Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1951226 razy)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2160 dnia: 17 Maj 2016, 22:26:34 »
Nadal czuję liczi.
Niebywałe że tak długo.
To w takim razie trzymam się tego standardowego przepisu ;) a wieczorem, skoro gra warta świeczki, zaryzykuję espresso. A co mi tam, świat należy do odważnych ;)

Zdecydowanie polacam Ci, dopemanie, espresso z Pacamary :-). Co do Gejszy, nie martw się: jeszcze ją będę paliła i jeszcze będę zamawiała inne gejsze: temat dopiero zaczyna się rozkręcać :-)

Offline SzymonMA

• Palarnia Kawy Mastro Antonio
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #2161 dnia: 23 Maj 2016, 10:27:01 »
Cześć!
Od dziś w naszym sklepie przez najbliższe 3 dni promocja na  :kawa: "Majowe przelewki" 110-112zł/kg oraz pakiet 4-ech świetnych singli za jedyne 120zł!!   :pycha:
W skład pakietu wchodzą 2 Kenie - Mutitu i Marimira, Sulawesi Toraja A i Salwador Pacamara.
Serdecznie zapraszamy do zakupów.

Offline dopeman

« Odpowiedź #2162 dnia: 24 Maj 2016, 18:30:42 »
Ja nie do końca mogę się przekonać do tej Rwandy. Jest całkiem smaczna i ciekawa, ale zawsze wychodzi mi ciężka. Macie jakieś sprawdzone sposoby na nią?
Mehembe. No właśnie. Ma ktoś sprawdzony przepis na nią z v60?
Ta z najnowszej dostawy wypalona konkretniej, może niższa temp.?

Zaraz sprawdzę jak w espresso.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2163 dnia: 25 Maj 2016, 06:56:06 »
Wypalona tak samo :). Nie wiadomo jak zadowolić wszystkich jedną kawą? ;) Rwanda jako jedna z nielicznych kaw single-origin nie wyszła z rąk Synestezji; może nie jest tak jasno i lekko wypalona jak w Synestezji, ale jest ok także w metodach przelewowych. Po naszym powrocie stwierdzam, że jest dość wyzywająca, trochę za bardzo kwaskowata, trochę za bardzo niezrównoważona. Może z czasem coś takiego się jej stało, bo tuż po paleniu była wyjątkowo słodka ;).

A do espresso polecam taki oto młyn:

Ten z lewej strony. Jest większym bratem tego z prawej. Jak widać, też zmieści się pod szafkami... ;) Ma niespotykany system regulacji grubości mielenia i mocowania żaren. Zaraz zabieram się za testowanie.

Przy okazji: małe hopperki są już dostępne. Wkrótce będą w sklepie.
« Ostatnia zmiana: 25 Maj 2016, 07:58:55 wysłana przez Antonio »

Offline dopeman

« Odpowiedź #2164 dnia: 25 Maj 2016, 10:05:50 »
Cały czas czuję jakbym przelewał kawę do espresso. Zejdę jeszcze z temperaturą w takim razie :)

PS. Pacamara w espresso niestety mi nie wyszła jak trzeba. W dripie natomiast do końca smaczna, najbardziej egzotyczne owoce w kawie do tej pory. Skojarzenie z Liczi mnie prześladuje!

EDIT: Rwanda, 2 kliki grubiej, 89'C - 20g - 330ml - 2:30. Zupełnie inna kawa! :)
« Ostatnia zmiana: 25 Maj 2016, 10:18:57 wysłana przez dopeman »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2165 dnia: 25 Maj 2016, 10:45:03 »
Cześć!
Od dziś w naszym sklepie przez najbliższe 3 dni promocja na  :kawa: "Majowe przelewki" 110-112zł/kg oraz pakiet 4-ech świetnych singli za jedyne 120zł!!   :pycha:
W skład pakietu wchodzą 2 Kenie - Mutitu i Marimira, Sulawesi Toraja A i Salwador Pacamara.
Serdecznie zapraszamy!

Takim tekstem, wysłanym już z własnego konta, zadebiutował na naszym forum Szymon: nasz sympatyczny i niezawodny współpracownik  :brawa: :kwiat:

To on jest naszą prawą ręką w sklepie i czuwa nad palarnią w trakcie naszych licznych górskich włóczęg.. 
My tymczasem "ściągnęliśmy" już do domu z kolejnej rodzinnej wyprawy. Może wkrótce uda nam się zmienić naszą siedzibę :-)
« Ostatnia zmiana: 25 Maj 2016, 11:03:13 wysłana przez Elka »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2166 dnia: 25 Maj 2016, 11:28:49 »
Ależ to ma power ;). Wkrótce napiszę o naszym nowym młynku więcej...

« Ostatnia zmiana: 25 Maj 2016, 12:36:49 wysłana przez Antonio »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2167 dnia: 25 Maj 2016, 22:25:07 »
naszych licznych górskich włóczęg
Szuje... a człowiek musi do fabryki... ;)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2168 dnia: 25 Maj 2016, 23:25:48 »
No, powiedzmy że szukamy miejsca na fabrykę..na pięknej górskiej łące..z widokiem na pradolinę Nysy Kłodzkiej.
Jak zobaczyłam na sprzedaż działkę z wawrzynkiem wilczełyko (dziko rosnącym) i liśćmi oraz łodygami podkolana (storczyk) oraz krzyżownicą, ze zdumienia przecierałam oczy. Mamy piękne fotografie a ja przypomniałam sobie, że prowadzić kiedyś chciałam "górski ogród botaniczny".

Może "na fabrykę" kupimy budynek dawnej szkoły..
Wygląda jak "człon" pary "Jaś i Małgosia" z wrocławskiego rynku.
Może czas zrobić dla Szymona mieszkanie służbowe pod Śnieżnikiem  :)

W "Jasiu" lub "Małgosi" palone będą oczywiście Geishe oraz Pacamary :-). Dobrze czasem mieć marzenia. Jeszcze lepiej jest marzenia spełniać. Na "naszej" działce widziałam liście rośliny, którą pamiętam ze studenckich czasów, z Jury Krakowsko-Częstochowskiej lub Beskidu Niskiego. Nie pamiętam jej nazwy i jedynie snuję hipotezy na temat jej przypuszczalnego wyglądu w pełni sezonu wegetacyjnego. Kwiatów a nawet łodyg nie było jeszcze..

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2169 dnia: 26 Maj 2016, 00:00:40 »
Zawsze to bardziej po drodze niż Kołobrzeg.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2170 dnia: 26 Maj 2016, 12:56:19 »
Ela czyli Synestezja pracuje dziś na luzie, czyli co kilka minut wyrzuca z samplerka kolejne pyszne Kenie...

Wcześniej zaparzyłem sobie Ariadnę z 10/05. Było z tego espresso i wow! Jakie dobre! Ale teraz te Kenie, zaparzane w szklankach zalewajki wszystko mi zepsuły  :picardpalm:.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2171 dnia: 26 Maj 2016, 13:06:22 »
 :smiech:

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2172 dnia: 26 Maj 2016, 23:57:46 »
Ela czyli Synestezja pracuje dziś na luzie, czyli co kilka minut wyrzuca z samplerka kolejne pyszne Kenie...

Po Keniach i Etiopiach Ela zaczęła "wyrzucać" z piecyka przepyszne Brazylie o niespotykanych profilach aromatycznych: Brazylię z procesu black honey, Brazylię o aromatach naturalnej Etiopii.. Chyba całkiem mnie porwało i uniosło..Tym razem przypomniałam sobie, że chciałam studiować rolnictwo tropikalne. Teraz wiem dokładnie, dlaczego: jako agronom "tropikalny" mogłabym wyjechać do Etiopii, Kenii czy do Brazylii chociażby, krzyżować między sobą cultivary lub wymyślać nowe metody obróbki albo poszukiwać w tropikalnym lesie kawowego "świętego Graala", czyli drzew Geishy..

Tymczasem ustaliłam, co rosło na "naszej" łące w Sudetach:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/38/Polygala_comosa_tse2004.jpg
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Sanguisorba_officinalis.htm (tej rośliny po liściach nie mogłam sobie przypomnieć)
http://lovelygarden.pl/wp-content/uploads/2016/01/39689227_xl-1350-px-1140x760.jpg (wawrzynek wilczełyko)

No i storczyk, którego było widać tylko liście:
http://terraflora.vot.pl/zdjecia/Listera_jajowata_3.jpg
Była także jakaś "ciekawa pępawa" :-)

Jutro w Mastro Antonio/Synestezji "dzień palenia". Promocje ogłoszone przez Szymona będą za to funkcjonować aż do wtorku..
Będę paliła Brazylie, Etiopię Rocko, Pacamarę Las Margeritas. Na 18.06 przewidziane jest palenie Cerro Azul..wkrótce uruchomimy zapisy, bo kawa będzie raczej w ograniczonej ilości.

« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2016, 00:09:45 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2173 dnia: 27 Maj 2016, 12:28:15 »

Offline dopeman

« Odpowiedź #2174 dnia: 27 Maj 2016, 13:22:26 »

Brazylię z procesu black honey

W końcu czarny miodek. Kiedy będzie dostępne w sklepie? :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi