Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1946627 razy)

Offline Kawusia Mężczyzna

• Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3120 dnia: 07 Luty 2017, 12:13:57 »
Nie znosze czytac recenzji filmow i ect czynie to po wszystkim pierwsze licza sie doznania [emoji12]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Punks not dead just sucks now !

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3121 dnia: 07 Luty 2017, 13:09:05 »
To, co piszemy na temat naszych kaw, to nie są recenzje... ;).
Mnie ta Gwatemala od Vides58 bardzo smakowała. Poruszony przez Ciebie temat jest szeroki jak horyzont. My jako, że zajmujemy się paleniem kawy, nie gardzimy żadną, poza ewidentnie słabą jakością. W sumie kochamy zarówno Brazylie i Kenie, Gwatemale i Etiopie, Kolumbie i Sumatry choć są zupełnie inne i nieporównywalne. Kawy z Brazylii mogą osiągnąć oceny jakości powyżej 90 punktów, a dla większości ludzi pasjonujących się kawą będą gorsze od Kenii o notach niższych niż 86 punktów. Czy zatem mamy zajmować się li tylko takimi "jaskrawymi" mega wyraźnymi kawkami jak Kenie? Świat byłby szybko tym znudzony... A na pewno my ;).
Jeśli cokolwiek ze sobą porownujemy, to czyńmy to rzetelnie. Rzetelną metodą porównawczą jest cupping z udziałem większej ilości testerów. Bo porównanie kawy zaparzonej przez kogoś jednego, jakąś jedną metodą, jakiegoś pięknego dnia z drugą kawą, zaparzoną przez kogoś drugiego, drugą metodą, jakiegoś innego dnia raczej nie jest miarodajne ;).
« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2017, 13:48:43 wysłana przez Antonio »

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #3122 dnia: 07 Luty 2017, 20:11:30 »
Nie znosze czytac recenzji filmow i ect czynie to po wszystkim pierwsze licza sie doznania
A jakbyś mógł tego iPhone'a przestawić w jakiś bardziej inteligentny "mode" tak, żeby lepiej tlumaczył co autor miał na myśli było by super.

« Odpowiedź #3123 dnia: 08 Luty 2017, 07:36:07 »
@Antonio a czy przypadkiem nie dostalem tej samej kawy w dwoch roznych opakowaniach ? Bo naprawde smakuja pachna i wygladaja na jedna i ta sama kawe ?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3124 dnia: 08 Luty 2017, 07:42:31 »
To możliwe: sam napisałeś, że jedna jest bardziej cytrusowa ;).
Moglibyśmy faktycznie kupić tylko jeden kontener w Wietnamie i tworzyć różne etykiety. Dobry pomysł na biznes, dzięki :).

Na stronie naszego sklepu jest pod hasłem Vademecum piękna infografika w postaci drzewa odmian. W zasadzie cała Ameryka mieści się na gałęzi pochodzącej od odmiany Bourbon. W Kolumbii i Gwatemali obróbka kawy jest tradycyjna, mokra. Siłą rzeczy ziarna mogą Ci się wydawać jednakowe...
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2017, 07:54:38 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #3125 dnia: 08 Luty 2017, 07:58:32 »
Wiedziałem ze będzie taka reakcja na moj post .... różnica jest minimalna  a ja tylko pytam a nie oskarżam nikogo ! Wszystkie kawy od was i  z innych palarni ktore pilem mialy zdecydowane roznice w smaku a teraz pierwszy raz mam watpliwosc wiec pytam dlaczego i szukam przyczyny tego ale widze ze brakuje zrozumienia  ... ok

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3126 dnia: 08 Luty 2017, 07:59:53 »
Przeczytaj więc proszę moją odpowiedź ;). Jest trochę żartu, jest więcej na serio.

W obu przypadkach stosowane odmiany są pochodną odmiany Bourbon, w obu przypadkach mamy do czynienia z podobną obróbką. Ziarna mogą mieć podobny rozmiar i mogą wyglądać podobnie, choć pochodzą z różnych krajów. Uroda Indusa znad Gangesu może być urodą Słowianina znad Wisły, bo pochodzimy z tego samego pnia...
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2017, 08:08:10 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #3127 dnia: 08 Luty 2017, 08:02:10 »
Teraz czytam po edycji ... Dziekuje o to mi chodzilo bo ja dopiero wyrabiam sobie smak wiec jeszcze duzo nie wiem

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3128 dnia: 08 Luty 2017, 09:29:07 »
Ziarenka kaw z mokrej obróbki w ogóle są trudne do rozróżnienia. Jedyną różnicą może być ich rozmiar, bo jeśli mamy do czynienia z podobnymi odmianami, to nawet Szewczyk Dratewka sobie z tym nie poradzi ;). Łatwiej radzi sobie z tym problemem nasz zmysł smaku i węchu. Gwatemala Huehuetenango jest specyficznym regionem, producent Los Pines też jest dość specyficzny...

Jeśli jednak obok Gwatemali położymy ziarna z Kenii lub Etiopii, także z mokrej obróbki, to bez problemu je odróżnimy.
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2017, 09:42:30 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #3129 dnia: 08 Luty 2017, 09:43:56 »
Antonio a co powiesz o Kenia KARATINA AA ? To musze sobie zachowac ziarenka by moc sobie je porównać jestem ciekaw czy jako laik w tej dziedzinie zauważę roznice ? ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2017, 09:45:57 wysłana przez Kawusia »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3130 dnia: 08 Luty 2017, 09:56:34 »
Jeszcze jedna ważna rzecz: wysokość upraw. Im wyżej rośnie kawa, tym jej ziarna twardsze. Twarde ziarna wyglądają nieco inaczej niż miękkie, z niżej położonych upraw.

Karatina jest ze stosunkowo bardzo dużej wysokości. Jej ziarna są więc twarde, treściwe, gęste... To widać często po fakturze, barwie powierzchni ziarenek.

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #3131 dnia: 08 Luty 2017, 11:09:18 »
Popijam w tym tygodniu Beauty and Beast i muszę przyznać, że świetna mieszanka  kawka. W espresso mi bardzo pasuje, a z mlekiem też się świetnie łączy - przez co nie ma rano awantury z moją kobietą o to jaką kawę pijemy ;)

Polecam! I chyba niedługo się skuszę na Honduras jako singiel bo coś czuję, że będzie dobrze.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #3132 dnia: 08 Luty 2017, 11:40:54 »
Ja nie mogę dojść do ładu z moim przygotowaniem kawy, bądź z kubkami smakowymi, co bym nie robił napar wychodzi, płaski, lurowaty, gorzki oprócz Kenia Ruthagati, ta ma najciekawszy smak, ale jednak odrobinkę cukru daję. Top Red też jest super, ale wychodzi mi jakaś "nieczysta".
Marzy mi się znalezienie gatunku, bądź takie zaparzenie, aby poczuć tę naturalną słodycz, którą czuję np. w zapachu z wentylka  :) Brazyli Nossa Senhora Aparecida. W sumie to nie wiem, czy problem jest w ekstrakcji-umiejętnościach,  sprzęcie,  zmysłach...czy w oczekiwaniach :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3133 dnia: 08 Luty 2017, 11:42:42 »
Za mało danych, by cokolwiek stwierdzić ;).
Wpadnij kiedyś, to poprzelewamy różne kawy...
Zarówno Brazylia i Kenia są dość "słodkie" i aromatyczne, ale zupełnie inaczej. Dzieli je ogromna różnica wysokości, klimatu, zawartości minerałów w glebie, genów...

Dlatego Brazylie najczęściej kończą w espresso, a Kenie w  przelewkach. Red jest mieszanką Brazylii i Hondurasu, więc może tak być, jak piszesz.
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2017, 12:01:41 wysłana przez Antonio »

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #3134 dnia: 08 Luty 2017, 12:16:50 »
Dzięki za zaproszenie, fajnie by było  :taktak: Na razie myślę że zawędruje do... wątku "pomóż  mi robię espresso"  ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi