Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1944721 razy)

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1875 dnia: 14 Kwiecień 2016, 14:03:38 »
Czyli za dużo zmiennych ...

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #1876 dnia: 14 Kwiecień 2016, 14:17:10 »
Ja nadal walczę z Ma Top Red w npf... z 30 shotów zrobione i nadal nie mogę uzyskać dobrej ekstrakcji... Stróżki łączą się dopiero po 20s, po 10s zaczyna sie robic jakiś kanał chyba bo sika jedną stroną. Ciastko wypada powiedzmy że w całości, ale na środku zostaje co nieco w sitku. Dozy od 15 do 16,5g w VST 15, dystrybucja wykałaczką, bez niej, lekko stukając otwartą dłonią.. eh :(

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #1877 dnia: 14 Kwiecień 2016, 14:24:41 »
Może ekspres nie teges. Przecież na jutubie sa filmy z npf i innymi ekspresami i tam działa. Dobrze że tą walkę mam za sobą.

Offline Expel Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #1878 dnia: 14 Kwiecień 2016, 14:37:19 »
Ale jak ekspres nie teges ? :(  Z prysznica woda leci równomiernie... odkamieniany był.. Zrobiłem test na jakimś marketowym paściu... i było idealnie.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2016, 14:56:17 wysłana przez Expel »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1879 dnia: 14 Kwiecień 2016, 17:02:47 »
Przed chwilą zrobiłem sobie espresso z tegoż RED'a. Ale nie w NPF tylko w zwykłym PF-ie z wylewkami. Też pewnie wspomniany pan rzekłby, że kwaśna ta kawa, a potem na odchodnym stwierdziłby, że jednak dobra. Co zrobić? Nasze kawy nie są jednoznaczne. Od pierwszego wrażenia do wspomnienia mienią się różnymi kolorami  :kwiat:.

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #1880 dnia: 14 Kwiecień 2016, 17:16:35 »
Ale jak ekspres nie teges ? :(  Z prysznica woda leci równomiernie... odkamieniany był.. Zrobiłem test na jakimś marketowym paściu... i było idealnie.

Wolę mieć pryskający NPF z ciekawym smakiem :)
Na pojedynczym sitku 18 gram Kostaryki od Antonia. Po brzeg sitka.
Jedno pryśnięcie 1s, potem złotym lejem spłyną do filiżanki napar.
Espresso wypiłem ze smakiem. Może tak, spróbuj ?!

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #1881 dnia: 14 Kwiecień 2016, 17:20:53 »
Ja nadal walczę z Ma Top Red w npf... z 30 shotów zrobione i nadal nie mogę uzyskać dobrej ekstrakcji... Stróżki łączą się dopiero po 20s, po 10s zaczyna sie robic jakiś kanał chyba bo sika jedną stroną. Ciastko wypada powiedzmy że w całości, ale na środku zostaje co nieco w sitku. Dozy od 15 do 16,5g w VST 15, dystrybucja wykałaczką, bez niej, lekko stukając otwartą dłonią.. eh :(
Zmniejsz grubosc mielenia i sprawdz

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #1882 dnia: 14 Kwiecień 2016, 17:21:46 »
Próbowałem doszedłem do do 20 i 35s na 40 ml i nic

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1883 dnia: 14 Kwiecień 2016, 17:52:32 »
Przed chwilą wpadła po kawę pewna starsza tym razem pani. Zaparzyłem RED dla porównania. I co się okazało? Że nie jest kwaśny lecz trochę gorzki i przede wszystkim mocny. Filiżanka została jednak opróżniona :). Za to Pacamara z V60 została przyjęta pozytywnie jako dobra domowa kawa, ale choć w porównaniu z RED-espresso miała mniej kwaskowatości, została określona jako trochę kwaskowata, w pozytywnym owocowym wrażeniu, podkreślonym aromatami kiwi i porzeczki. Cóż, całe życie się człowiek uczy...

W tych NPF-ach i kanałach dużą rolę odgrywa oprócz równomiernego upakowania kawy, profil ciśnienia w trakcie zaparzania. Warto zacząć od preinfuzji... Jeśli maszyna nie ma preinfuzji, to można ją niejako emulować, uruchamiając pompę na parę sekund i zatrzymując ją na parę sekund przed właściwym zaparzaniem.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2016, 17:56:42 wysłana przez Antonio »

Offline dyba

« Odpowiedź #1884 dnia: 16 Kwiecień 2016, 19:51:33 »
Minął prawie miesiąc od zakupu, a od palenia minął 10 kwietnia.
Kolumbia Huila z 10.03.2016
24g (kawa zmielona dość grubo) na 350 mll wody brutto
nie wiem jaka temperatura
- zagotowałem wodę - przelałem filtr w Cleverze
- zaczekałem jeszcze chwilę - maksymalnie 1,5 minuty od zagotowania wody minęło
kawa w filtrze została zalana dość szybko, po 1 minucie zamieszałem kożuch
po 3 minutach Clever postawiony na wygrzany kubek 330 mll
nakapało do pełna - nie mierzyłem czasu

Normalnie piję kawę z mlekiem i z odrobiną cukru.
Jednak każdą próbuję na czysto.

Do tej kawy nie dodałem nic - wypiłem kubek kawy , bez mleka i bez cukru.
Myślę o drugim kubku. :pycha:

Kawa jest wyśmienita - warta spróbowania i warta swojej ceny.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #1885 dnia: 18 Kwiecień 2016, 15:44:47 »
Bardzo dziękuję za komplementy pod adresem Kolumbii.

Chciałabym poinformować o dniach i godzinach pracy sklepu w okolicach długiego, majowego weekendu.
Ze względu na przewidziane na ten okres palenia na polskie Mistrzostwa World Brewers Cup, przesyłki będą wysyłane do godziny 12.00 w czwartek:  28.04.

Piątek, 29.04 będzie przeznaczony wyłącznie na palenia zaś w poniedziałek, 2 maja "wszyscy będą odpoczywać"  :taniec:
Nowe single pojawią się w sklepie po Mistrzostwach Polski  :szampan:. Będą to single "specjalne", jakich nie mieliśmy jeszcze w ofercie.
Czekamy niecierpliwie na "nowy towar".
Ze względu na konieczność odpoczynku od nadmiaru próbnych paleń, teraz pakujemy plecaki i wyruszamy na ukochany Dolny Śląsk.
Myślę, że sklep został obficie na ten okres zaopatrzony, zwłaszcza w Kenie  :pycha:
Życzymy Państwu udanych zakupów oraz wielu wrażeń przy testowaniu naszych kaw.

Wkrótce podam telefon do Szymona, który jest "gospodarzem sklepu" i radzi sobie ze swoimi zadaniami bardzo dobrze.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwiecień 2016, 15:46:54 wysłana przez Elka »

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #1886 dnia: 18 Kwiecień 2016, 20:18:42 »
Nawiązując do mojego poprzedniego wpisu stwierdzam że Kenia Gatomboya jest fajna  owocowa ale czegoś mi w niej brakuje! Jeżeli chodzi o Etiopie Rocko to jest czego szukałem Rewelacja - poziomkowa, słodka i wspaniale pachnąca! :)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #1887 dnia: 18 Kwiecień 2016, 21:10:35 »
Być może w Kenii jest dla Ciebie zbyt duża kwaskowatość. Czasem winna jest woda: nadmiar lub niedobór tzw. bufora i ilość/rodzaj zawartych w wodzie minerałow. To wielki i głęboki temat..a ja się na nim nie znam :-(

Może warto potestować zaparzanie na różnych wodach mineralnych: Żywiec versus Kropla Beskidu versus ich mix 50: 50%.?
Może warto spróbować drobniej zmielić, aby dłużej zaparzyć, może warto wydłużyć preinfuzję i podwyższyć temperaturę wody.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #1888 dnia: 19 Kwiecień 2016, 01:39:47 »
Na pewno nie mineralnych ;) źródlanych. Z ogólnodostępnych dorzucę primaverę po filtrze lub przed.

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #1889 dnia: 19 Kwiecień 2016, 07:25:58 »
Spróbuję z inną wodą butelkową. W domu mam tylko wodę zmiękczoną. Ciekawe jak to wpłynie na smak. Dzisiaj zrobię z żywca i dam znać czy lepiej.
@Elka
Jeżeli chodzi o kwaskowatość to jest właśnie to co lubię najbardziej. Może oczekuje czegoś innego, ponieważ jestem przyzwyczajony do Kenii z innych palarni (też palarni forumowiczów).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi