Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1949680 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1635 dnia: 14 Luty 2016, 11:49:03 »
A już myślałem, patrząc na filiżankę, że pijesz Lavazzę :).

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1636 dnia: 14 Luty 2016, 11:50:27 »
LaVazzA wciąż ma się dobrze na naszym polskim rynku. Wciąż ludziom smakuje, ale nie mnie ;).

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #1637 dnia: 14 Luty 2016, 11:55:02 »
A filiżanki miała z dobrych manufaktur, ACF, Nuova Point itp.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #1638 dnia: 14 Luty 2016, 14:36:54 »
Phin się również znakomicie sprawdza do starszych kaw. Tajna broń wydobywania aromatów, które udawały, że uleciały. Genialna jest ta blaszka i gdybym miał wybrać tylko jeden sprzęt na bezludną wyspę, to wybrałbym właśnie ten.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #1639 dnia: 14 Luty 2016, 15:10:16 »
Phin się również znakomicie sprawdza do starszych kaw. Tajna broń wydobywania aromatów, które udawały, że uleciały.

W dużej mierze to zasługa braku papierowego filtra, który coś tam zabiera.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #1640 dnia: 14 Luty 2016, 15:28:02 »
Eee, nie, z filtrem też działa i też jest git.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #1641 dnia: 14 Luty 2016, 15:44:04 »
A jakich filtrów używasz? Ja cenię przelewy z phina za żywe i soczyste smaki. To co jest w ziarenkach, trafia do filiżanki, filtr niczego nie zabiera.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #1642 dnia: 14 Luty 2016, 15:47:30 »
Bez filtra, z aero, z chemexa, wszystko pyszne.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1643 dnia: 17 Luty 2016, 20:10:58 »
Pewnie, że wszystko pyszne. Rzec by można, że phin jest najlepszym towarzyszem podróży :). Niedawno w US była jakaś afera z aeropressem w samolocie. Jakiegoś kawymiłośnika potraktowano jak terrorystę. Maleńkiego phina chyba nikt by nie zauważył.

Po powrocie stwierdzamy, że świetny jest RED, Etiopie, Kostaryki itp. Z tej okazji czeka na was mała sezonowa obniżka ceny dla RED. Z racji testowania nowego "małego i niskiego" młynka Ceado E6P sporo Ariadny też przetestowałem. W swojej klasie jest to "the best": gładkie, jedwabiste, czekoladowe, gęste, pachnące ;).

W dripach sami wiecie, np. Kostaryka Naranjo jest fajna. Dziś jeden pan wykupił nam aż 7 opakowań. Kostaryka Sonora (w wersji Honey) jest równie dobra i w przelewkach i w espresso. Trzeba tylko odpowiednio dobrać temperaturę zaparzania: wyższą w espresso i może trochę niższą w dripach. Kostaryki są niekoniecznie kwaskowate bo niekoniecznie są bardzo jasne, ale nie brak im pięknych aromatów, ale najpiękniej pachną oczywiście Etiopia i Kenia...
« Ostatnia zmiana: 17 Luty 2016, 21:38:39 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1644 dnia: 18 Luty 2016, 15:14:08 »
Parę zdań na temat młynka Ceado E6P, który w naszej ofercie się pojawił. Przytoczę po prostu to, co napisałem do jednego z poszukiwaczy niewielkich młynków w prywatnej wiadomości ;).

Ceado E6P okazuje się coraz bardziej sympatyczny. Jest o 10 dB mniej hałaśliwy od Mazzera SJ, co wyraźnie słychać. Rozmiarami jest po prostu uroczy... Okazało się, że rurkę, którą kawa wylatuje do PF-a można po prostu wyjąć, by wyczyścić ujście (ale nie miałem czego czyścić). Można łatwo też odkręcić mocowanie PF-a. Myślę, że jest to również fajny młynek do alternatyw, bo na wyjściu żaren nie ma żadnej jednolitej "śluzy-zapory", a są jedynie chyba dwie-trzy elastyczne żyłki-druty, tak że kawowy pył swobodnie wypada z komory żaren. Wylot z tejże komory jest też skierowany wyraźnie w dół, pod kątem. Wsypałem dziś rano 19g, wyszło 19g, ale jeszcze to dokładniej sprawdzę. Najbardziej urzeka mnie sterowanie (timer) i regulacja (śruba): minimalizm i schludność.

Po doświadczeniach z E6P myślę, że sympatyczny byłby dla mnie również E5P. Może wydawać się, że brak timera jest wadą... Ale jeśli jest tak, że "retencja" jest znikoma, to można odmierzać np. 18g ziaren i takie porcje mielić, trzymając pusty hopper. Sprawdzę jeszcze jak to działa. W przypadku pełnego hoppera, też nie stanowi dla mnie problemu ocena ilości kawy w sitku. W końcu przez lata dozowałem "na oko", korzystając ze standardowego Mazzera SJ. E5P jest dość znacząco tańszy niż E6P.

« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2016, 15:22:46 wysłana przez Antonio »

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #1645 dnia: 18 Luty 2016, 17:39:00 »
Młyn co najmniej kuszący :pycha:
Wrzucisz jakieś zdjęcia środka? Szczególnie ciekawi mnie ten pochyły wylot z komory żaren.
No i ta cena :brawa:

Offline dopeman

« Odpowiedź #1646 dnia: 19 Luty 2016, 13:46:06 »
Antonio: Czy to jedyna różnica między nimi? Jeden z timerem drugi bez? "Zagranica" pisze że ten z timerem nie ma manualnego mielenia i można guzikiem uruchomić tylko jeden z nastawionych czasów - prawda to?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #1647 dnia: 19 Luty 2016, 13:47:32 »
Antonio: Czy to jedyna różnica między nimi? Jeden z timerem drugi bez? "Zagranica" pisze że ten z timerem nie ma manualnego mielenia i można guzikiem uruchomić tylko jeden z nastawionych czasów - prawda to?

wystarczy przeczytac instrukcję ze strony producenta - 2 guziki na raz i masz tryb manualny ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1648 dnia: 19 Luty 2016, 14:04:16 »
W zagranicznych źródłach często jest mowa o starszej wersji E6P produkowanej jeszcze rok temu. Nowa wersja ma cyfrowy timer, a tryb manualny działa tak, jak to EMFED opisał. Najlepsze jest jednak programowanie timera:

-- naciskamy programowany przycisk do momentu zapalenia się diody;
-- zmniejszamy/zwiększamy czas timera o 0,1s przyciskając lewy/prawy przycisk;
-- mrugająca dioda oznacza zapis nowych ustawień;

Nie spotkałem się jeszcze z takim minimalizmem w programowaniu. Większość elektronicznych młynków ma wyświetlacze informujące nas o ustawieniach timera, ilości wydozowanych porcji kawy, o bieżącej dacie itp. Ale w gruncie rzeczy, żadne wyświetlacze nie są potrzebne. Programowanie timera jest nam potrzebne zawsze tylko w odniesieniu do bieżących ustawień: chcemy czas mielenia wydłużyć lub skrócić. Jeśli czas wydaje się za krótki, to go zwiększamy i odwrotnie. A ile ten czas mielenia dokładnie wynosi jest nieważne :).

E5P jest jeszcze bardziej minimalistyczny, bo mamy tylko przycisk umieszczony w widełkach, załączany portafiltrem. Może na początek nie jest to odpowiednie, nie dla każdego, ale dla mnie dozowanie na oko jest całkiem prostą umiejętnością ;). Cena E5P jest o jakieś 400-500zł mniejsza.
« Ostatnia zmiana: 19 Luty 2016, 14:08:36 wysłana przez Antonio »

Offline dopeman

« Odpowiedź #1649 dnia: 19 Luty 2016, 14:04:30 »
EMFED: Dziękuję za błyskawiczne sprowadzenie na ziemię ;)

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi