Ciekaw jestem jak to teraz po tygodniu wygląda? Wciąż Ci smakuje,
@Jka57? W takim mocnym stylu mamy teraz dwie kawy:
Dark Espresso i
Roma do Notte.
Wspomniałem ostatnio o Brazyliach "z górnej półki". Takowymi są te dwie, w naszym sklepie od paru miesięcy, teraz w takim wartym zachodu zestawie:
Espresso Tasting. I tutaj polecam w szczególności Brazylię Fazenda Londrina -- jest zupełnie nietypowa. Teraz pojawiły się pierwsze palenia dwóch kolejnych takich "nietypowych" Brazylii. Jedna jest z obróbki suchej, druga z mokrej. W obu przypadkach są to jakieś specjalne fermentacje. Te pierwsze palenia są dość jasne. Bardzo jasną kawą do metod przelewowych jest: -->>
Brazylia Arara Olga Tavares and Family Tres Rios.
-->>
Brazylia Red Catuai Gil Carolino Boa Vista Omniroast jest średnio palona, raczej w stylu omniroast czyli do jasnego, lekkiego, nieco kwaskowatego espresso i do bardziej gęstego, niekwaśnego przelewowego doświadczenia.
Orócz tychże Brazylii wciąż będzie się pojawiać Fazenda Santo Antonio Patricia Coelho Volcanic Fermentation. Jest to świetna kawa -- tak nas zauroczyła, że mamy już jakiś zapas na najbliższą przyszłość, także do Eli blendów...
Niedawno oprócz naszych znanych Etiopii z obróbki suchej (Guji Hambela Buku Abel, Guji Uraga Raro Boda, Guji Shakiso Denbi Uddo), przygotowaliśmy pierwsze palenia dwóch nowych Etiopii, pochodzących z upraw i stacji obróbki, należących do
Daye Bensa: Abore Bombe i Gatta, z regionu Sidama.
Polecam Eli single do espresso (omniroasty). Oprócz Brazylii Gil Family wyżej wspomnianej, mamy tutaj: Kolumbię La Claudina, Salwador El Cerro i wyjątkowo przeze mnie wypaloną ostatnią partię słodkiego Salwadoru Las Llantas

.