Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1943526 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8250 dnia: 07 Marzec 2025, 10:13:57 »
Ja gorąco polecam - Simply Espresso -- It's wonderful.
Piję od kilku dni, i z każdym kolejnym coraz bardziej doceniam.
Jest po prostu wzorowo, zero taniej sensacji, po prostu idealna filiżanka espresso. Naturalna Brazylia, dopełniona czymś z mokrej obróbki. Extra.

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #8251 dnia: 12 Marzec 2025, 20:34:49 »
Chyba ta mieszanka simply jest w promocyjnej paczce 2kg, którą właśnie zamówiłem. Dawno nie zamawiałem kaw - dobrze będzie "przeciąć" kawami od Mastro.
Już nie mogę się doczekać :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #8252 dnia: 15 Marzec 2025, 17:02:03 »
Polecam się :). @MajkJaro to była ostatnia paczka z tego samego palenia, które do Pawła trafiło. Kolejne ma w składzie już kolejną Brazylię (Sul de Minas). Najciekawszym dla mnie wyzwaniem ostatnich tygodni była najciemniejsza z moich kaw -- Roma do Notte. Trochę ją zmodyfikowałem pod wpływem kawy z Neapolu, którą dostałem od Pawła. Już po tej modyfikacji, polegającej na wyeliminowaniu ze składu Etiopii i zastąpieniu jej odrobiną robusty oraz jeszcze mocniejszym paleniu, charakter espresso zmienił się wyraźnie. Nieco ponad tydzień temu, gdy podążałem za Elą pod stromą górę Szerak w Jesenikach, zadzwonił do mnie ktoś i o tejże nowej Romie zagaił -- że jest super; że ekstrakcja jest rewelacyjna, bezproblemowa. Gdyby można było tylko takie kawy produkować, to mnie w to graj, paliłbym tylko tak mocno :). Faktycznie, gdy takie kawy jak Roma i neapolitańska Saka zaparzam, to wszystkie moje blendy przy nich wydają się lekkie i kwaśne... I to jest temat na niekończącą się dyskusję :). Różne style, różne gusta, różne kolory...

Wczoraj z kolei odwiedzili mnie sympatyczni państwo z sąsiedniej miejscowości, chociaż de facto z Warszawy. Podobnie jak my, gdzieś tu osiedlili się. Kawa do zaparzania po polsku, w zalewajce? Poczęstowałem ich najpierw zaparzoną wcześniej dość jasno paloną Rwandą. Pierwsza ich refleksja: "Kwaśne!". (Dla mnie wcale nie kwaśna to kawa). No dobrze, powiedziałem pół żartem, pół serio, że zaparzę przy nich bardziej kwaśną kawę ;). Wziąłem El Mirador, zaparzyłem i podałem; wyjaśniłem co to za niesłychanie oryginalna i z historią kawa, opowiedziałem o roli specjalnej fermentacji. Państwo kupili paczkę :). Stwierdzili jeszcze, że ta kawa też jest kwaskowata, ale... :) Resztę sami sobie dopowiedzcie :).

Wcześniej pewnego dnia, gdy tak sobie zaparzałem różne moje ziarna i testowałem espresso -- ciężko to jakoś oceniać, bo wszystko jest pi razy drzwi podobnie kwaśne i podobnie gorzkie. Powiedzmy, że coś jest mniej lub bardziej "słodkie", nie wyskakuje w zbytnią gorycz albo z zbytni kwas... Po jakimś czasie człowiek ma jednak dość tego, w szczególności smaku gorzkiego się odechciewa po kilku-kilkunastu próbach. I wtedy zaparzyłem sobie ostatnio paloną przez Elę -->> Rwandę Gicumbi Peaberry Natural. Jest to niezbyt ciemne palenie ale jednak do espresso. I espresso mnie zdumiało swoim pięknym aromatem i smakiem kwaśno-słodkim albo po prostu słodkim :). Nie było w nim goryczy choć był smak gorzki (jak w każdej kawie), ale siła aromatu, zapachu zmienia nasze nastawienie :).

Tyle anegdotek. Zapraszamy do sklepu -- sporo jest specjalnych, aromatycznych kaw, sporo specjalnych cen.
« Ostatnia zmiana: 15 Marzec 2025, 17:07:32 wysłana przez Antonio »

Offline ZELAND Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
« Odpowiedź #8253 dnia: 25 Marzec 2025, 21:49:24 »
 Moja dzisiejsza dostawa od Antonio :)  2 paczki Brazylia Pouso Alegre i 1paczka nieśmiertelnej Ariadny +prezent, kolejny raz mała paczuszka. O smakach się nie wypowiadam  ;) jestem absolutnym beztalenciem w tym temacie. Moje kubki odbierają tylko kwaśne, gorzkie, i słodkie.- nic więcej
 Natomiast, Jeżeli na forum są dziadkowie - kawosze  :) którzy mają  dobrze ponad 80 lat  chętnie poczytam ich opinie na tematy zdrowotne i ile piją kaw dziennie. Ja piję często  dwie, żona jedną. :) Chwała Bogu na zdrowie na razie nie narzekam.
« Ostatnia zmiana: 25 Marzec 2025, 21:51:51 wysłana przez ZELAND »

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #8254 dnia: 26 Marzec 2025, 17:02:12 »
@Antonio, czy Guji Denbi Uddo Natural jeszcze będzie pod espresso?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8255 dnia: 26 Marzec 2025, 17:04:09 »
Pewnie tak. Tymczasem polecam Buku (dwie wersje) i Aricha. Do espresso świetna jest Rwanda :).

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8256 dnia: 26 Marzec 2025, 19:07:39 »
Etiopia Buku jest świetna :) Też mam bardzo dobre doświadczenia z jasnymi Rwandami w espresso. Z resztą miesiąc temu, dzięki uprzejmości palarni miałem okazję popróbować przeróżnych kaw od Eli i Andrzeja i nie było takiej, która zarówno mi jak i paru zaproszonym osobom by nie smakowała.
« Ostatnia zmiana: 26 Marzec 2025, 19:18:51 wysłana przez krystians »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8257 dnia: 28 Marzec 2025, 09:53:43 »
Chwała Bogu na zdrowie na razie nie narzekam.
Dziękujemy pięknie i wszystkiego dobrego życzymy :).

W zasadzie wszystko można zaparzyć jako espresso, ale wiadomo -- nie każdemu się taka dewiza sprawdzi. Jasno palone ziarna są fajne, ale zwykle trzeba je bardzo drobno zmielić, postarać się o odpowiednie ułożenie i ubicie kawowego ciastka, trzeba wydłużyć ekstrakcję czasem do paru minut, użyć odpowiednich sitek, większej dozy itp. itd. Zwykle efekty są zupełnie inne niż w przypadku typowej kawy, średnio albo mocno palonej. Crema jest jasna i cienka, kawa może nie jest zbyt gęsta ani mocna. Za to aromat olśniewa...

Została nam ostatnia paczka -->> Monteblanco Citrullus w wersji do espresso. Jest to jasne palenie, ale dość dobrze się zaparza, bez specjalnych operacji. Efekt jest taki, że espresso wygrywa wszystkie porównania, nawet po wystygnięciu, nawet kolejnego dnia od zaparzenia ;).

Do takiego jasnego, ciekawego (kwaskowatego, owocowego, kwiatowego) espresso polecam: Rwandę Gicumbi, Etiopię Buku i pozostałe Etiopie -- tu nawet nie trzeba specjalnie kręcić młynkiem przy przejściu z ciemniejszych ziaren.

Nieco ciemniejsze są: Kolumbia La Claudina Natural, Indonezja Kerinci Honey, Gwatemala Finca Medina Honey. Do tych ostatnich różnie czasami Ela podchodzi -- bywały może trochę za ciemne czasami. Te bieżące palenia są chyba optymalne, nie za ciemne.

Z ostatków polecam też ostatnie 2 paczki -->> mieszanki Rwanda Gicumbi/Kolumbia La Riviera Nitro palonej jasno do dripu. Jest tu tylko odrobina tego Nitro, ale efekt tego dodatku jest świetny. Właśnie sobie zaparzyłem i popijam :). Spójrzcie na ziarenka: malutkie to Rwanda a duże to Kolumbia :). Cena tutaj wybitnie jest promocyjna :).

Ponownie w sklepie jest pamiętna -->> Etiopia Aricha Natural. Równie fajnej -->> Etiopi Uraga Raro Boda zostały tylko dwie paczki, więc jest nieco taniej :). Polecam też pozostałe Etiopie, również te inne niż naturale: Keloo Siko i Koke Honey. Wszystkie są świetne: --> Etiopia.

Kenii chyba reklamować nie muszę... -->> Kenia.

Gorąco zachęcam do spróbowania -->> Kolumbii El Obraje. Może nie jest to taki "sensoryczny cyrk" jak kawy ze specjalnych fermentacji, ale to ziarno zasługuje na specjalną uwagę. Uprawy naprawdę wysokogórskie, bo około 2 tys. m n.p.m. dają tej kawie przepiękny zapach i mnóstwo treści. Jest piękna, owocowo-korzenna.

Jeszcze jedna kawa, pierwsze palenie, fajna nowinka na wiosnę :). Jeśli sięgaliście po Nikaraguę Finca Aurora z obróbki naturalnej, to to jest bardzo pouczające doświadczenie: -->> Nikaragua Finca El Recuerdo Honey. Jest nieco lżejsza, delikatniejsza, słodsza, fajna, kolorowa :).

Jeszcze gwoli sprawiedliwości, to ta kawa "zamiata wszystko" w naszych cuppingach: -->> El Mirador YFNectar
« Ostatnia zmiana: 28 Marzec 2025, 09:56:05 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8258 dnia: 28 Marzec 2025, 12:10:41 »
Gorąco zachęcam do spróbowania
Zgadzam się, Kolumbia El Obraje, to  bardzo ciekawe ziarenka. U mnie wychodziła lepka, wędzona śliwka, kompot z czerwonych owoców, ciemne kwiaty. Bardzo zaskakująca jak na obróbkę mytą.

Jeszcze gwoli sprawiedliwości, to ta kawa "zamiata wszystko" w naszych cuppingach:
Na pewno ta kawa to jest po prostu gejzer żółto-pomarańczowych aromatów, słodkich i kwaskowych owoców egzotycznych. Ciekawe doświadczenie, ale czy jest to najlepsze, nie wiem, bardzo dużo macie teraz dobrych kaw. Ja osobiście preferuję kawy bardziej w stylu El Obraje.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8259 dnia: 07 Kwiecień 2025, 13:06:18 »
El Mirador wyraźnie się odróżnia od podobnych kaw. W porównaniu z również doskonałymi Monteblanco ma przejmujący aromat i mnóstwo słodyczy :). Ostatnio coś innego a równie fantazyjnie "pofermentowanego" i też z Kolumbii ale z innej palarni próbowaliśmy -- wygrał El Mirador. @piomic niedawno trafnie jak zwykle tę kawę skomentował: że jest równie intrygująca albo "kamieniomilowa" jak kiedyś Monteblanco Citric czyli pierwsza z tego typu kaw (paliliśmy ją ładnych kilka lat temu chyba jeszcze przed epoką c'19 -- ona wtedy wyznaczyła zupełnie nową drogę).

Ale wróćmy na ziemię :). Ostatnio częściej zaglądałem do espresso i zaparzałem głównie moje kolejne palenia. Dziś np. wypiłem kolejne całe filiżanki espresso z kolejnych, świeżych paleń Ariadny, Chocolate Wave itp. Wczoraj mnie jednak coś olśniło, bo wziąłem Etiopię Buku, paloną do espresso. Jest to genialna kawa i espresso było genialne. Aromat, który rozpoznam z zamkniętymi oczyma z kilometra :). Podałem też córce i zapytałem co to za kawa? Gdy pomyślę o ilości i ciężarze naszych kawowych doświadczeń, to nie wiem czy jestem w stanie to przeżyć, opisać, odtworzyć, przekazać... Zdaje się, że ogromna większość naszych doświadczeń jest tak samo ulotna jak aromaty i ich percepcja  :picardpalm:.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2025, 13:08:20 wysłana przez Antonio »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #8260 dnia: 07 Kwiecień 2025, 14:12:23 »
El Mirador wyraźnie się odróżnia od podobnych kaw. (...) Podałem też córce i zapytałem co to za kawa? Gdy pomyślę o ilości i ciężarze naszych kawowych doświadczeń, to nie wiem czy jestem w stanie to przeżyć, opisać, odtworzyć, przekazać...
Skąd takie przemyślenia? Córka - przekazać, czyżbyś zaczął odczuwać nieuchronność przemijania? ;)
A mirador to chyba cud po ichniemu, bardzo trafna nazwa.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8261 dnia: 07 Kwiecień 2025, 20:23:49 »
nieuchronność przemijania?
To jest ciekawy temat, może jako inspiracja do zrobienia czegoś nowego, innego :). Mnóstwo informacji kryje się w zapachu -- ludzie w zasadzie nie zastanawiają się nad tym. Kawa to kawa i tyle. A tutaj np. -->> taka historia.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8262 dnia: 13 Kwiecień 2025, 09:36:13 »
Ostatnio głównie przelewowe kawy testuję. Więcej mamy tu różnorodności i odlotowych aromatów. Czasami wyciągam jakieś stare ziarenka z pustej torebki. Z listopada La Riviera Nitro -- np. ćwiartka w całości blendu zupełnie określa jego charakter i przyćmiewa drugi składnik. Z listopada El Mirador -- smakuje i pachnie zupełnie tak samo jak świeży. Niepojęte są te fermentacyjne kawy...

Wiosna u nas rozkręca się na dobre, więc trochę atrakcyjnych  ofert znajdziecie w naszym sklepie, np.: -->> Kelo Siko. Jest też sporo gorących zestawów.

Od siebie "taki mam napad" -->> Ariadna Plus.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2025, 09:38:56 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8263 dnia: 19 Kwiecień 2025, 21:54:03 »
Wielkanoc 2024s.png

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #8264 dnia: 21 Kwiecień 2025, 19:54:03 »
O, zapomniałem tu napisać.
Ostatnio zamówiłem sobie zestaw Espresso Discovery (które już zniknęło ze strony), w skład której wchodzą kawki Espresso Montecristo oraz Espresso Las Mercedes. Jeszcze nie testowałem, bo wykańczam swoje dotychczasowe ziarenka, ale także dostałem tajemniczą, białą torebeczkę - bardzo dziękuję, jestem ciekaw co w niej się znajduje 😎
https://i.imgur.com/jQohOQE.jpeg

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi