Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1946954 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3090 dnia: 02 Luty 2017, 19:40:03 »
@Alfik, nie mam idei co do Twoich kłopotów. Jak z temperaturą zaparzania w Twoim ekspresie? Czy nie jest espresso zbyt gorące?

Dziś dzień Synestezji. Pojawiły się więc różne nowości. Czy pamiętacie "Blend urodzinowy" złożony z Hondurasu i Kolumbii? To były początki z naszym Hondurasem, z jego pierwszym wydaniem (pierwsze koty za płoty). Pozwoliłem sobie nazwać tę nową mieszankę bardziej światowo. "Compleanno" zatem, składa się z Hondurasu od Cafe Organico Marcala i Kolumbii od Mujeres del Carmen Sotara. Pierwsza to solidna naturalna kawa, druga to piękna myta kawa. Tak się składa, że gdzieś w Internecie znalazłem dziś małą notkę o obróbce mokrej. Otóż ma ona dziś ponad 100 lat, bo po raz pierwszy zastosowano ją w roku 1908 chyba. Od tamtej pory mokra obróbka kawy rozpowszechniła się na świecie, ze względu na szerego korzyści i zalet. Od pewnego czasu obserwujemy jednak coś w rodzaju powrotu do przeszłości, do korzeni, bo plantatorzy coraz częściej stosują obróbkę suchą, bo rynek pożąda kaw naturalnych. Compleanno łączy w sobie to co najlepsze zarówno w suchej i mokrej obróbce.

-->> Compleanno

Pozdrawiam znad filiżanki Etiopii Nefas z naturalnej obróbki, palonej chyba w połowie grudnia :).

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #3091 dnia: 02 Luty 2017, 19:50:25 »
No to może trzeba na to podwójne espresso? ;)
Już jest ok, wczorajsze latte było z espresso powstałego z ustawiania młynka, odlałem małżonce jak mi się wydawało połowę podwójnego espresso z shotglass'a. Najwidoczniej było to nieco mniej niż połowa, bo dziś robiąc dwie pojedyncze kawy z podwójnej wylewki żonie bardzo latte smakowała.

Podwójne espresso do latte dla mojej żony jest zdecydowanie za mocne.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3092 dnia: 02 Luty 2017, 20:10:33 »
A może odlałeś górę bez wymieszania?

Offline Alfik

• Ekspres: Bezzera bz10
  • Młynek: Wega 5.8
« Odpowiedź #3093 dnia: 02 Luty 2017, 20:21:08 »
@Alfik, nie mam idei co do Twoich kłopotów. Jak z temperaturą zaparzania w Twoim ekspresie? Czy nie jest espresso zbyt gorące?
Pozdrawiam...
Nie mierzę temperatury w mojej Bezzerze BZ10. Rozgrzewam ekspres około 20 minut (włącznie z kolbą), mielę kawę i robię 2 napary z 14g kawy.
Spróbuję jutro przed podpieciem kolby zrzucić trochę wody, hmm....tylko ile?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #3094 dnia: 02 Luty 2017, 20:22:26 »
W sumie może być, że tak właśnie zrobiłem :-/

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #3095 dnia: 02 Luty 2017, 22:16:22 »
Spróbuję jutro przed podpieciem kolby zrzucić trochę wody, hmm....tylko ile?
Nie mam doświadczeń z grupą B. ale ogólna zasada dla hxa, to tyle, żeby przestała wrzeć na prysznicu.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3096 dnia: 03 Luty 2017, 12:45:07 »
Dziś natomiast powstała kolejna partia Ariadny. Przed chwilą goście z Rumii zmusili mnie do zrobienia cappuccino. Po 10 minutach bojler był gotowy, mleko ze sklepu obok i voila. Ariadna z 31 stycznia bardzo przypadła do gustu całej rodzinie. Palone również 31 stycznia -- Espresso #1 oraz Chocolate Wave -- miodzio, też zostały zaaprobowane. Espresso #1 bardziej czekoladowe, Chocolate Wave bardziej owocowe, takie życie  :smiech:.

Oprócz Ariadny mamy kolejną partię Brazylii Minas Greais a właściwie Cerrado, bo dwie Brazylie z Cerrado składają się na tę pozycję: Chapadao de Ferro i Verde e Branca. Pewną nowością jest połączenie Brazylii i Kolumbii Cauca czyli Espresso #6. Zapraszam  :evil:.
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2017, 12:48:38 wysłana przez Antonio »

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #3097 dnia: 03 Luty 2017, 13:30:46 »
Paczka z kawą dotarła do mnie o godz. 00  :) noc, cisza, zero niepotrzebnych bodźców, aromat z paczki uradował mą duszę, piękne zapachy   :brawa: :brawa: Właśnie parzyłem Kenia Ruthagati, zapachu ziaren nie potrafię określić,  ale w smaku bardzo owocowo-deserowa, dla jedzących ciasta itp. fajna do przełamania słodkiego smaku . Pozdrawiam

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3098 dnia: 04 Luty 2017, 20:54:44 »
To chyba kwaskowatość, prawda? :)

Mnie dziecko wciąż wyciąga na lassi do indyjskiej knajpki. Lassi robią tam z jogurtu własnego wyrobu czyli z użyciem własnych bakterii jogurtowych dodanych do gotowanego mleka. Dzisiaj mango lassi było dla mnie mocną przyjemnością. Bardzo wyraźnie czułem "kwaskowatość". Piękne uczucie delikatnego szczypania i mrowienia na powierzchni języka. To ewidentnie jest prąd elektryczny...

Ręka zatykająca mój nos to taki żarcik mojej córki... ;)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #3099 dnia: 04 Luty 2017, 21:29:50 »
A to szczypanie, to nie przypadkiem z mango? Jeśli jogurt robią, to może i mango mają prawdziwe, a takie lubi szczypać i mrowić.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3100 dnia: 05 Luty 2017, 10:01:01 »
Mango też, choć jest to pewnie słodka pulpa. To na pewno kwestia jakości jogurtu. Jogurt ze sklepu, z puszki w ogóle nie ma "tej" kwaskowatości". Na tę kwaskowatość chciałem zwrócić uwagę, bo w przypadku kawy taki prąd elektryczny bywa wyczuwalny także gdy kawa jest mocniej palona.

Przed chwilą zaparzyłem Karatinę czyli jedną z najlepszych Kenii z kooperatywy Barichu. Oczywiście ta "jogurtowa" kwaskowatość jest wyraźna :).

-->> KARATINA

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #3101 dnia: 05 Luty 2017, 12:26:20 »
A propos Karatiny, ale nie na temat. ;) Bardzo ładnie ostatnio wyglądają metryczki kaw w Waszym sklepie, szczególnie opis profilu :brawa:

Offline Kawusia Mężczyzna

• Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
« Odpowiedź #3102 dnia: 05 Luty 2017, 21:11:41 »
A moze od kardamonu taki smaczek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Punks not dead just sucks now !

Offline SMaN

• Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
« Odpowiedź #3103 dnia: 05 Luty 2017, 22:14:50 »
Ja właśnie kończę ostatnią paczkę Rocko Mountain.  Przezimowała w zamrażalniku od sierpnia i jest doskonała poziomkowo- jagodowa.  Nic nie straciła,  albo niewiele...

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #3104 dnia: 05 Luty 2017, 22:21:19 »
Nie jestem dokładnie pewien, ale czy Ruiru11 to nie rodzaj defektu, ostatecznie jednak zaakceptowany przez speciality coffee? Raz zdarzyło mi sie napić kawy z tej odmiany i zaliczam to raczej do nieprzyjemności.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi