę w mieleniu pod ekspres ciśnieniowy (np. Hario czy Porlex). Ale chociażby ze względu na wygodę (czas mielenia) warto się zaopatrzyć w młynek elektryczny - i2 sam mam i daje radę, choć nie jest pozbawiony pewnych wad.
Spróbuj może nie mielić na max drobnych ustawieniach, ale za to zwiększyć ilość kawy w sitku. No i dobry tamper to też przydatna rzecz. W każdym razie nie poddawaj się, z Gaggią nigdy nie miałem do czynienia ale ma opinie ekspresu z którego jednak można zrobić dobre espresso.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Kwiecień 2017, 23:02:12 »

Nie wiem jaki masz ten ręczny młynek, są takie które powinny dać radę w mieleniu pod ekspres ciśnieniowy
Tu się zgodzę... :-)
Cytuj (zaznaczone)
(np. Hario czy Porlex).
... a tu bym polemizował. Miałem hario slim (oddałem szwagierce) i nie daje rady pod espresso, kiedyś z ciekawości próbowałem i nic pijalnego nie wyszło.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwiecień 2017, 23:12:58 »
Jak to kawa "wylewa się na blat"? Nie mogę sobie tego wyobrazić.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Kwiecień 2017, 08:15:36 »
Jak to kawa "wylewa się na blat"?
Pewnie poza filiżankę na tackę a jak tacka wąska to różnie bywa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi