To ziarno na ktorym w tym roku startowala mistrzyni Polski baristow wiec raczej sie da 
Dzień dobry

Winna chyba jestem wszystkim odrobinę informacji. "Moja" Pacamara Red Honey od Gilberto Baraona absolutnie nie jest tym ziarnem, na którym startowała Rojes.
O ile mi wiadomo, Agnieszka wystartowała w Dublinie na mytym Bourbonie z tej samej farmy. W odróżnieniu od Pacamary Red Honey był to już zbiór z roku 2016, którego transport do Polski kosztował chyba dość drogo. Samo ziarno, podobnie jak wiele kaw w takim przypadku, podarowane zostało Mistrzyni Polski za darmo. Agnieszka nie chciała Pacamary, gdyż z jej doświadczeń wynikało, że ziaren z tej odmiany "nie można wypalić równo", w związku z czym spodziewała się trudności w ustawieniach młynka. Wybrała więc "bezpiecznego Bourbona".
Gilberto Baraona jest plantatorem-eksperymentatorem. W tym roku wypuścił sporo mikrolotów Pacamary: z obróbki mytej, naturalnej, red honey, black honey. Obróbka "black honey", jako rzadka i bardzo kosztowna, dostępna jest zazwyczaj "tylko na Mistrzostwa" . Plantator jest przyjazny, koresponduje z roasterami, jest też bardzo hojny. Na swojej farmie posadził także drzewka Gejszy, które nie trafiają jeszcze do obrotu (Gilberto używa ziaren do produkcji nowych drzewek, czyli powiększania areału Gejszy) czy też "Etiopian Heirloom". Drzewka tego ostatniego mixu cultivarów owocowały chyba na plantacji Los Pirineos po raz pierwszy w tym roku.
Co do Salvadorów, będziemy mieć w tym roku "Bourbone Rouge" z plantacji Villa Galicia z obróbki naturalnej. Mikrolot jest bardzo owocowy i słodki.
Jeśli chodzi o Honduras naturalny, aktualnie w sklepie znajduje się (w 500 g opakowaniach) typowe palenie "do espresso". Aromatem dominującym będzie czekolada. Zdecydowałam się na takie ciemniejsze palenie, żeby kawa mogła też wyjść dobrze także w ekspresikach automatycznych a także stanowić podstawę "do mleka". Która Pacamara znajdzie się w naszej ofercie, pozostaje kwestią otwartą. Jeszcze testujemy próbki.
Z nowych paleń oferuję Kenię Ruthagati, Kenię Karamikui, Etiopię Konga i Rocko, Honduras Red Honey, który jest, moim zdaniem, dość owocowy.
Bardzo fajnie wyszło także Juicy: połączenie Kenii Marimiry oraz Toraji Toarco pb.
Życzę wszystkim udanych zakupów oraz smacznego!