Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1944596 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1890 dnia: 19 Kwiecień 2016, 10:30:21 »
Dla mnie wszystkie te Eli Kenie są mega kwaskowate... Dlatego lubię dla odmiany zrobić sobie coś takiego (uwaga na karatekę...):

Efektem jest potem to:

:pycha:

Okazało się, że ta opisana nieco wcześniej jest z tej samej parafii, do której należą zamówione przez Elę najdroższe kawki...
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2016, 10:36:50 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #1891 dnia: 19 Kwiecień 2016, 11:08:21 »
A ja właśnie spróbowałam Gatomboyi. Rzeczywiścier jest mało kwaskowata. Przyczyna leży po mojej stronie i jest to mój błąd.
Kawy była już resztka i wrzut do pieca był nietypowy: 8kg zamiast 10 kg. Wypracowany przeze mnie profil jest na 10 kg i źle obliczyłam ilość ciepła, jaką należy "poczęstować" kawkę a więc kwaskowatosć znikla.

@Sala, jeśli chcesz, to w zamian możesz otrzymać paczkę Gakuiuni lub Makeny.
Będzie MEGA! Innych rozczarowanych także proszę o kontakt z Szymonem: kontakt jest na stronie.
Zaraz sprawdzimy, jak kawa smakuje jako espresso..i uciekamy potem ;-)

Ostatnie Juicy jest super jako mega słodkie espresso. Polecam też "April": znaną już wielu osobom "mieszankę urodzinową", tym razem wzbogaconą o Kenię i to nie byle jaką a Gakuyuni  :pycha:

Zaparzone z mieszanki "April" espresso będzie miało dobre wody, słodycz, owocowe aromaty, przyjemną kwaskowatość na początku.
Szymon mówi, że jest słodkie a Andrzej, że "Juicy jest najlepsze".

W skład Juicy wchodzą, jak zwykle, Toraja, Kenia (Mutitu), Finca Santos (której dodatek sprawia, że espresso ma większe body oraz słodycz).
Na "April" złożyły się Honduras natural Marcala, Kolumbia Cristallina caturra i , jak już pisałam, Kenia :-)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1892 dnia: 19 Kwiecień 2016, 11:16:48 »
A ja teraz użyłem forumowego drippera i filtru Kality. 22g Gatomboya i 330ml wody z kranu (średniotwardej), 3 minuty. Efekt jest moim zdaniem słodki, co dla Kenii jest chyba komplementem. Jakoś nie widzę w niej żadnego błędu. Mniejsze wsady palą się lepiej niż większe... ;) Ziarna są bardzo dobrze rozwinięte, nie zioną kwasem niedopalenia i surowizny...
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2016, 11:25:31 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #1893 dnia: 19 Kwiecień 2016, 11:20:38 »
Ja zauważyłam, że piękną kwaskowatość można wyciągnąć, dając kawie długo naciągnąć po cuppingu: 9 g kawy, 120 ml wody, przełamanie kożucha po 4 minutach i niech się to dalej zaparza aż do zadowalającego efektu. Potem można to przelać przez filtr, zaparzacz do herbaty lub to, co się akurat znajdzie pod ręką :-)

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #1894 dnia: 19 Kwiecień 2016, 11:21:24 »
Uff, czyli z moim smakiem nie jest tak źle :).
Kenie Gakuiuni czeka na później w szafce, natomiast Mekene chętnie spróbuję.
Reszta na priv lub maila :)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #1895 dnia: 19 Kwiecień 2016, 11:26:51 »
Ja zauważyłam, że piękną kwaskowatość można wyciągnąć, dając kawie długo naciągnąć po cuppingu: 9 g kawy, 120 ml wody, przełamanie kożucha po 4 minutach i niech się to dalej zaparza aż do zadowalającego efektu. Potem można to przelać przez filtr, zaparzacz do herbaty lub to, co się akurat znajdzie pod ręką :-)

Dotyczy to także Gatomboyi: teraz mi na stole "skwaśniała:, tak jak inne Kenie..
Kwaskowatość generalnie zalezy też od "ilości bufora w wodzie". Na tym jednak znam się nie ja, lecz Paweł Siemaszko, własciciel Kafo z Gliwic :-).
On ma wodę z odwróconej osmozy i potem ją mineralizuje: stosownie do kawy..Jeśli ta Kenia wychodzi mało kwaśna, spróbowałabym pewnie Kropli Beskidu zamiast np. Żywca. Żywiec podobno ma "za dużo bufora", który spłaszcza smak.

Jeśli ktoś jest się w stanie przez taką lekturę przedrzeć, to polecam książkę Maxwella Colonny Dashwooda: "Water for coffee".
W brewingu pewnie sprawdzi się woda o niższej temperaturze. Antonio mówi, że kawa jest "słodka" a nie kwaśna, bo zaparzył dripa na wodzie "z dużą ilością bufora"..

Żeby spektakularnie zobaczyć, o co chodzi, można wody źrodlane pomieszać z destylowaną (w aptece 500 ml to niestety 25 zł)..no i zobaczyć efekt.
Polecam sprawdzenie blendu wody źrodlanej (@donkiszot ma pełną rację) z destylowaną w proporcji 50:50 i np. 75%: 25%.. :wow2:
Mnie taki test, przeprowadzony niedawno..wywrócił świat "do góry nogami"  :)
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2016, 11:34:28 wysłana przez Elka »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1896 dnia: 19 Kwiecień 2016, 11:32:19 »
Jaka znowu mało kwaśna? Jest to świetna kawa, dobrze wypalona. Trzeba ją tylko wysłuchać: nawet kranówka daje jej tę kwaskowatość. Jest dostatecznie kwaśna i słodka :wow2:.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1897 dnia: 19 Kwiecień 2016, 11:35:44 »
Gatomboya jest i u mnie na tapecie od wczoraj. Pierwsze podejście zrobiłem w V60 (19g kawy, 300g wody o temperaturze początkowej 88 stopni), czas przelewania 2:35. Kawa wyszła nieco płaska w smaku. Kwasowość była obecna, ale wydawała mi się taka nieco cierpka/ściągająca. Dzisiaj spróbowałem parzenia w Kalicie. Grubość mielenia zostawiłem tą samą co pod V60, ale doza była większa (26g na 400g wody, temperatura początkowa 85 stopni). Polewałem małymi porcjami i całość zamknęła się w 3:45. Efekt nieco lepszy niż w V60, kwaski jakby bardziej krągłe i nie ma tej cierpkości.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1898 dnia: 19 Kwiecień 2016, 11:37:50 »
Nie za niskie te temperatury? Moim zdaniem warto trzymać się 90-94 stopni (jak w espresso).

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #1899 dnia: 19 Kwiecień 2016, 11:38:18 »
No ale Makena i Gakuyini to pełnia owocowości  :szampan: :kwiat:
A aromat Gakuyuni jest zawrotny.

Wpadłam właśnie na pomysł, żeby na Kenię zrobić teraz promocję.
Wypaliłam ich kilka a jedna z nich trafi na Mistrzostwa   :taniec:
Która?  ;)

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #1900 dnia: 19 Kwiecień 2016, 11:40:33 »
Ja dziś spróbuję Nyeri, zawsze była olśniewająca ;). Ja jednak lubię Kenie często zaparzać nawet poniżej 90 stopni.
W młynie: ziarna

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1901 dnia: 19 Kwiecień 2016, 11:42:41 »
Nie za niskie te temperatury? Moim zdaniem warto trzymać się 90-94 stopni (jak w espresso).

Kolejne podejście zrobię z wyższą temperaturą i się okaże :) Ziarenek mam 0,5kg więc w końcu trafię w optimum.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1902 dnia: 19 Kwiecień 2016, 11:47:01 »
Skoro o Kenii mowa, to mamy specjalny rabat na trzy z nich: Karimikui, Makena, Mutitu. Zamiast 35zł, teraz 30zł przez najbliższy tydzień.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1903 dnia: 19 Kwiecień 2016, 14:09:04 »
9 g kawy, 120 ml wody,
Spora ta doza, scaa chyba podaje 8,25 na 150ml, Z jakiegoś konkretnego powodu tak dużo tej kawy, a może nie ta cyferka się wcisnęłą i miało być 6g ?
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2016, 14:13:05 wysłana przez krystians »

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #1904 dnia: 19 Kwiecień 2016, 14:22:36 »
Jak już rozmawiamy o wodzie, to możecie podać
jakiej wody używacie do cuppingu i ogólnie weryfikacji palenia?
Parametry i jaka obróbka.

Jest wręcz twierdzenie, że pali się pod lokalną wodę.

P.S> Magnez fajnie podbija kwasowość kawy

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi