Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1950217 razy)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2565 dnia: 30 Wrzesień 2016, 15:45:20 »
Mam nadzieję, że uda mi się wypalić coś pomiędzy poniedziałkiem a środą. Na razie "trochę mnie przewiało" w Trójmieście..

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #2566 dnia: 01 Październik 2016, 13:05:16 »
Brazylia Cerrado 3 dni po wypale, wcale nie jest za świeża;-)

W młynie: ziarna

Online Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #2567 dnia: 01 Październik 2016, 17:04:09 »
Stormy coś tam 3ma poziom.
 :brawa:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2568 dnia: 01 Październik 2016, 19:05:10 »
No to zamówiłem tę Karimikui, zobaczymy ki diabeł ;-)

Pozdrawiam, Marek.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2016, 19:09:39 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2569 dnia: 01 Październik 2016, 23:46:41 »
To raczej do przelewania diabeł ;).

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2570 dnia: 02 Październik 2016, 00:25:57 »
Jest v60 i AP, do niedawna myślałem, że AP jest genialne, ale odkąd mam V60 zakochałem się w tym lejku.

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #2571 dnia: 02 Październik 2016, 07:19:51 »
Wszystko jest genialne w swoim przeznaczeniu

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #2572 dnia: 05 Październik 2016, 19:06:55 »
Może niektórzy z Państwa zauważyli, że w naszym sklepie pojawiły się nowe palenia znanych już Państwu kaw: Etiopii Rocko, Kostaryki Finca Santos, Kenii Kajuro oraz Rungeto. W piątek wypalę nową partię Reda, Juicy oraz Kolumbię Pacamarę Las Margeritas.

Nowości pojawią się na początku listopada i będzie ich dużo   :wow2: :szampan:
Pozdrawiam serdecznie z Kołobrzegu-Gdańska :-)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2573 dnia: 05 Październik 2016, 22:46:29 »
Kahuro :). Kenia nie leży w Ameryce Łacińskiej. Przepraszam ;).

Swoją drogą fajnie byłoby znaleźć się w Kenii...

Z braku weny i miejsca do pracy odwiedzam gdańskie kawiarnie. Dziś w najmniejszej z nich spróbowałem Etiopii Rocko Mountain zaparzonej po turecku w tygielku. Miodzio :). Nie tak dawno miałem też okazję w tejże kawiarence pierwszy raz w życiu (tak wyraźnie) poczuć defekt Rio czyli wypić z tygielka turecką kawę Mehmet Efendi.

Zachęcam do pójścia w moje ślady. Kawiarenka nazywa się "Pomieszalnia" i znajduje się we Wrzeszczu przy targowisku, i potrzebuje wsparcia.
« Ostatnia zmiana: 05 Październik 2016, 22:55:57 wysłana przez Antonio »

Online Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #2574 dnia: 06 Październik 2016, 04:44:05 »
Że tez tego tydzień temu nie napisałeś. Byłem w Gdańsku i spałem też we Wrzeszczu.
Wstaw może jeszcze dokładną lokalizację i wytłumacz defekt Rio.
Tego jeszcze nie słyszałem.
« Ostatnia zmiana: 06 Październik 2016, 04:47:48 wysłana przez fux »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2575 dnia: 06 Październik 2016, 05:41:03 »
Pisałem o tym kiedyś przy okazji. Rio Minas z Brazylii to chyba najtańsze ziarna cenione w całym dawnym imperium tureckim. Od nazwy portu Rio de Janeiro pochodzi nazwa tych ziaren, podobna historia jak z Santosem. Rio mają tak specyficzny aromat, że powstało dlań specjalne określenie: "rioy". Jest to aromat jodyny, ale nie tylko. Dobrze jest to wyjaśnione tu:

https://www.muggswigz.com/index.php/mugg-s-buzz/27-coffee-growing/96-rioy

Mehmet Effendi jako kawa z Turcji ma dużo tego, ale dałem radę wypić i nawet nawet smakowało, zasługa miłego towarzystwa. "Pomieszalnia" mieści się w małym lokalu w obrębie targowiska we Wrzeszczu, przy ul. Wyspiańskiego. Oprócz tygielka można sobie zażyczyć mokę, aeropress, V60, a także caffe latte, choć nie ma maszyny do espresso. Trudno czasem usiąść, ale warto postać ;).

Te tygielkowe wrażenia były więc dość mocno różne ale w obu przypadkach fajne ;).

Offline ggalkow

• Ekspres: drip, AP, FP, mokka
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #2576 dnia: 06 Październik 2016, 11:16:02 »
To ja podziękuję za namiary i proszę o dalsze relacje z 'eksploracji kawiarenek'. Mimo, że mieszkam w Gdańsku i parę lat temu mieszkałem nawet w akademikach przy Wyspiańskiego, ta kawiarenka mi umknęła. Ale skoro mają tam Rocko Mountain, to na pewno warto ją odnaleźć, skoro potrzebuje wsparcia :) (trochę dziwne bo za dawnych czasów zawsze na targowisku krążyło sporo studentów, ale może teraz nie czas na takie spacery z kawą... :))

Z tych kawiarenek Gdańskich to oprócz Flemming Cafe (Oliwa - nawet całkiem przyjemny, niewielki lokalik/palarnia), to nie za wiele rzuciło mi się w oczy (godnego polecenia) w Gdańsku (oczywiście masa sieciówek w marketach - ale to też raczej nie z gatunku takich które warto odszukać), ale jak widać warto trochę czasu przeznaczyć na poszperanie wśród mniejszych uliczek.

I oczywiście dziękuję za przesyłkę i informacje - jak zwykle szybko i bezbłędnie - już nie mogę się doczekać na popołudniową kawkę... Szczególnie ciekawią mnie te nowe Kenie Rungeto i Kahuro, no i zdecydowanie Rocko Mountain, która od pewnego czasu stała się moim ulubionym i stałym zakupem. Ja jestem bardzo zadowolony z Waszej oferty i chętnie wracam (jak już zatęsknię za Rocko :) )

Pozdrawiam, Grzesiek
« Ostatnia zmiana: 06 Październik 2016, 11:26:04 wysłana przez ggalkow »

Offline grabarz Mężczyzna

• Młynek: Severin KM3873
« Odpowiedź #2577 dnia: 06 Październik 2016, 11:28:13 »
Mimo, że mieszkam w Gdańsku i parę lat temu mieszkałem nawet w akademikach przy Wyspiańskiego, ta kawiarenka mi umknęła

To pewnie dlatego, że jest relatywnie nowa. Generalnie wszystko co dobre z kawą w Gdańsku czy szerzej w Trójmieście zaczęło się chyba niedawno. Godne polecenia w Gdańsku są takie kawiarenki jak: Fukafe (Wajdeloty), Kurhaus (Wajdeloty), Kreatywna (tereny Garnizonu we Wrzeszczu), wspomniana Pomieszalnia, Drukarnia (Mariacka). Jeszcze jest Palarnia Kawy na Starówce. Obecnie przenoszą się do nowej lokalizacji, też na Starówce, więc chyba jest chwilowa przerwa. Też jestem ciekawy Waszych opinii na temat tych miejsc, więc śmiało recenzujcie ;-)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2578 dnia: 06 Październik 2016, 15:27:34 »
Drukarnia ma świetną atmosferę, klimat. To wielka zasługą właścicieli i tych, którzy tam pracują. Teraz jest tam o wiele fajnej niż w letnim sezonie, gdy dosłownie nie można się opędzić od zagranicznych turystów... ;). Fu znamy od lat, gorąco wspieramy, choć nie są za bardzo lojalni ;). Zawsze dobre kawy można dostać, czasem z bardzo egzotycznych źródeł. Kurhaus też sympatyczny. Sztuka Wyboru, Kreatywna w Garnizonie dopiero się rozkręcają :). Bardzo fajne, ciekawe miejsca...

Offline dopeman

« Odpowiedź #2579 dnia: 06 Październik 2016, 16:27:56 »
Czy ta Kolumbia Pacamara to ta "lepsza" co miała premierę razem z Geishą?
Czy na listopad planowane są też jakieś małe rzuty czegoś ekstra? :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi