Autor Wątek: Zestaw dla początkującego  (Przeczytany 46953 razy)

Offline dehado Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Compak K6 PB
Odp: Zestaw dla początkującego
« Odpowiedź #150 dnia: 27 Kwiecień 2017, 09:19:36 »
Niekiedy może wydawać się że użytkownicy komercyjni są nazbyt aktywni ale ich profil jest oznaczony więc to nie powinno być problemem.
Trzeba za to przyznać że potrafią pomóc nie tylko w wyborze sprzętu ale również w użytkowaniu czy sprawach serwisowych i jak pisał Maciek mają wiedzę, do której nie zawsze mamy dostęp.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #151 dnia: 27 Kwiecień 2017, 12:49:11 »
użytkownicy komercyjni są nazbyt aktywni
Eee, nie wszyscy. Tylko niektórzy ...

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #152 dnia: 03 Maj 2017, 19:12:13 »
Ja od siebie dodam, że 3 tygodnie temu miałem podobne dylematy co do zakupu, ostatecznie mam i2 mini i Basica od Janusza. Termoblok i niekonczaca się para jest super. Oba urzadzenia pasują do siebie i wyglądają jeszcze lepiej niż na zdjęciach. I1 jest teoretycznie lepszy, ale i parę zł droższy, dlatego wolę i2 i nowy basic z termoblokiem  niż i1 i używany tańszy ekspres. Młynek ten jest ciężki w regulacji i jak się ustawi to najlepiej jeden typ mielenia.

Offline Eilchner

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress
  • Młynek: Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #153 dnia: 04 Maj 2017, 07:43:52 »
U mnie skończyło się na nowej Silvii. Jak na razie jestem zachwycony zakupem. Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Jaki młynek i ekspres?
« Odpowiedź #154 dnia: 08 Maj 2017, 11:16:00 »
Na wstępie - najpierw kupię młynek, potem ekspres. Nie chciałbym wydawać więcej niż 700-800 za młynek. I tak już żona wywraca oczami i pyta czy nie mogę kupić takiego za 300 :).  Po przeczytaniu tego forum (i tego drugiego, wiecie o jakie forum chodzi :)) mam 3 typy na młynek:
- Ascaso  i-2 mini
- Ascaso  i-1 STEEL
- Graef CM800
i myślę że w tej cenie nic z łatwą regulacją z kawiarki i z powrotem nie znajdę, prawda?

Zwykle piję kawy z odrobiną mleka ale lubię espresso i chciałbym też robić espresso. Piję też kawę z kawiarki ale mogę się pogodzić z tym, że zmiana regulacji z kawiarki na espresso nie będzie szybka i przyjemna. Mogę mielić do kawiarki moim ręcznym Porlexem.
W pracy używamy młynek Nivona cafegrano 130 i ekspres DeLonghi EC860 i z tego za nic nie udało mi się zrobić dobrego espresso. Z dobrego ziarna. Ten młynek ma tylko 16 stopni regulacji.
Budżet na ekspres na razie pozostaje nieokreślony - w związku z tym pytanie czy np. kupując młynek jak wyżej + np. taki ekspres(+ lepsze sitko) będę w stanie robić dobre espresso. Jeśli nie to proszę o jakieś typy na ekspres, np do 1500zł. Czy może wystarczy jakiś tańszy model, np. DeLonghi EC680.

Offline mathos Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
« Odpowiedź #155 dnia: 08 Maj 2017, 14:31:00 »
Na wstępie - najpierw kupię młynek, potem ekspres. Nie chciałbym wydawać więcej niż 700-800 za młynek. I tak już żona wywraca oczami i pyta czy nie mogę kupić takiego za 300 :).  Po przeczytaniu tego forum (i tego drugiego, wiecie o jakie forum chodzi :)) mam 3 typy na młynek:
- Ascaso  i-2 mini
- Ascaso  i-1 STEEL
- Graef CM800
i myślę że w tej cenie nic z łatwą regulacją z kawiarki i z powrotem nie znajdę, prawda?

Zwykle piję kawy z odrobiną mleka ale lubię espresso i chciałbym też robić espresso. Piję też kawę z kawiarki ale mogę się pogodzić z tym, że zmiana regulacji z kawiarki na espresso nie będzie szybka i przyjemna. Mogę mielić do kawiarki moim ręcznym Porlexem.
W pracy używamy młynek Nivona cafegrano 130 i ekspres DeLonghi EC860 i z tego za nic nie udało mi się zrobić dobrego espresso. Z dobrego ziarna. Ten młynek ma tylko 16 stopni regulacji.
Budżet na ekspres na razie pozostaje nieokreślony - w związku z tym pytanie czy np. kupując młynek jak wyżej + np. taki ekspres(+ lepsze sitko) będę w stanie robić dobre espresso. Jeśli nie to proszę o jakieś typy na ekspres, np do 1500zł. Czy może wystarczy jakiś tańszy model, np. DeLonghi EC680.
Masz identyczne pytanie, jak @Eilchner. Spodziewaj się identycznych odpowiedzi, albo po prostu przeczytaj wątek od początku i podejmij decyzję :)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #156 dnia: 08 Maj 2017, 15:02:58 »
pompa Ulka EP5 - To samo mam w Basicu
Ascaso od ok. 1,5 roku nie montuje już tych pomp Ulka 48w.
Nowe modele dostały (cichsze, mocniejsze) pompy Invensys/Ars 65w bodajże aż 20 bar http://www.bluestarcoffee.eu/vibration--pump-462-p.asp
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2017, 15:07:19 wysłana przez grex »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #157 dnia: 08 Maj 2017, 15:04:39 »
U mnie skończyło się na nowej Silvii. Jak na razie jestem zachwycony zakupem. Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze

Eilchner a możesz trochę podsumować ? Co ostatecznie przesądziło o zakupie RS, co powoduje ten zachwyt i ewentualnie dopowiedzieć czy kupowałeś internetowo? Jakie widzisz wady, jeżeli widzisz, jakie zalety i wnioski z użytkowania? Nie spodziewałem się takiego wyboru ale sam chyba tez pójdę tą drogą w najbliższym czasie ;-) 

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #158 dnia: 08 Maj 2017, 16:12:02 »
bodajże aż 20 bar
Ło kurde, to kawa będzie 1,25 razy lepsza? Poważnie, to jakieś nieporozumienie. Przepływ taki sam, jak ULKA, ciśnienie ekstrakcji i tak powinno wynosić trochę poniżej 10 barów. Jedno co, że cichsza.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #159 dnia: 08 Maj 2017, 16:14:01 »
bodajże aż 20 bar

Oświećcie mnie proszę, jakie korzyści daje więcej niż ~10-12 bar? Wydaje mi się, że wszystko co powyżej to czysty marketing ale może ja jakiś dziwny jestem?

Offline zubik66 Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
« Odpowiedź #160 dnia: 08 Maj 2017, 16:18:36 »
Może tych pomp (20bar) na zostawało po zakończonej produkcji jakiś automatów. Przy tego typu wynalazkach firmy prześcigają się reklamami 15 bar ... 18 bar ... 20 bar  :pycha:

Oświećcie mnie proszę, jakie korzyści daje więcej niż ~10-12 bar?
A może to chodzi o napowietrzenie wody w zbiorniku - przy 20 bar'ach OPV musi być cały czas otwarty (uchylony), aby zbić ciśnienie i tym samym woda sobie cały czas krąży.
Ponoć z napowietrzonej dobrze wody to espresso jest 10x lepsze  :smiech:
Oczywiście żartuję
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2017, 16:27:26 wysłana przez zubik66 »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #161 dnia: 08 Maj 2017, 16:25:47 »
W samochodach, a konkretniej w turbosprężarkach z łożyskami kulkowymi, stosuje się restryktor o średnicy mniejszej niż średnica przewodu zasilającego, który ogranicza ciśnienie oleju z magistrali, żeby nie uszkodzić łożysk - i działa, no i w innych miejscach bywają podobne rozwiązania. Może w tym przypadku też jest zastosowane coś, co działa podobnie?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #162 dnia: 08 Maj 2017, 17:10:03 »
OPV
Co??? Tam nie ma OPV  :mrgreen:

coś, co działa podobnie?
Czysty marketing.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #163 dnia: 08 Maj 2017, 17:19:02 »
Marketing? Ja nie mam pojęcia co jest w Ascaso jeśli chodzi o konstrukcję, raczej zasugerowałem, że może coś ogranicza to 20 bar na pompie i redukuje do rozsądnej wartości...

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #164 dnia: 08 Maj 2017, 17:19:16 »
Bierz albo Silvie albo Ascaso, na początek to bardzo fajne sprzęty. Może byc nawet basic.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi