Autor Wątek: Zestaw dla początkującego  (Przeczytany 46972 razy)

Offline Eilchner

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress
  • Młynek: Comandante Iron Heart
Zestaw dla początkującego
« dnia: 18 Kwiecień 2017, 12:21:37 »
Witam
Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego zestawu młynek + ekspres. Do tej pory korzystałem z kapsułkowego Tchibo, ale męczy mnie ograniczenie tylko do kaw tchibowych.
Młynek mam w zasadzie już wybrany- I-1 mini. Patrząc na serwisach typu olx można go dostać za 300-400zł i w tej cenie chyba nie dostane nic lepszego. Pozostaje kwestia ekspresu.
Nie ukrywam, że chciałbym zamknąć się w kwocie 1000zł licząc sam ekspres. Z tego, co wyczytałem na forum, to najcześciej polecaną opcją w tej cenie jest Ascaso Basic. Przeglądając znów OLX, znalazłem Rancilio Silva za niecałe 1000zł i Ascaso Dream z boilerem za trochę ponad 1000zł. Z tego, co dowiedziałem się na forum, to Silva jest o klasę wyżej niż Dream i bliżej mu do Steela od Ascaso. Tyle, że to opinie dotyczyły wersji Dreama z termoblokiem. Jak się ma do tego wersja z boilerem? Czy może w tej cenie są jeszcze inne opcje warte uwagi?

Dzięki za pomoc

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Zestaw dla początkującego
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwiecień 2017, 12:30:40 »
Czesc! W końcu ktoś kto przed zadaniem pytania trochę poczytał i poszukał. Brawo! W tej cenie młynek który wybrałeś będzie dobry, z czasem wystawisz go za takie same pieniądze i kupisz coś lepszego, co do ekspresu. Moim zdaniem silvia będzie lepsza. Chód sam używam ascaso, tak jak napisałeś silvii bliżej do modelu steel. Z takiego zestawu na początek na pewno będziesz zadowolony, a jeśli złapiesz bakcyla to w niedalekiej przyszłości wymienisz prwnie sprzęt, w pierwszej kolejności młynek. Np na Mazzer SJ.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwiecień 2017, 14:09:30 »
Silvia o której mówisz jest tańsza i ma lepsze dodatkowe wyposażenie chociażby NPF, a Ascaso nie wiadomo czy są chociażby dwa sitka. Co więcej jak dla mnie Silvia to lepszy wybór w tym przypadku i zgodzę się również z twierdzeniem że  Rancilio celuje tym modelem o segment wyżej niż Ascaso i Dream chociaż to dość podobne konstrukcje.

Offline Eilchner

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress
  • Młynek: Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwiecień 2017, 14:52:52 »
Ten obdrapany lakier na obudowie grupy to rzeczywiście taka częsta przypadłość? Jestem prawie pewien zakupu.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwiecień 2017, 14:55:04 »
Ten obdrapany lakier na obudowie grupy to rzeczywiście taka częsta przypadłość? Jestem prawie pewien zakupu.

https://www.olx.pl/oferta/ekspres-do-kawy-rancilio-silvia-CID628-IDldTHi.html#0774093d9b

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwiecień 2017, 15:10:24 »
Silvia o której mówisz jest tańsza i ma lepsze dodatkowe wyposażenie chociażby NPF, a Ascaso nie wiadomo czy są chociażby dwa sitka. Co więcej jak dla mnie Silvia to lepszy wybór w tym przypadku i zgodzę się również z twierdzeniem że  Rancilio celuje tym modelem o segment wyżej niż Ascaso i Dream chociaż to dość podobne konstrukcje.

Chyba mocno przesadziłeś. Po pierwsze to ASCASO ma pięć sitek na wyposażeniu. Żadne RS tego nie ma. Po drugie to na tę chwilę Silvia jest konstrukcją już mocno przestarzałą i nijak się ma nawet do modelu DREAM z termoblokiem a cóż dopiero do modelu UNO PROF Control Electronico z termoblokiem aluminium + INOX, z elektronicznym termostatem, ze stabilnością temperaturową +/- 1,5 st. C, z możliwością zmiany temperatury w przedziale od 90 do 106 st. C co dwa stopnie, z profesjonalną grupą i portafiltrem od ekspresów BARISTA, z profesjonalną nienagrzewającą się dyszą pary, z zaworem OPV z dostępem do niego z zewnątrz ekspresu. Kiedyś można było RS porównywać z UNO PROF. Obecnie to już nieporównywalne urządzenia.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwiecień 2017, 15:12:54 »
Janusz, ale teraz mówimy o starym dream i starej silvia, gdy chodzi o nowe to ascaso wg mnie lepsze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Kwiecień 2017, 15:17:56 »
Fakt. Zagolopowałem się. Ale i tak uważam że zamiast kupować sprzęt używany lepiej kupić zestaw nowy, najnowszej konstrukcji, z gwarancją i skorzystać na promocji za zakup zestawu.

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Kwiecień 2017, 15:21:31 »
Chyba mocno przesadziłeś. Po pierwsze to ASCASO ma pięć sitek na wyposażeniu. Żadne RS tego nie ma. Po drugie to na tę chwilę Silvia jest konstrukcją już mocno przestarzałą i nijak się ma nawet do modelu DREAM z termoblokiem a cóż dopiero do modelu UNO PROF Control Electronico z termoblokiem aluminium + INOX, z elektronicznym termostatem, ze stabilnością temperaturową +/- 1,5 st. C, z możliwością zmiany temperatury w przedziale od 90 do 106 st. C co dwa stopnie, z profesjonalną grupą i portafiltrem od ekspresów BARISTA, z profesjonalną nienagrzewającą się dyszą pary, z zaworem OPV z dostępem do niego z zewnątrz ekspresu. Kiedyś można było RS porównywać z UNO PROF. Obecnie to już nieporównywalne urządzenia.

Co więcej mówimy o porównaniu konkretnych zestawów używanych z oferty OLX i ich wyposażeniu więc chyba nie ja mocno przesadziłem. Wiem wiem że ASCASO jest najlepsze i najnowocześniejsze ale to już dyskusja na temat porównania super nowoczesnego termobloku sterowanego elektroniką nad tradycyjnym bojlerem więc może nie odbiegajmy od tematu a tym bardziej porównując stara Silvię z najnowszym Uno Prof 

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Kwiecień 2017, 15:29:28 »
Kompletnie nie rozumiem czemu jakakolwiek próba zestawienia Rancilio z Ascaso kończy się zawsze tak samo? Ja właśnie zastanawiam się nad zakupem i zarówno w RS jak i Uno Prof widzę wady i zalety. Fabryczny zestaw Ascaso jest ciekawszy, aczkolwiek sitko do kapsułek czy też z podwójnym dnem dla mnie nic nie wnosi, zapewne Uno Prof będzie też szybciej gotowy do pracy, ale ja osobiście doceniam brak elektroniki i klasyczną prostotę RS.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Kwiecień 2017, 15:31:53 »
Jeżeli myślisz o RS z tej oferty którą przytoczył mlopus to moim zdaniem to ryzykowne posunięcie.
10 letni ekspres, za 50% ceny nowego to nie jest dobra cena. Więc albo mocno negocjuj, albo idź w nowego Basica, albo pozbieraj jeszcze trochę na UNO PROF lub nową RS a w między czasie rozkoszuj się smakiem dobrych kaw z przelewu (tu koszt wejścia w dobry sprzęt jest zdecydowanie niższy, a jakaś fajna Kenia z Hario to mistrzostwo świata).

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Kwiecień 2017, 15:33:35 »
Przecież napisałem że się zagalopowałem...Tak to jest jak czyta się tylko ostatni post. Nie mam nic przeciwko klasycznej prostocie RS. Chociaż gdyby były do wyboru używane RS oraz UNO PROF z bojlerem to też optowałbym za UNO PROF.  :D

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Kwiecień 2017, 15:36:09 »
Przecież napisałem że się zagalopowałem...Tak to jest jak czyta się tylko ostatni post. Nie mam nic przeciwko klasycznej prostocie RS. Chociaż gdyby były do wyboru używane RS oraz UNO PROF z bojlerem to też optowałbym za UNO PROF.  :D

A ja najbardziej wolałbym nowe UNO PROF z bojlerem i stabilnością temperatury termobloku ;-) Ale jak rozumiem bojler już wypadł definitywnie z tego modelu?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Kwiecień 2017, 15:37:52 »
Wypadł. I nie tylko z tego modelu. Także z modelu BAR 2GR oraz 3GR.

Offline mrauek

• h
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Kwiecień 2017, 16:06:24 »
Hmmm a moze gaggia classic (model sprzed 2015r.). Bardzo przyzwoity ekspres o porownywalnych osiagach co RS :)

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi