Autor Wątek: Zestaw dla początkującego  (Przeczytany 46978 razy)

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Zestaw dla początkującego
« Odpowiedź #75 dnia: 19 Kwiecień 2017, 14:05:27 »
W tej cenie raczej nic nie znajdziesz, ale warto dołożyć - czy to do ręcznego czy elektrycznego. Ekspres zmienisz za jakiś czas, a młynek niekoniecznie :). Comandante, albo Kinu - chociaż z Kinu espresso nie piłem. Kinu wydaję się być bardziej precyzyjny jeśli chodzi o ustawianie grubości przemiału. Sam jestem ciekaw opinii. Może ktoś napisze jak sprawdza się pod espresso. Na Comandante ostatnio ustawiłem konkretny klik, pierwsze mielenie i wow. Strat kawy brak, kręcenie młynkiem to ewentualnie +-1klik, retencji brak, można zmieniać kawy, mielić pod różne metody. Polecam ręczny do takiej ilości kaw do domu. Teraz poszedłbym w tę stronę. Sam mam w domu elektryczny i mieliłem ostatnio sporo c40 i to nie problem. Jeśli robienie espresso to nie wyścig z czasem i minuta kręcenia to nie problem to kupiłbym młynek ręczny. Jeśli wpadają znajomi i robisz szot za szotem bo nie ma czasu to może faktycznie nie mam racji i lepszy będzie elektryczny. Ostatnio na forum ktoś kupił młynek i nie mógł go dobrze ustawić, zmarnował sporo kawy. Moim zdaniem większa frajda i brak frustracji będzie z ręcznego. Jakiś czas temu pewnie bym tego nie napisał - sam chciałem mieć w domu gastro młynek.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #76 dnia: 19 Kwiecień 2017, 14:12:07 »
No i wychodzi na to, że tu ludzie są masochistami, bo kupują elektryczne młynki, które generują frustrację... :picardpalm:

Offline Eilchner

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress
  • Młynek: Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #77 dnia: 19 Kwiecień 2017, 14:19:10 »
Zostanę chyba jednak przy używanym elektryku Ascaso. Jakbym chciał zmienić to sprzedam praktycznie w tej samej cenie. Tylko jakie żarna będą lepsze do espresso- stożkowe czy płaskie?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #78 dnia: 19 Kwiecień 2017, 14:20:30 »
Ktoś pisał o mieleniu pod espresso jednej porcji przez ponad 3 minuty - czy to ma sens?
Raczej 30 sekund :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Eilchner

« Odpowiedź #79 dnia: 19 Kwiecień 2017, 14:23:22 »
Chyba że za ok. 400 zł dostanę lepszą używkę ręczną. Jak mówiłem, maks 4 kawy dziennie, więc chyba tyle dam radę ręką ;)

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #80 dnia: 19 Kwiecień 2017, 14:28:27 »
siewcu, ktoś z forum kupił ostatnio Comapka i zmarnował kg kawy - to miałem na myśli pisząc o frustracji. Autor tematu napisał ile robi kaw dziennie, nie pisał nic o gościach. A smak kawy z c40 vs I-1 mini będzie na pewno spory. Uprzedzając pytanie - nie, nie porównywałem. A nawet jeśli bym nie poznał, który szot jest na czym mielony to uważam, że korzystając z ręcznego będą większe korzyści, o których pisałem wcześniej. Ale to tylko moje zdanie. Każdy poleca coś innego.

PS. ostatnio w Kofeinie mielili na Comandante pod espresso i jakoś korona im z głowy nie spadła.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2017, 14:30:30 wysłana przez Cinello »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #81 dnia: 19 Kwiecień 2017, 14:32:12 »
Chyba że za ok. 400 zł dostanę lepszą używkę ręczną. Jak mówiłem, maks 4 kawy dziennie, więc chyba tyle dam radę ręką ;)

Wydaje mi się, że z tych nadających się pod espresso ręczniaków rzadko trafiają się używki i jeśli już to raczej nie mieszczą się w 400 zł.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Eilchner

« Odpowiedź #82 dnia: 19 Kwiecień 2017, 14:34:02 »

Wydaje mi się, że z tych nadających się pod espresso ręczniaków rzadko trafiają się używki i jeśli już to raczej nie mieszczą się w 400 zł.
Tak myślałem ;) A kwestia żaren? Lepiej płaskie czy stożkowe?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #83 dnia: 19 Kwiecień 2017, 14:37:52 »
Ja mam w elektryku płaskie, a w ręczniaku stożkowe. IMHO jeśli stożkowe to nie najtańsze, ale to tylko z opinii na forum, sam używam płaskich i nie mam doświadczenia ze stożkowymi w elektrycznym młynku.

Marek.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #84 dnia: 19 Kwiecień 2017, 14:45:52 »
Lepiej płaskie czy stożkowe?
Ponoć płaskie (i to im większa średnica, tym lepiej), ale na przykład taki Barztza Sette 270W ma stożkowe, zbiera bardzo pochlebne opinie (pomijając tych, co wieszają na nim psy za chwiejność żaren).

Offline bigmaciek

• Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
« Odpowiedź #85 dnia: 19 Kwiecień 2017, 14:52:51 »
Co do młynka- dla mnie bez różnicy, czy będzie ręczny czy elektryczny, sugerowałem się tym, co przeczytałem na forum przy wyborze. Jeśli ręczny, to jaki w tej cenie?

Od momentu kupna Comandante, używam do espresso tylko jego. Kręcenie to nie problem - to jest niejako wliczone w jego urok.   :) Mieli się łatwo i szybko. Dla podanej ilości - do 4 espresso/dzień - obecnie nawet nie rozważałbym elektryka. Znajomi? Kupujesz dla siebie czy znajomych? Jak do mnie wpadną znajomi to będzie maks 4 osoby. Zmielenie dla takiej ilości to minuta, góra dwie. Poza tym w takich sytuacjach z reguły podaję kawę z kawiarki albo przelewu. Zmiana grubości mielenia? Żaden problem. Ręczny młynek ma dla mnie bardzo poważną zaletę: nie zajmuje miejsca. Największą wadą Comandante jest jego cena. Mówi się trudno. Zresztą inne młynki ręczne nadające się do espresso są w podobnej cenie albo nawet i droższe.

Offline mathos Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Kwiecień 2017, 15:00:24 »
Tylko jakie żarna będą lepsze do espresso- stożkowe czy płaskie?
Podejrzewam, że masz na myśli stożkowe 38mm (Ascaso I-2) i płaskie 54mm (Ascaso I-1) - mam rację? Miałem Graef CM800 (stożkowe 38mm), a obecnie mam Compak K3 (płaskie 58mm). Moim zdaniem przemiał na K3 jest równiejszy i szybszy. Wynika z tego, że płaskie - i to podobno im większe, tym lepsze. Mam też porównanie mojego K3 z I-1 mojego taty i uważam, że tu również K3 wypada lepiej.

siewcu, ktoś z forum kupił ostatnio Comapka i zmarnował kg kawy - to miałem na myśli pisząc o frustracji.
Nie chwaląc się, chodzi o mnie :D Okazało się, że przyczyną był brak sprężynek w młynku. Trzeba było zejść jeszcze niżej z przemiałem niż punkt 0 na pustych żarnach, bo obecność kawy najwidoczniej powodowała lekkie uniesienie górnego żarna. W wolnej chwili odświeżę tamten temat. Ale żeby od razu frustracja? Czymże jest 1kg kawy dla początkującego kawosza :P

Offline Eilchner

« Odpowiedź #87 dnia: 19 Kwiecień 2017, 15:00:37 »
Co do młynka- dla mnie bez różnicy, czy będzie ręczny czy elektryczny, sugerowałem się tym, co przeczytałem na forum przy wyborze. Jeśli ręczny, to jaki w tej cenie?

Od momentu kupna Comandante, używam do espresso tylko jego. Kręcenie to nie problem - to jest niejako wliczone w jego urok.   :) Mieli się łatwo i szybko. Dla podanej ilości - do 4 espresso/dzień - obecnie nawet nie rozważałbym elektryka. Znajomi? Kupujesz dla siebie czy znajomych? Jak do mnie wpadną znajomi to będzie maks 4 osoby. Zmielenie dla takiej ilości to minuta, góra dwie. Poza tym w takich sytuacjach z reguły podaję kawę z kawiarki albo przelewu. Zmiana grubości mielenia? Żaden problem. Ręczny młynek ma dla mnie bardzo poważną zaletę: nie zajmuje miejsca. Największą wadą Comandante jest jego cena. Mówi się trudno. Zresztą inne młynki ręczne nadające się do espresso są w podobnej cenie albo nawet i droższe.
Comandante jest ponad 2 razy droższe niż mój budżet na młynek. Zostanę chyba przy I-1 mini, że względu na cenę używek, możliwość odsprzedaży i rozmiar, bo miejsca na blacie mam trochę mało.

Tak, chodzi o wybór pomiędzy  i1 i i2.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2017, 15:02:41 wysłana przez Eilchner »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #88 dnia: 19 Kwiecień 2017, 15:09:06 »
Tak, chodzi o wybór pomiędzy  i1 i i2.

I-1, bez zastanowienia.

Offline Eilchner

« Odpowiedź #89 dnia: 19 Kwiecień 2017, 16:03:48 »
Tak więc młynek wybrany :)
Czekam wtedy do wieczora na informacje @Tedi o Graefie i będę myślał nad ekspresem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi