Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1949482 razy)

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2490 dnia: 13 Wrzesień 2016, 11:49:07 »
Wiesz Andrzeju, że cenię sobie Twoje kawy. Ok 200 zł wydawanych miesięcznie przez moją rodzinę na Twoje wyroby o tym świadczy. Wkurza mnie tylko, jak w podtekstach sugerujesz, że jestem "idiotą" bo przepłacam za zagraniczne oraz zarzucasz mi brak patriotyzmu.
Twoja Etiopia Rocko bardzo mi smakuje i jest jedną z lepszych kaw jakie piłem. Smacznego.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2491 dnia: 13 Wrzesień 2016, 12:05:56 »
Nie sugeruję czegoś takiego. Wiesz, Ty jesteś jednym z najbardziej sympatycznych klientów :). Moje refleksje bardziej dotyczyły sytuacji w kawiarniach (globalnej, zjawiskowej, na skalę kraju), bo w kawiarni zamówiłem tę Etiopię Konga z La Cabra. Bardzo prawdopodobne, że jest to ta sama Etiopia jak w naszym sklepie, ale oczywiście inaczej, bo w innym piecu, wypalona.
« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień 2016, 12:15:48 wysłana przez Antonio »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #2492 dnia: 13 Wrzesień 2016, 12:22:10 »
To co, wielki ślepy test Polska vs. ... ?
Takie ślepaki już były - choćby tutaj.

Chyba tez @Poe coś gdzieś kiedyś w ciemnościach siorbał w Kap Kap - nie mogę odszukać.

LMWDP #469

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #2493 dnia: 14 Wrzesień 2016, 21:09:25 »
Dobry wieczór,

ze zdumieniem przeczytałam wypowiedzi Antonia.
W naszej firmie to ja zajmuję się paleniem singli i wyborem surowca (z wyjątkiem Rwandy Mehembe czy Muhondo, gdyż w ich przypadku uważałam, że stosunek jakość/cena jest zdecydowanie dla nas niekorzystny). Wszystkie surowce wybieram na podstawie wypalenia i analizy sensorycznej próbki danej kawy.
Moje odczucia sensoryczne są dla mnie jedynym kryterium wyboru.

Kilkakrotnie interweniowałam w przeszłości w kwestii tzw. "czarnego PR-u", jakiego przykłady ze wstydem przeczytałam. Wiele razy próbowałam efekt takich niefortunnych wypowiedzi zatuszować. Z przykrością muszę tu powiedzieć, że jeśli wypowiedzi Antonia się nie zmienią, będę zmuszona odseparować własne produkty od linii "Mastro Antonio".  Nigdy też nie akceptowałam niskich marż związanych z komercjalizacją kaw "mojej linii". Mam nadzieję, że polityka mojego partnera zmieni się w przyszłości. Chciałabym, żeby stosowano także wyraźny podział etykietek. Wiele kaw "Synestezji" logowanych jest znakiem "Mastro Antonio". Być może dotyczy to także Etiopii Rocko Mountain, którą wielokrotnie była tu określana "najlepszą kawą Antonia".

Co do Kolumbii Pacamary Las Margeritas, pod koniec września lub października planuję następne palenie. Surowiec jest drogi: nie chciałam, żeby tej jakości ziarna ulegały przyspieszonemu wietrzeniu w trakcie letnich upałów. Warunki transportu każdego surowca (i wypalonego, i surowego) zdecydowanie odbiegają od optimum.
Dlatego też większość naszych kaw surowych przychodzi do nas wiosną lub jesienią. Pacamara pochodzi z roku 2015. Jeśli będzie na nią zapotrzebowanie, z przyjemnością kupię Pacamarę z kolejnego zbioru :-)

Pozdrawiam z Gdańska!
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień 2016, 21:34:09 wysłana przez Elka »

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #2494 dnia: 15 Wrzesień 2016, 00:11:59 »
No i kobieta zabrała głos miotla

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2495 dnia: 15 Wrzesień 2016, 07:08:33 »
Ja dość rzadko zabieram tu głos, gdyż jestem z natury kinestetykiem. Pomimo faktu, że podobno jestem "humanistką", pierwszeństwo nad "procesem werbalizacji" mają u mnie doznania zmysłowe. Stojąc w samotności przy piecu, smakuję bogactwo świata kawy w całej pełni.

Od czasu do czasu rozglądam się po rynku. Parę razy spotkałam się z kawami "La Cabra". Dla mnie to bardzo ciekawa marka. Myślę, że powinniśmy nauczyć się od jej twórców kreowania wizerunku. Ciekawa jestem, co myślicie o zamykaniu niektórych naszych kaw w pudełkach: takiej ekskluzywnej, "upominkowej" linii?
Jako biologa powstrzymywała mnie myśl, że w celu produkowania takich pudełek trzeba zużywać papier, wycinać drzewa. Myślę jednak, że również na moją, kobiecą podświadomość silnie działa "urok pudełeczka", z "luzackim" czy też "historycznym" logo i pachnącą zawartością. .

Życzę smacznej porannej kawy  : kawka :kwiat:

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #2496 dnia: 15 Wrzesień 2016, 07:28:12 »
Pudełko jako opcja "zapakuj na prezent" z dowolnie wybieraną zawartością? Znakomity pomysł  :ok:

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #2497 dnia: 15 Wrzesień 2016, 07:48:14 »
Ja kosztem pudełek pierdółek kotków i innych bździn nawet kosztem dopłaty byłbym mile zaskoczony próbkami kaw, itp. Czasami jest tak ze czytam coś i wydaje mi się to blee i nie zamawiam tego. A gdybym jednak spróbował to bym się skusił. Tak robi moja palarnia gdzie zaopatruję sie w kawę i jest to super pomysł.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2498 dnia: 15 Wrzesień 2016, 08:47:57 »
Mówisz masz ;).

Offline dopeman

« Odpowiedź #2499 dnia: 15 Wrzesień 2016, 09:20:43 »

odseparować własne produkty od linii "Mastro Antonio".
[...]
polityka mojego partnera
[...]
wyraźny podział etykietek.
[...]
dotyczy to także Etiopii Rocko Mountain, którą wielokrotnie była tu określana "najlepszą kawą Antonia".

Ależ się to okropnie czyta.
Partner, polityka, wyraźny podział.
W jakim to języku? ;)

Dla odmiany - wspólnie tworzymy rodzinną manufakturę brzmi doskonale :)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2500 dnia: 15 Wrzesień 2016, 09:37:07 »

Prawda?
Aż się człowiek zaczyna zastanawiać komu sąd przyznał opiekę...

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2501 dnia: 15 Wrzesień 2016, 14:18:42 »
Pudełko jako opcja "zapakuj na prezent" z dowolnie wybieraną zawartością? Znakomity pomysł  :ok:

Zastanawiam się tylko, jak rozwiązać pewien technologiczny problem. Kawy La Cabra czy też Drop pakowane są w specjalne torebki, "dedykowane" tym pudełkom. Decyzja o takim sposobie pakowania musiałaby zapadać najpóźniej 2 h po wypaleniu danej kawy. Wszystkie kawy konfekcjonowane są na bieżąco. Torebki otwierane są potem dopiero przez klientów finalnych.

Opakowania tekturowe będą, oczywiście, oznaczać wyższą cenę produktu a kartoniki/wydruki najlepiej zamawiać w "dużych seriach".

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2502 dnia: 15 Wrzesień 2016, 14:21:13 »

Partner, polityka, wyraźny podział.
W jakim to języku? ;)

Dla odmiany - wspólnie tworzymy rodzinną manufakturę brzmi doskonale :)

Tworzymy rodzinną manufakturę, ale nie we wszystkim się zgadzamy.

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #2503 dnia: 15 Wrzesień 2016, 14:32:50 »
A nie możecie trzymać wypałów w szczelnych 10l beczkach? Tak widziałem składują np. w Roststatte w Berlinie, klient przychodzi, zamawia a oni pakują w torebkę.
W młynie: ziarna

Offline maciekz

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
« Odpowiedź #2504 dnia: 15 Wrzesień 2016, 18:36:21 »
Kawy Square Mile są pakowane w torebki, które są wygodne same w sobie, ale też dałyby się bez problemu umieścić w pudełku - jak się ich nie maltretuje za bardzo to mają kształt prostopadłościanu 130x100x60.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi