;

Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 775140 razy)

Offline mr_j

  • Wiadomości: 564
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1485 dnia: 15 Listopad 2015, 18:59:27 »
Właśnie odkryłem najlepszą kawę na świecie. Już tłumaczę, po półtora roku pojenia dobrymi kawami Mojej Teściowej.
Usłyszałem: "najlepsza kawa jaką mi do tej pory zrobiłeś".
Także jeżeli ktoś się męczy z podobnym problemem. Proponuję spróbować.
Ogłaszam Kenia Nyeri Mutitu AB ! :) Metoda V-60, temperatura 93C, kawa - 18g, 300 ml wody, czas 2:30.


Offline piomic

  • Wiadomości: 2442
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1486 dnia: 15 Listopad 2015, 22:34:07 »
A ile cykut... ups, cykorii dodałeś?

Offline mr_j

  • Wiadomości: 564
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1487 dnia: 15 Listopad 2015, 23:35:18 »
Aż takie problemy masz z Teściową ?!

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6784
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1488 dnia: 17 Listopad 2015, 07:44:34 »
Nie pamiętam, żeby jakaś Kenia była niedobra dla teściowej ;). Wszystkie są piękne.

A tu kolejna zapowiedź:


Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1200
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1489 dnia: 18 Listopad 2015, 19:52:44 »
Pierwsze palenie Don Jimenez zrobione :-)

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6784
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1490 dnia: 19 Listopad 2015, 17:47:26 »
Don Jimenez Estate to plantacja na wyspie Haiti. Większą część wyspy zajmuje Republika Dominikany, a tę mniejszą Haiti. Na fotografii tego nie widać, ale jest na worku adnotacja "Gold Quality". Podobno oznacza to najlepszą część zbiorów z tejże plantacji położonej w jednym z najwyższych miejsc na Karaibach.

Dziś zaparzyłem sobie dwie "stare" (dla wielu z was) kawy. Wciąż mam w pamięci jedno z nieprzyjemnych zdarzeń, gdy pewien komercyjny nabywca świetnych ziaren z plantacji Los Congos w Nikaragui stwierdził, że ponieważ kawa ma ponad miesiąc od palenia, to nie nadaje się do zaparzania i podania jego klientom. Na szczęście było to jakieś 2 lata temu, przeżyliśmy to i wciąż testujemy kolejne świeże kawy :). Rano był drip V60, jak zwykle 22g/340ml/2minuty/95 stopni. Kawa? Kenia Marimira z 18 września. Efekt? Wow, bardzo dobra. Teraz, pod wieczór był Hario TCA-3, też 330ml, 22g ale drobniej, też 2 minuty plus mieszanie, temperatura pewnie nawet wyższa niż 95 stopni. Kawa? Kostaryka El Balar Red Honey, też z 18 września. Efekt? Jeszcze bardziej Wow. Sam to wypiłem i pewnie obudzę się o 4 nad ranem. Wniosek? Niektóre kawy są dobre nawet po miesiącach. Te dobre kawy :). O! Dobra kawa jest dobra! Skąd ja to znam? :hihihi:

Tak to wygląda w Kostaryce, tam gdzie zapakowano nam wspomniane ziarna El Balar:

Offline piomic

  • Wiadomości: 2442
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1491 dnia: 19 Listopad 2015, 21:56:04 »
Ja ostatnio wygrzebałem Indonezję Sulawesi Toraja z 14 września, z wylewek parska po całej kuchni napełniając filiżankę w max 10s pomimo skręcenia młynka, crema cieniutka, blada. Miałem od razu wylać bez próbowania ale mnie tknęło. Delikatna jak z dripa ale gęsta i zawiesista. Normalnie ambrozja.

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6784
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1492 dnia: 19 Listopad 2015, 22:04:33 »
Sulawesi są (bo są trzy: A, AA, PB) jedynymi z kaw "niezgodnymi" z ustawieniami młynka dla pozostałych. Faktycznie trzeba dużo drobniej te ziarna zmielić. Ale mnie to nie sprawia kłopotu nawet gdy mam pod ręką tylko ten "maleńki" młynek Compaka (dokładnie ten, który ponoć nie mielił na odpowiednio drobny pył :picardpalm:). W każdym razie jest to naprawdę aromatyczny odlot. Ela wykombinowała też genialne połączenie tych ziaren z Keniami, czyli Juicy. W młynku zachowuje się to już normalniej.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2015, 22:08:20 wysłana przez Antonio »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2442
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1493 dnia: 19 Listopad 2015, 22:22:35 »
AA mam teraz,  z ostatniej paczki. Milusia. A juicy pamiętam - też znakomita.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 393
  • Ekspres: La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: MSJ, C40, Rhino
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1494 dnia: 20 Listopad 2015, 08:57:14 »
Ja ostatnio wygrzebałem Indonezję Sulawesi Toraja z 14 września, z wylewek parska po całej kuchni napełniając filiżankę w max 10s pomimo skręcenia młynka, crema cieniutka, blada. Miałem od razu wylać bez próbowania ale mnie tknęło. Delikatna jak z dripa ale gęsta i zawiesista. Normalnie ambrozja.
Heh miałem wczoraj dokładnie to samo tylko, że ja wsypałem stare resztki z różnych torebek. Chciałem capu zrobić, to myślę sobie, aż espresso nie musi być idealne. Skręciłem młynek, ale i tak buchało z wylewek, że szok. Nie mniej spróbowałem przed wlaniem mleka i w rezultacie wypiłem bez mleka. Było zbyt dobre :D

Offline mr_j

  • Wiadomości: 564
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1495 dnia: 20 Listopad 2015, 09:49:27 »
A przechowujecie po prostu na półce ?! Bo ostatnio było dużo nowości, kupiłem tyle, że do stycznia będę pił.
Także mi woda na młyn z taką informacją, że dwa miesiące i kawa ma się dobrze.

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6784
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1496 dnia: 20 Listopad 2015, 11:59:57 »
Moje sentymenty do kaw z września (czyli kilkutygodniowych) mają związek ze wstrętem do kaw bardzo świeżych, kilkudniowych. Moje ciało odrzuca te ostatnie, niestety. Wystarczy mi kilka testów kaw, jakimi mnie Ela raczy, tuż po paleniu -- i po prostu mam dość wszystkiego. Myślę, że ze zdrowotnego punktu widzenia, cała ta kawowa ultra-świeżość jest raczej dołująca...  :chory2:

Offline piomic

  • Wiadomości: 2442
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1497 dnia: 20 Listopad 2015, 12:02:29 »
Ja trzymam w szafie. Zimą jest chłodno (na ganku kaloryfery mam na minimum), latem gorąco. Wychodzę z założenia, że kawa jest do picia, nie do przejmowania się. Wagi i stopera też nie używam.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6953
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1498 dnia: 20 Listopad 2015, 15:53:42 »
Myślę, że ze zdrowotnego punktu widzenia, cała ta kawowa ultra-świeżość jest raczej dołująca...
A czy ta ultraśmieżość nie przyszła z powszechnością przelewek? Bo tak sobie myślę, że z dripera te gazy mają gdzie i kiedy ulecieć, w przypadku espresso z pieca chyba nie ma tyle możliwości?

Dla mnie niewielka różnica czy tygodniowa czy dwumiesięczna kawa, za to tydzień po otwarciu to już najczęściej kres.

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6784
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1499 dnia: 20 Listopad 2015, 18:00:27 »
Moje wrześniowe kawy nigdy nie były zamknięte ;). Tylko ZIP.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2015, 18:40:29 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi